REMEK-DJELA ARHITEKTURE

Top 12 najimpresivnijih svjetskih stepenica

Impresivne stepenice kojima se jednostavno morate popeti!

Unutarnja i vanjska stepeništa koja nas vode od točke A do točke B rijetko su nam prva pomisao kada istražujemo destinacije koje želimo posjetiti. No, zahvaljujući njima možemo uživati u zapanjujućim krajolicima koji oduzimaju dah, impresivnoj arhitekturi i gradskim krovovima! Od stepenica koje su postavile Inke do modernih arhitektonskih ostvarenja, u nastavku pogledajte kojim se javnim stepenicama zaista vrijedi popeti!

Stepenište Haʻikū (Oahu, Havaji)

Ovo nevjerojatno stepenište koje se još naziva i "Stairway to Heaven" sastoji se od nevjerojatnih 4 tisuće stepenica koji vode planinare kroz samo središte planinskog lanca Ko'olau na otoku Oahu na Havajima.

Tiger & Turtle Magic Mountain (Duisburg, Njemačka)

Iako izgleda kao vlak smrti, posjetitelji se ovom impresivnom građevinom ne voze nego hodaju! Zanimljivu strukturu sa slike dizajnirali su njemački umjetnici Heike Mutter i Ulrich Genth, a prošećete li se njome ne samo da ćete biti fizički aktivni, nego ćete moći uživati u pogledu na krajolik njemačkog Duisburga.

Planina Heaven’s Gate (Zhangjiajie, Kina)

Unutar Nacionalnog parka Tianmen u jugoistočnoj Kini nalazi se planina Heaven’s Gate s golemom prirodnom rupom u stijenama koja izgleda kao prolaz u raj. Do procjepa vode stepenice, a jednom kada se popenjete do vrha možete uživati u pogledu na obje strane planine.

Chand Baori (Abhaneri, Indija)

Sagrađen između 800. i 900. godine nakon Krista, Chand Baori jedan je od najstarijih i najatraktivnijih spomenika u sjeverozapadnoj Indiji. Struktura se sastoji od okvirno 3500 stepenica koje se spuštaju oko 30 metara u dubinu.

Moses Bridge (Halsteren, Nizozemska)

Most Mojsija koji možete vidjeti na fotografiji doslovce razdvaja vodu i omogućuje posjetiteljima da prošeću s jedne strane na drugu bez močenja. Most je sagrađen od vodootpornog drva i možda ne izgleda jako moderno, no arhitekti iz studija RO&DA osmislili su ga tako da se može kontrolirati visina vode pomoću prilagodljivih brana s obje strane prolaza.

Stepeništa otoka Santorini, Grčka

Smješten u središtu Egejskog mora, otok Santorini poznat je po zadivljujućim pogledima na okolne otoke i beskrajno more. Strme bijele ulice prepune su stepenica kojima možete istraživati otok i uživati u čarobnoj panorami.

El Peñon de Guatape (u blizini mjesta Medellin, Kolumbija)

El Peñon de Guatape je preko 2 tisuće metara visoka stijena koja je pretvorena u pravu turističku atrakciju u regiji. Posjetitelje do vrha vodi 600 stepenica nakon čega se otvara pogled na predivnu okolicu.

Universe Cascade (u blizini mjesta Dumfries, Škotska)

U blizini mjesta Dumfries u Škotskoj nalazi se zadivljujući vrt naziva Garden of Cosmic Speculation čiji je dio i stepenište Universe Cascade. Ovaj privatni vrt dizajnirao je bračni par Jencks, a stepenište predstavlja načine na koje se svemir razvijao milijunima godina.

Palača u Würzburgu (Würzburg, Njemačka)

Sagrađena sredinom 18. stoljeća, palača u Würzburgu u južnoj Njemačkoj predivan je primjer barokne arhitekture. Među dramatičnijim značajkama građevine svakako su njena stepeništa koja vode posjetitelja ispod najveće freske na svijetu s prikazom kontinenata.

Angkor Wat (Siem Reap, Kambodža)

Hram Angkor Wat pod zaštitom je UNESCO-a, a njegova velebnost ne može se doživjeti preko fotografija. Golemi kompleks najveći je vjerski spomenik na svijetu, a izvorno je sagrađen u 12. stoljeću kao hinduistički hram posvećen bogu Višnu. U sklopu građevine nalaze se hramovi sa stepenicama koja vode na njihov vrh i kojima se i danas posjetitelji mogu popeti kako bi uživali u zalasku sunca.

Centar Georges Pompidou (Pariz, Francuska)

Arhitekt Renzo Piano zaslužan je za jedinstveni izgled Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Parizu poznatog i kao Centar Georges Pompidou, a sagrađenog u 1970-ima. Pokretne stepenice koje vode posjetitelje na različite katove zgrade nalaze se izvan same građevine, a dok se penjete do svog odredišta možete uživati u pogledu na Eiffelov toranj i krovove Pariza.

Machu Picchu (Peru)

Machu Picchu ruševine ostaci su civilizacije Inka koji se nalaze na 2500 metara nadmorske visine i jedno su od sedam svjetskih čuda. Kako bi doživjeli ovaj nevjerojatan kompleks posjetitelji moraju prijeći tisuće stepenica do jednog od njegovih vrhova, no pogled vrijedi svakog truda!

Izvor: AD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:55