Hrvatska ima još puno posla

Znate li u kojim zemljama žene najbolje žive?

Ovo je popis od deset država koje bilježe kontinuirani napredak po pitanju jednakosti i prava žena!

Nedavno smo obilježili Međunarodni dan žena (8. ožujka) kada se slave ekonomska, društvena i politička postignuća pripadnica ženskog spola i upućuje na daleki put koji još moramo proći do potpune jednakosti spolova. Od adekvatne financijske naknade za rad pa do poštovanja temeljnih ljudskih prava, brojne države zaostaju u omogućavanju istinski ravnopravnih uvjeta za kvalitetan život svih svojih stanovnika. Na popisu najboljih zemalja za život žena sastavljenog u sklopu projekta Best Countries američkog portala US News Hrvatska zauzima tek 33. mjesto, što znači da imamo još mnogo posla prije nego što dosegnemo vrh ove ljestvice, koji zauzimaju brojne skandinavske države koje nam mogu biti uzor s obzirom na njihov pristup ženama. Evo kojih deset država bilježi kontinuirani napredak po pitanju jednakosti i prava žena, zbog čega su proglašene državama u kojima biste kao žena bolje živjeli.


Švedska

Ova skandinavska država vodeća je zemlja po pitanju poštovanja prava žena. Naime, u Švedskoj imate pravo na jedan od najbolje plaćenih porodiljnih dopusta u svijetu, i to za oba spola - roditelji zajedno dobiju 480 dana plaćenog porodiljnog dopusta. Žene pritom imaju pravo na besplatnu ili financijski potpomognutu njegu za vrijeme trudnoće, a brojni su vrtići neutralni po pitanju spola kako bi se od najranijih dana promicala jednakost spolova. Važno je napomenuti da švedski zakon protiv diskriminacije od svih poslodavaca zahtijeva aktivan rad na ciljevima koji promiču jednakost između muškaraca i žena, a da ne spominjemo još i činjenicu da polovicu švedskog političkog vodstva čine ministrice.


Danska

U usporedbi s drugim državama Danska ima relativno malu razliku između muškaraca i žena po pitanju obrazovanja, ekonomskih značajki, zdravlja i političkih prava, a usto svojim stanovnicima nudi sustav vrtića prilagođen platežnoj moći roditelja. Danska također ima i jedan od fleksibilnijih porodiljnih dopusta u Europskoj uniji.


Norveška

U Norveškoj žene mogu uzeti 35 tjedana porodiljnog dopusta s isplatom pune plaće ili njih 45 s isplatom 80% plaće. Norveška se također smatra jednom od zemalja u svijetu s najvišom razinom ostvarene jednakosti spolova.

Nizozemska

Novim majkama u Nizozemskoj na raspolaganju stoje porodiljne sestre čije usluge u potpunosti (ili barem djelomično) pokriva zdravstveno osiguranje. Osim toga, Nizozemska je uspjela suziti jaz između muškaraca i žena na različitim područjima života.


Kanada

Kanada je zaštitu prava žena uključila u unutarnju, kao i svoju vanjsku politiku, no ipak je važno naglasiti da kvaliteta života žena u Kanadi nije ujednačena. Tako je, primjerice, postotak ubojstava pripadnica autohtonog stanovništva znatno viši u usporedbi s drugim Kanađankama.

Finska

Finska je bila prva država koja je omogućila ženama pravo glasa i legalizirala opće biračko pravo. Finska je usto nedavno utemeljila Međunarodnu nagradu za jednakost spolova, a ove su godine svi školarci koji pohađaju 9. razred osnovne škole dobili besplatni primjerak prijevoda knjige "Svi bismo trebali biti feministi" nigerijske spisateljice Chimamande Ngozi Adichie.

Švicarska

Proglašena najboljom državom za život, Švicarska se nalazi na 7. mjestu po kvaliteti života ženskog stanovništva. Švicarska se ponosi kontinuiranim promicanjem raznolikosti i prava žena, što je izniman napredak uzmemo li u obzir da je ženama u Švicarskoj omogućeno glasanje na državnoj razini tek 1971. godine, što ovu državu stavlja među posljednje države u svijetu u kojima je to omogućeno.


Australija

I muškarci i žene u Australiji iznimno su aktivni što se tiče sudjelovanja u raznovrsnim sportskim aktivnostima pa ne iznenađuje da je u ovoj državi očekivano trajanje života oba spola dugo.


Austrija

Demokratska Austrija kulturni je centar koji se diči jednim od najviših svjetskih standarda života za žene i muškarce.

Novi Zeland

Kao sigurna i miroljubiva zemlja Novi Zeland je na vodećoj poziciji po pitanju održavanja mira i svjetske sigurnosti, a od 1980. godine zona je bez nuklearnih aktivnosti

Izvor: Business Insider

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:00