Divna priroda

OVO JE 10 NAJBISTRIJIH VODA NA SVIJETU Na popisu se našlo i jedno svima nama dobro poznato područje!

Postoji li netko tko barem jednom tijekom ove zime nije poželio otputovati u toplije krajeve, uskočiti u prozirno plavo more i izbaciti iz glave sivilo uredskih i gradskih prostora? Iako se ljetni odmor čini tako daleko, fotografije u nastavku zovu nas da se uputimo prema tropskim destinacijama diljem svijeta kako bismo uživali u čistoj vodi, pogledu na neponovljivu prirodu i sunce. Popularna internetska stranica magazina House Beautiful nedavno je objavila popis deset najprozirnijih vodenih površina u svijetu koje vrijedi posjetiti, a na popisu se našlo i jedno svima nama dobro poznato područje. Pogađate? Naš predivni Jadran! U nastavku teksta doznajte koja su još mora, jezera i obale uvršteni u ovaj popis i bacite se na planiranje svojeg idućeg godišnjeg odmora!

Maldivi

Maldivi su otočna država u Indijskom oceanu i sastoje se od čak 1200 koraljnih otoka grupiranih u 26 atola smještenih u predivne plave lagune. Kristalno čista voda spaja se s nebom u golemo plavetnilo koje vas poziva da zaronite u njega prvom prilikom. Iako su prepuni resort-otoka koji su destinacija za one dubljeg džepa, Maldive se može posjetiti a da ne potrošite golemu svotu, pazeći pritom na stroga pravila o prikladnoj odjeći i konzumaciji alkohola.

Otoci Phi Phi na Tajlandu

Otok Ko Phi Phi Leh i prozirna voda uvale Maya Bay na Tajlandu prizor su koji se ne zaboravlja lako. Ko Phi Phi Leh okružen je plitkim vodama prepunima koralja pa se do uvale Maya Bay brodom zapravo ne može tako lako doći. Posjetitelji moraju prošetati do uvale hodajući kroz vodu dok brodovi ostaju usidreni u dubljem dijelu. Maya Bay dojmljiva je uvala i noću kada vodu obasjava bioluminiscencija, odnosno bezbroj svjetlećih planktona koji stvaraju čarobnu atmosferu.

Hanauma Bay na Havajima

Kao jednu od najpopularnijih lokacija na Havajima, uvalu Hanauma Bay u jednom je razdoblju posjećivalo više od tri milijuna posjetitelja. Privlačnost ove uvale leži u koraljnim grebenima i više od 400 vrsta riba, kao i u činjenici da su obala i voda prepune malih, tek izleglih zelenih morskih kornjača.

Jezero Jenny u Wyomingu

Otprilike 12 tisuća godina staro, ovo jezero oblikovali su ledenjaci koji su svojim pomicanjem stvorili kanjon. Danas je glavna atrakcija u Nacionalnom parku Grand Teton u saveznoj američkoj državi Wyoming. Impresivne rute za planinarenje, panoramska vožnja brodom i penjanje na vrhove planinskog lanca Teton samo su djelić atraktivnosti ove impresivne prirode.

To Sua rupa na otoku Samoa

To Sua golema je rupa u vulkanskim stijenama koja se nalazi u sredini sela Lotogaga na južnoj obali otoka Samoa u Tihom oceanu. Duboka je 30 metara koje popunjava prekrasna tirkizna oceanska voda u kojoj turisti mogu plivati i uživati u vegetaciji koja ih okružuje. U rupu se spušta pomoću ljestava, a voda je puna tropskih riba.

Arhipelag Exuma na Bahamima

Arhipelag Exuma prostire se na 250 četvornih kilometara predivnog safirnog mora, netaknutih bijelih pješčanih plaža, grebena i opuštene atmosfere. Jedan posebno zabavan predio arhipelaga greben je imena Major's Spot Cay, čiji četveronožni stanovnici već godinama oduševljavaju turiste. Riječ je o pripitomljenim svinjama koje kada ugledaju brod koji plovi uz obalu plivaju do njega u potrazi za hranom.

Cala Macarelleta u Španjolskoj

Tirkizno more i bijeli pijesak u uvali Cala Macarelleta na otoku Menorca, koji pripada Balearskom otočju, slavan su prizor koji privlači brojne turiste, iako je do same uvale teško doći. No, svladavanje izazova koji predstavlja vjetrovita i opasna cesta koja vodi do uvale vrijedi truda jer je Cala Macarelleta primjer prirodne ljepote koji se ne propušta.

Jezero Tahoe u Kaliforniji

Slatkovodno jezero Tahoe najveće je alpsko jezero u Sjevernoj Americi i popularna je turistička destinacija. Okolica jezera dobro je posjećena jer je atraktivna lokacija za planinarenje i brdski biciklizam, a turisti se na jezeru zabavljaju i različitim vodenim sportovima. Jezero Tahoe je jedna od najčuvenijih, ali i opasnijih atrakcija za ronjenje zbog visoke nadmorske visine.

Bodrum u Turskoj

Popularno tursko ljetovalište i luka Bodrum osim što u svojoj okolini ima predivne morske uvale i stijene, u samom gradu postoji i Muzej podvodne arheologije za sve one koji žele naučiti više o tome što se skriva(lo) ispod površine ove bistre morske vode Egejskoga mora.

Jadran

Prirodno bogatstvo Hrvatske svojom raznolikošću osvaja turiste sa svih strana svijeta koji se iz godine u godinu vraćaju kako bi uživali u čistim plažama, odličnoj hrani i zanimljivim kulturno-umjetničkim događanjima. Od Istre pa sve do Dubrovnika, razvedena jadranska obala skriva za svakoga ponešto, od povijesnih lokacija do festivalskih destinacija okruženih fantastičnom prirodom.

Izvor: House Beautiful

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 22:11