Ponos Talijana

TOP DESTINACIJE Skriveni dragulji Italije

 

Kad planirate svoje prvo putovanje u Italiju, naravno da će se na popisu mjesta koja morate posjetiti naći predivni gradovi poput Rima, Venecije i Firence, koji bez sumnje predstavljaju savršeni odabir za vaš prvi susret s talijanskim načinom života. No, nakon što ste odradili sve klasične turističke aktivnosti poput bacanja novčića u Fontanu di Trevi ili vožnje gondolom po kanalima Venecije, predlažemo vam da se uputite prema manjim, ali ništa manje upečatljivim talijanskim gradićima, u kojima ćete sigurno uživati u izvrsnoj hrani, predivnim pogledima i zaštićenim spomenicima. Na svojem putovanju Italijom nemojte zaboraviti posjetiti ova šarmantna mjesta koja su obvezne destinacije svakog ponosnog Talijana.

Atrani

Vjerojatno ste već čuli za Amalfi, jedan od najslikovitijih pomorskih gradića u Italiji. Istočno do Amalfija, udaljen samo pet minuta vožnje od ovog grada prepunog turista, nalazi se simpatično mjestašce Atrani. Riječ je o obalnom mjestu koje će vas oduševiti svojim tradicionalnim uskim uličicama, pastelnim kućicama s balkonima prepunima cvijeća te pogledom na obalu Tirenskog mora.

Alberobello

Šetnja ovim zaista posebnim talijanskim mjestom činit će vam se kao šetnja bajkom. Taj dojam stvaraju neobične bijele kućice sa sivim stožastim krovovima izgrađene od sivog vapnenačkog kamena i tipične za područje južne Apulije. Alberobello je pod zaštitom UNESCO-a i svojim je jedinstvenim izgledom svakako zaslužio biti na vašem popisu talijanskih gradova koje obavezno morate posjetiti.

Castelluccio

Castelluccio je selo iz 13. stoljeća koje se nalazi u talijanskog regiji Umbriji i ima samo 150 stanovnika. Smješteno u Apeninima u središnjoj Italiji, okruženo je zadivljujućim panoramama koje posebno oduzimaju dah u zoru i sumrak, kada Sunčeva svjetlost blago proviruje iznad planina. U proljeće okolna su polja prepuna cvijeća pa se inače raskošna zelena brda pretvore u pravu eksploziju boja.

Cefalù

Cefalù je idealno mjesto da se malo zastane i odmori u slučaju da vi i vaši suputnici imate različite interese. Smješten na obali sjeverne Sicilije, nudi rijetku kombinaciju najboljih talijanskih plaža i povijesne arhitekture. Provedite dan plivajući na obližnjim plažama kao što su Mazzaforno ili Settefrati, a potom prošećite ovim gradićem kao s razglednice kako biste vidjeli povijesne atrakcije poput katedrale iz 12. stoljeća u kojoj su kompleksni bizantski mozaici.

Polignano a Mare

U potrazi za kristalno čistim vodama i impresivnim vizurama uputite se u Polignano a Mare, gradić udaljen samo 30-ak kilometara od Barija u južnoj Italiji. Ovaj je obalni gradić prepun špilja koje možete istraživati brodom, a nemojte propustiti rezervirati stol u Grotta Palazzese, slavnom restoranu sagrađenom u pravoj litici za savršenu romantičnu večer.

Matera

Vijugave ulice grada Matere koji je nekada bio dom antičke civilizacije danas su dio luksuzne talijanske destinacije za odmor. Matera posjetitelje privlači svojom poviješću te neobičnim izgledom. Provedite nekoliko dana u slavnim hotelima u pećinama, a nemojte zaboraviti posjetiti podzemne cisterne, kao i crkve i palače skrivene u stijenama. Dijelovi ovog gradića zasluženo su na UNESCO-ovu popisu mjesta svjetske baštine u Europi.

Izvor: My Domaine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 10:38