EU FONDOVI

UKLJUČITE SE I ISKORISTITE FINANCIJSKA SREDSTVA! Počinje novi val energetske obnove zgrada!

50 posto ušteda energije za grijanje-hlađenje na godišnjoj razini

U ponedjeljak 17. listopada Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo je javni poziv za financiranje energetske obnove višestambenih zgrada sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost više ne dodjeljuje sredstva u te svrhe, ali je i dalje uključen u natječaj tako što će pomaganjem prijaviteljima u pripremi, prijavi i provedbi projekta izbjegavati zastoje u provođenju natječaja.
Javni poziv bit će otvoren 90 dana, na raspolaganju su 152 milijuna kuna, a financiraju se obnova ovojnice zgrade, zamjena sustava grijanja, zamjena unutarnje rasvjete i uvođenje obnovljivih izvora energije. Bude li prijava više nego što ima novca, iznos će se povećavati, najavili su sredinom tjedna iz Ministarstva.

Korisnici sredstava su suvlasnici višestambenih zgrada, a prijave u njihovo ime podnosi upravitelj zgrade ili predstavnik suvlasnika. Uvjet koji višestambena zgrada mora ispuniti kako bi se prijavila jest 50 posto ušteda energije za grijanje-hlađenje na godišnjoj razini. Javni poziv donosi i neke povoljnije uvjete: postotak opravdanih troškova povećan je s dosadašnjih 40 posto u velikim gradovima na 60 posto za područje cijele Hrvatske, a udio sredstava za projektnu dokumentaciju je 85 posto.

Povećan je i najviši iznos za obnovu koji se može ostvariti za pojedinu zgradu s dosadašnjih 1,4 milijuna na 16,5 milijuna. Pod pojmom višestambena zgrada smatra se svaka zgrada u kojoj se najmanje 66 posto korisne površine koristi za stanovanje, koja ima tri ili više stambenih jedinica, i kojom upravlja upravitelj zgrade.

Procjenjuje se kako u Hrvatskoj ima oko 50 milijuna kvadrata korisne površine višestambenih zgrada odnosno preko pola milijuna stanova. U kontinentalnom dijelu Hrvatske nalazi se 65 posto zgrada dok ih u obalnom dijelu oko 35 posto.
Početkom studenoga nadležno Ministarstvo planira objaviti i poziv za dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu javnih zgrada, dok će se poziv za obnovu obiteljskih kuća objaviti nakon što Europska komisija završi proces izmjene zakonodavstva, što se očekuje do kraja 2016. godine.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 16:39