Građevine vrijedne divljenja

IMPRESIVNA VJERSKA ARHITEKTURA Pogledajte što je sve ljudska ruka sagradila u različitim dijelovima svijeta!

Mnogi vjernici diljem svijeta traže utjehu u svojoj vjeri i pronalaze je u crkvama, sinagogama i vjerskim građevinama koje često impresioniraju ljepotom i neobičnim arhitektonskim rješenjima. Monumentalne građevine u kojima se okupljaju vjernici različnih religija i koje su prikazane na fotografijama u nastavku predstavljaju odmak od klasične gradnje i vrijedne su divljenja pa pogledajte što je sve ljudska ruka izradila u različitim dijelovima svijeta.

Borgund Stavechurch, Borgund, Norveška

Sagrađena oko 1180. godine, crkvica Borgund Stavechurch jedna je od najbolje očuvanih tradicionalnih drvenih crkava u Norveškoj. Kameni temelji dodani su u gradnji kako bi se izbjeglo truljenje drvenog materijala koje je uništilo prethodnu crkvu. Na vratima i dijelovima krova izrezbareni su likovi zmajeva koji tjeraju zle duhove.

Crkva Temppeliaukio, Helsinki, Finska

Crkvu Temppeliaukio osmislila su dva brata, arhitekti Timo i Tuomo Suomalainen, i dovršena je 1969. godine. Luteranska crkva ima kapelu od prirodnog kamena, a komad koji potječe iz ledenog doba služi kao oltar. Dramatični interijeri kombiniraju modernu estetiku i organske materijale. Kupola je obložena bakrom čija boja daje toplinu ovom ovalnom prostoru s izvrsnom akustikom.

Hram Sri Ranganathaswamy, Tamil Nadu, Indija

Najveći kompleks hramova u Indiji, Sri Ranganathaswamy, posvećen je hinduističkom božanstvu Ranganathi. Iako se ne zna točna godina nastanka, arheološki nalazi potvrđuju da je sagrađen u 10. stoljeću. Kompleks se sastoji od sedam zasebnih dijelova u kojima se nalazi čak 21 raskošan toranj.

Nebeski hram, Peking, Kina

Nebeski hram, također poznat kao Tiantan Park, smješten je južno od Zabranjenog grada u Pekingu. Izvorni oltar dovršen je 1420. godine za vrijeme dinastije Ming i zajedno s čitavim kompleksom pod zaštitom je UNESCO-a. Na fotografiji se nalazi kružna Dvorana molitve za uspješnu žetvu potpuno izrađena od drvenih materijala, i to bez uporabe čavala.

Kapela Svetog Križa, Sedona, Arizona.

Dizajn ove katoličke crkve koja nalikuje na neboder ideja je kiparice Marguerite Brunswig Staude. Crkva je sagrađena 1956. godine uz pomoć arhitektonske tvrtke Anshen & Allen iz San Francisca i obilježava je veliki križ koji se uzdiže iz crvenih stijena Sedone i definira siluetu cijele strukture.

Jubilee sinagoga, Prag, Češka

Jubilee sinagoga, poznata i kao sinagoga Jeruzalem jer se nalazi u ulici Jeruzalémská u Pragu, sagrađena je 1906. godine u čast 50. obljetnice dolaska cara Franje Josipa I. na tron. Njezin je izgled djelo bečkog arhitekta Wilhelma Stiassnyja, a poznata je po predivnoj unutrašnjosti i živopisnoj vanjštini.

Džamija Sakirin, Istanbul, Turska

Džamija Sakirin otvorena je 2009. godine i prva je džamija u Turskoj koju je dizajnirala žena, Zeynep Fadillioglu. U svoj dizajn Fadillioglu je uključila veliki luster koji podsjeća na kišu, jarko tirkizni mihrab i prozore prekrivene detaljima od metala, čime se vjernicima nudi nova interpretacija tradicionalnog muslimanskog dizajna.

Velika džamija u u gradu Djenné, Mali

Izvorno sagrađena u 13. stoljeću i rekonstruirana 1907. godine, Velika džamija izrađena je od opeke od blata i slame koji su povezani dodatnim nanosima blata i učvršćeni gredama od palmina drva. Svake se godine građevini dodaje novi sloj blata kako bi je učvrstio, a radnicima za to služe grede koje vire iz pročelja. Džamija je pod zaštitom UNESCO-a kao jedan od najvećih primjera afričke arhitekture od blata.

Hallgrímskirkja, Reykjavik, Island

Luteransku crkvu Hallgrímskirkja osmislio je arhitekt Guðjón Samúelsson nadahnut islandskim tokovima bazaltne lave. Dovršena je 1937. godine i omogućuje izvrstan pogled na grad s visine od 70-ak metara.

Segedinska sinagoga, Segedin, Mađarska

Mađarski arhitekt Lipót Baumhorn osmislio je uređenje segedinske sinagoge kao spoj secesije i gotičkih, bizantskih, rimskih i baroknih motiva. Građevina iz 1907. godine ima zadivljujuću unutarnju kupolu za koju je zaslužan umjetnik Miksa Róth, koji je autor i brojnih vitraja kojima su ostakljeni prozori sinagoge.

Zlatni hram, Amritsar, Indija

Zlatni hram, zvan još i Sri Harmandir Sahib ili Sri Darbar Sahib, najsvetiji je hram Sikha. Smješten u sjeverozapadnoj Indiji blizu granice s Pakistanom, ovaj je mramorni hram 1601. godine sagradio guru Arjan Sahib. Smješten je u bazenu te se do njega dolazi dugim mramornim mostom. Izvana je hram pozlaćen tek 1830. po uputama maharadže Ranjita Singha. Skupocjena unutrašnjost ukrašena je zlatom, mramorom i poludragim kamenjem.

Pura Taman Ayun, Bali, Indonezija

Sagrađen 1634. godine, hinduistički kompleks Pura Taman Ayun bivši je hram kraljevstva Mengwi na Baliju. Još jedan u nizu vjerskih objekata pod zaštitom UNESCO-a sastoji se od vanjskog i unutarnjeg jarka koji štite unutarnja dvorišta, u kojima se nalaze vrata kori agung, odnosno prolaz koji vodi u središnje dvorište te deseci oltara meru koji simboliziraju planine.

Kiži Pogost, otok Kiži, Rusija

Otok Kiži u jezeru Onega u Rusiji prostire se na samo pet četvornih kilometara i na njemu se nalazi crkveni kompleks pod zaštitom UNESCO-a koji se sastoji od dvije crkve i crkvenog tornja. Jedna je iz 17. stoljeća, a druga je nastala u 18. stoljeću te se koriste naizmjence u zimskim, odnosno ljetnim mjesecima. Dijelovi kompleksa u potpunosti su sagrađeni od drva, a obje crkve natkrovljene su brojnim kupolama.

Lotos hram, New Delhi, Indija

Bahá'í hram u obliku cvijeta lotosa glavni je hram u Indiji. Sagrađen je 1986. godine, a zamislio ga je arhitekt Fariborz Sahba. Građevina se sastoji od 27 slobodnostojećih "latica" od mramora i u nju stane oko 2500 ljudi. Od otvaranja je hram posjetilo više od 70 milijuna ljudi, što ga čini najpopularnijom turističkom atrakcijom u zemlji.

Wat Rong Khun, Chiang Rai, Tajland

Wat Rong Khun ili Bijeli hram 1997. godine počeo je graditi ekscentrični umjetnik Chalermchai Kositpipat kao budistički hram. Bijela vanjština ukrašena je sjajnim pločicama i likovima slonova, zmija, zmajeva i vatre. Unutrašnjost je ukrašena muralima s mnogim zapadnjačkim motivima, poput slike glumca Keanua Reevesa i pjevača Michaela Jacksona. Gradnja i rekonstrukcija hrama još je u tijeku jer je bio djelomično oštećen u potresu koji je zahvatio regiju.

Korejska prezbiterijanska crkva, Oakland, New Jersey

Studio Arcari + Iovino Architects 2011. godine sagradio je prezbiterijansku crkvu u Oaklandu, zajedno s drugim građevinama za potrebe župe. To uključuje i višenamjenski prostor s košarkaškim igralištem i galerijom za izlaganje umjetnina članova crkve. Sama građevina ima rastvoreno pročelje s više užih zidova koji raspršuju svjetlost i pojačavaju akustiku prostora.

Notre-Dame du Haut, Ronchamp, Francuska

Jedno od izvrsnih djela arhitekta Le Corbusiera, Notre-Dame du Haut, nastala je nadahnuta prirodnim oblicima i lokacijom na vrhu brda. Katolička crkva sagrađena je 1954. godine i predstavlja veliki odmak od prethodnih djela ovog arhitekta.

Džamija Sancaklar, Istanbul, Turska

Arhitekti iz studija Emre Arolat Architects odlučili su izbjeći tradicionalne kompleksne ukrasne detalje koji su neizbježan dio mnogih džamija kako bi stvorili jednostavan, a upečatljiv prostor za molitvu. Sagrađena od betona i prirodnog kamena, ova je džamija smještena izvan Istanbula te je ugrađena u prirodu. Dnevno svjetlo prodire kroz uski prostor između cirkularnog stropa i zida, čime se osvjetljuje unutrašnjost koja podsjeća na spilju.

Svetište Las Lajas, Ipiales, Kolumbija

Smješteno u kanjonu u planinama južne Kolumbije, svetište Las Lajas dovršeno je 1949. godine na mjestu gdje se vjernicima ukazala Djevica Marija, čime je postalo jedno od popularnih odredišta za hodočasnike. Dio strukture smješten je na samoj planini, dok se drugi dio proteže na most koji povezuje dvije strane kanjona. Arhitekti koji potpisuju ovo djelo, Lucindo Espinosa i J. Gualberto Pérez, nadahnuće su pronašli u gotičkoj arhitekturi.

Paro Taktsang, Butan

Smješten na litici na Himalaji na više od tri tisuće metara nadmorske visine nalazi se samostan Tigrovo gnijezdo sagrađen 1692. godine oko ulaza u planinsku spilju. Sagradio ga je vladar Gyalse Tenzin Rabgye, a izgorio je u razornom požaru 1998. godine. Cijeli je kompleks ponovno podignut 2005. godine. Smatra se da je na tom mjestu u 8. stoljeću prvi put u Butanu prakticiran budizam.

Foto: Istock Photos

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 06:29