S vjetrom u kosi i suncem iza leđa

PITORESKNA MJESTA KOJA VRIJEDI POSJETITI 7 najljepših europskih mjestašca do kojih možete doći samo automobilom

Koliko god vlakovi i avioni bili praktični, nekada nam treba samo otvorena cesta, pouzdan automobil i dobro društvo kako bismo sretno otputovali na neko novo i iznenađujuće mjesto. Lijepo nas vrijeme posebno nadahnjuje da se otisnemo na kratki, ali slatki izlet izvan grada. Spremni za avanturu, rado bismo se uputili u ova europska mjestašca do kojih se može doći samo automobilom. Uz panoramsku vožnju koja nas vodi kroz predivne krajolike Europe, s vjetrom u kosi, suncem iza leđa i odličnom glazbom s radija, istinski užitak putovanja zagarantiran! U nastavku pogledajte sedan neotkrivenih destinacija koje vrijedi posjetiti jednom u životu!

Schwangau, Njemačka

Ovo pitoreskno bavarsko mjestašce doista je ispalo iz dječje bajke. Naime, njegova najpoznatija atrakcija dvorac je Neuschwanstein koji je bio nadahnuće za palaču u DisneyjevU klasiku "Pepeljuga". Posjetitelji koji putuju vlakom stižu u obližnji gradić Füssen koji je sam po sebi upečatljiv zbog svojih šarenih zgrada, no samo se automobilom može doći do zabačenijih seoceta u bavarskim Alpama, kao što je Schwangau.

Blairgowrie, Škotska

Vozeći se kroz okrug Perthshire koji vodi do Škotskog visočja vjerojatno ćete vidjeti više krava nego ljudi. Ovaj čarobni zeleni predio Velike Britanije romantičan je i lijep, a odsjednete li u mjestu Blairgowrie ili pak Auchterarder, koji često posjećuju princ William i Kate Middleton, možete bez problema automobilom istraživati dvorce i destilerije viskija u okolici.

Conques, Francuska

Duboko u pokrajini Aveyron nalazi se malo, ali savršeno očuvano srednjovjekovno selo koje je već dugo jedno od stajališta na hodočasničkoj ruti Camino de Santiago. Ova cijela regija čini se kao da je zapela u vremenu, a pritom skriva najbolju francusku hranu, od sireva roquefort koji se čuvaju u pećinama pa sve do restorana s Michelinovim zvjezdicama u obližnjem mjestu Laguiole.

Montaione, Italija

Smještena visoko na toskanskim brdašcima između Firence i Siene, ova mala utvrda ima predivan pogled na vinograde i maslinike koji je okružuju. Krajem travnja tamo se otvara novi, ekološki prihvatljiv resort s pet zvjezdica zvan Il Castelfalfi koji će omogućiti putnicima smještaj u ovom šarmantnom kutku Italije, dovoljno blizu za posjet veličanstvenoj Firenzi, a dovoljno daleko da se osjećate izdvojeno od gradskog kaosa.

Gruyères, Švicarska

Iako je ovo mjesto poznato po slavnom siru, Gruyères ipak skriva još par aduta u rukavu. Smješten na brdu u švicarskom kantonu Fribourg, ovo selo ima srednjovjekovni dvorac, zadivljujuće planinsko okružje i savršene puteve za planinarenje.

Samodães, Portugal

Ovaj predivan rustikalni gradić samo je jedan od mnogih koje vrijedi posjetiti u vinskoj regiji doline Douro. Panoramski pogled na rijeku i platoe s vinogradima jamči divan provod u ovom mjestu. Prošle godine u njemu je otvoren luksuzni hotel Six Senses, i to u renoviranoj palači iz 19. stoljeća.

Albarracin, Španjolska

Duboko u pokrajini Aragon nalazi se mjesto Albarracin koje je nekad bilo glavni grad Maurskog kraljevstva i koje je i dandanas spoj srednjovjekovne i islamske arhitekture. Prošećite kroz vrijeme hodajući niz kamenom popločane ulice, uz kuće s krovovima od terakote na putu do utvrde Alcázar i tornja Andador, prije nego što se uputite prema Madridu.

Naslovna fotografija: Christian Horan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 03:06