Studio Dror

Nevjerojatan urbani park s trampolinima

Zamislite da klasičnu šetnju šumom zamijenite boravkom među krošnjama drveća, a sve to uz pomoć trampolina? Zvuči ludo i nezaboravno, a upravo se takvom doživljaju nadaju arhitekti iz Studija Dror, koji su zamislili odvažnu urbanu oazu u obliku parka Parkorman za središte Istanbula, grada u Turskoj u kojem je sve manje zelenih površina. Šetnju među stablima ovi bi arhitekti pretvorili u istraživanje skrivenih putova koji vode sve do vrhova krošnji, ljuljanje u razapetim mrežama i skakanje po golemim trampolinima.

Parkorman from Dror on Vimeo.

Cilj Studija Dror bio je osmisliti park Parkorman koji pretvara postojeći zeleni prostor udaljen oko 10 kilometara sjeverno od središta Istanbula u golemo igralište gdje posjetitelji mogu sami stvoriti svoje jedinstveno šumsko iskustvo. Osim jasno vidljivih i označenih putova i zona, park bi ostavio puno prostora za istraživanje i otkrivanje skrivenih puteljaka i uzbudljivih prirodnih ljepota. Sastojao bi se od pet glavnih zona od kojih bi svaka imala posebna obilježja.



Zona Plaza pružala bi posjetiteljima mjesto za druženje i okupljanje, zona Loop bila bi prepuna ljuljački i pletenih mreža obješenih visoko iznad razine tla, a zona Chords bila bi prepuna petlji kojima bi posjetitelji mogli šetati među granama drveća, kao i trampolina za uzbudljivo skakanje među krošnjama. Grove zona bila bi poput labirinta ispunjenog skulpturama koji potiče na istraživanje. Zona Pool bila bi prepuna bazena s lopticama, a fontana Fountain of Clarity obavijala bi posjetitelje vodom. A sve to kako bi se potaknula interakcija ljudi s prirodom, kao i njihova međusobna komunikacija. Iznimno domišljat i uzbudljiv projekt, zar ne?







Izvor: ArchDaily

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:58