FASCINANTNA ZDANJA

TOP-LISTA Najljepših muzeja koji se otvaraju diljem svijeta

Zanimljiva i plodna jesen za globalnu kulturnu scenu. Osim brojnih vrijednih i raznolikih zbirki koje će ovi muzeji ponuditi posjetiteljima, posebno su zanimljive ljepota i povijest zgrada u kojima će biti smješteni

Jesen je vrijeme novih početaka. Upis ili povratak u školu, početak predavanja na fakultetima, nova poslovna postignuća... Sve kao da započinje novi ciklus.

A čini se da će ova jesen biti posebno zanimljiva i plodna za globalnu kulturnu scenu jer se diljem svijeta otvaraju brojni značajni muzeji. Osim njihovih vrijednih i raznolikih zbirki, nas je privukla ljepota, posebnost ili povijest zgrada u kojima će biti smješteni i u kojima će njihovi posjetitelji također moći uživati. Predstavljamo vam ta fascinantna zdanja.

NACIONALNI MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI (EMST) Atena, Grčka

Iako postoji od 2000., grčki Nacionalni muzej suvremene umjetnosti uskoro će se useliti u svoj stalni prostor, u zaštićenoj zgradi bivše pivovare FIX koja je kao prva velika pivovara u Grčkoj osnovana 1864., dok je prvi dio zgrade izgrađen 1893. Obnova interijera površine preko 18.000 m2 dovršena je prije tri godine. Na prva dva kata bit će izložen stalni postav muzeja, dok će ostatak biti multifunkcionalan. Projekt prenamjene dobili su arhitekti studija 3SK Stylianidis Architects, I. Mouzakis & Associate Architects, Tim Ronalds Architects i K. Kontozoglou.

REMAI MODERN Saskatchewan, Kanada

Četiri godine od početka gradnje, 21. listopada bi se trebao otvoriti novi muzej Remai Modern u Kanadi. Smješten je na obali rijeke, a dio eksterijera obložen je bakrom po uzoru na obližnji Bessborough Hotel, vrijedan arhitektonski primjer koji je 1932. izgradila Kanadska nacionalna željeznica. Muzej nudi intimne prostore kao i terase s kojih puca zadivljujuć pogled. Prizemlje će biti otvoreno za javnost, s promjenjivim galerijskim postavom, kao i prostorom za okupljanje uz kamin, salonom i restoranom. Drugi i treći kat sadrže razne cjeline, a tu je i potpuno opremljena dvorana sa 150 mjesta. Zgradu je projektirao arhitekt Bruce Kuwabara, Muzej je 2011. osvojio nagradu za izvrsnost časopisa Canadian Architect, čak i prije početka gradnje.

CENTAR ZA SVJETSKU KULTURU KRALJA ABDULAZIZA, Dhahran, Saudijska Arabija

Riječ je o novoj inicijativi naftne kompanije Saudi Aramco Oil Company radi promicanja kulturnog razvoja Saudijske Arabije. Nakon pozivnog natječaja za arhitektonsko projektiranje 2007. norveški studio Snøhetta odabran je za dizajn ovog novog prestižnog kulturno-umjetničkog objekta. Smješten u Dhahranu, kulturni centar ima različite kulturne sadržaje, uključujući dvoranu s 930 sjedećih mjesta, kino, knjižnicu s oko 200.000 knjiga, izložbenu dvoranu koja bi trebala ugošćivati velike putujuće izložbe, muzej i arhivski objekt.

ZEITZ MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI AFRIKE Cape Town, Južnoafrička Republika

Heatherwick Studio dobio je nimalo lak zadatak da stari silos prenamijeni za potrebe Zeitz muzeja suvremene umjetnosti Afrike. Silos se sastojao od 42 betonske cijevi visoke 33 metra i promjera 5,5 metara, a projekt je zahtijevao rješenje koje će biti jedinstveno za Afriku i stvoriti izložbeni prostor najviše moguće kvalitete uz očuvanje vrijednosti industrijske baštine. Radi se o prvom muzeju u Africi posvećenom isključivo suvremenoj umjetnosti, a s površinom većom od 9000 četvornih metara to je ujedno i najveći muzej koji se na ovom kontinentu otvorio u posljednjih sto godina.

MUZEJ BIBLIJE Washington D.C.

Nekoliko ulica od palače Capitol u kojoj zasjeda američki Kongres, u mjesecu studenom bi trebao biti otvoren Muzej Biblije koji se prostire na gotovo 40.000 četvornih metara i osam katova. Neke od najzanimljivijih karakteristika su 12 metara visoka brončana vrata na ulazu na kojima će biti vjerni prikaz tiska prve stranice Postanka iz Gutenbergove Biblije, kao i krov na kojem će se nalaziti Biblijski vrt i restoran s jelima koja se spominju u toj knjizi. Radi se o privatnom muzeju u kojem će se naći 40.000 izložaka iz privatne kolekcije investitora Stevea Greena uključujući papiruse i fragmente Novog zavjeta, kao i stari primjerci Biblije.

MUZEJ MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI (MACAN), Jakarta, Indonezija

U vrijeme kulturne manifestacije Jakarta Biennale u studenom se sprema otvorenje prvog međunarodnog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Indoneziji. Interijer zdanja koje se prostire na 4000 četvornih metara osmislili su u MET Studio Design Ltd., a u njemu će biti izložene zbirke domaćih umjetnika uz bok svjetski poznatim imenima kao što su Ai Weiwei, Jeff Koons i Gerhard Richter. Cilj ovog muzeja je približiti umjetnost široj publici, a posebno djeci te omogućiti bolju edukaciju na tom području. Za izložbu u povodu otvorenja kustosi Charles Esche i Agung Hujatnika pripremili su oko 90 djela iz kolekcije osnivača ovog muzeja Haryantoa Adikoesoemoa.

LOUVRE ABU DHABI Abu Dhabi, U.A.E.

Nakon brojnih odgoda dugoočekivano otvorenje predviđeno je za 11. studenoga. Izgrađen prema projektu francuskog arhitekta Jeana Nouvela, nagrađenog Pritzkerom, prvi je ove vrste u tom djelu svijeta. Prekriva ga rešetkasta kupola kroz koju prodiru zrake sunca. Kolekcija umjetnina sadrži više od 600 umjetničkih djela, zapisa i objekata velikog povijesnog i kulturnog značenja, a više od 300 remek-djela bit će posuđeno iz Francuske.

MUZEJ YVES SAINT LAURENT Marrakech, Maroko

Muzej u potpunosti posvećen radu legendarnog modnog dizajnera Yvesa Saint Laurenta (1936-2008) bit će otvoren u listopadu u Marrakechu. Nova zgrada, smještena na Ulici Yvesa Saint Laurenta i pored poznatog botaničkog vrta Jardin Majorelle, prostire se na više od 4000 kvadrata. Projektiran je u francuskom Studiju KO, ima stalni izložbeni prostor od 400 kvadrata gdje će djelo Yvesa Saint Laurenta biti predstavljeno prema viziji Christopha Martina, zatim prostor od 150 kvadrata namijenjen za privremene izložbe, auditorij sa 130 mjesta, butik i knjižaru, caffe-restoran, kao i knjižnicu za istraživanje koja obuhvaća 5000 svezaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 22:35