Putovanje za pamćenje

Upoznajte Peking na pravi način: Sjajna putopisna priča Marka Medića

Marko Medić je model s diplomom građevinskog faksa zaražen putovanjima. Do sada je proputovao 32. zemlje i ne misli prestati. Obožava New York gdje je sve i počelo te želi ostariti na Islandu. A dok se to ne dogodi uveseljavat će vas svojim tekstovima na našim stranicama iz različitih zemlja u kojima je imao prilike živjeti.

Ako želiš istupiti iz svoje sigurne zone, skoči s padobranom. Ako želiš zaboraviti da si je ikad imao, kupi kartu za Kinu. Ako si već u Kini, onda si samo par yuana udaljen od različitih bizarnih stvari koje možeš naći jedino tamo.

Zamislite ovo. Probudite se ujutro i nalazite se na drugom kraju svijeta. Upalite TV, na njemu neki čudni znakovi koje ne razumijete. Izađete na ulicu gdje vlada kaos i ništa vam nije jasno. Zatim odete u trgovinu kupiti mlijeko, a kupite tekući jogurt, odete ponovno i napravite isto. To bi ukratko bio sažetak mojih prvih nekoliko tjedana u kineskoj prijestolnici. Odjednom svakodnevne stvari postaju potpuno neshvatljive; jednostavna kupovina ili odlazak u banku završava kao prava priča za unuke.

Kineski glavni grad poznat je po sivilu, gužvama i zagađenju, no kad zagrebete malo ispod površine, nije sve tako crno. Kinezi vole biti i ostati bijeli, točnije žuti, i to po svaku cijenu i tijekom cijele godine. Ispod “suncobrana” koji vuku naokolo prava su prijetnja za promet koji je i bez njih dovoljno kaotičan. Naime, biti tamnije puti u Kini ne služi na čast, bolje rečeno svrstava vas u siromašnu skupinu koja za kruh zarađuje poslovima na otvorenom. A preplanuli ten moguće je postići vrlo lako znajući da živa na termometru često posrami i najtoplije dane u Dalmaciji. Ovakvu situaciju itekako je dobro unovačila kozmetička industrija koja svakodnevno ubire milijune pokušavajući učiniti što veći broj Kineza društveno prihvatljivijima.

Također još jedan vid kineske "kulture" prikazan je golim trbusima koji šetaju gradom u vlasništvu snažnijeg dijela populacije, a predstavljaju svakodnevni napad na sva osjetila. Gajim iskrenu nadu da će ovaj trend ostati tamo gdje je i nastao.

Na jednoj strani ekstremno bogati, a na drugoj više od 100 milijuna ljudi koji žive s manje od dolara na dan surova je kineska svakodnevica.

Dobar standard i bogatstvo u velikim gradovima poput Pekinga iznimno je bitna stvar. Većina ženske populacije ne želi ni pomisliti na brak ako muškarac ne posjeduje nekretninu. Iznimno snobovski nastrojeni Kinezi često ostaju sami. Ovaj problem velikog broja samaca pokušavao se riješiti uvozom žena spremnih na ženidbu. Stoga, drage dame, kupujte kartu, stanovi vas čekaju.

1. Peking je pravo mjesto za tretman vrućim šalicama

Ako šetajući gradom uočite ljude kojima velike ljubičaste mrlje iskaču iz odjevnih kombinacija, nemojte udariti petama vjetra, nije riječ ni o kakvoj bolesti tropskog podneblja, već o drevnoj kineskoj metodi koja se izvodi pomoću "vrućih šalica". Sam postupak je jednostavan i navodno jako koristan. Kombinacijom visoke temperature i vakuuma stvaraju se nakupine krvi intenzivne ljubičaste boje. Niste li esteta i ne marite li što ćete sljedećih nekoliko tjedana biti obilježeni ljubičastim točkama i izvor čudnih pogleda, ova metoda mogla bi vam smanjiti krvni tlak, poboljšati cirkulaciju i ublažiti kožne probleme. U Pekingu postoje razna mjesta na kojima je moguće obaviti ovaj tretman, ne očekujte wellness ugođaj jer su to često kineski stanovi, pretrpani svime i svačime, no, slažete se, cirkulacija ne pita. Osjećaj tijekom postupka u najboljem slučaju mogao bi se opisati kao "čudan" do izrazito "bolan" kod ne tako sretnih pojedinaca. Kako god bilo, ovo je pravo kinesko iskustvo i neupitno ćete biti prava atrakcija čim se vaši prijatelji dokopaju slika. Mirišem lajkove

2. Peking je pravo mjesto za posjet najvećem gradskom trgu na svijetu

Trg nebeskog mira istinski prikazuje Kinu u njezinu komunističkom duhu. Ovaj trg nije nimalo nalik trgovima u europskom stilu s klupama i terasama na kojima možete ispijati kavu. Sagrađen za vojne parade i ograđen velebnim građevinama, jedini je trg na koji se ulazi i izlazi na istome mjestu, i to nakon prethodne temeljite sigurnosne provjere. Ako ste viši od 1,80 cm, preporučujem da ga posjetite za vrijeme zalaska sunca kada se svaki dan obavlja ceremonija skidanja zastave i kada se cijeli promet oko njega zaustavlja. Ovaj događaj iznimno je zanimljiv domaćinima pa su moguće nesnosne gužve, a tu bi vam u pomoć mogla doskočiti gore navedena stavka o visini. Točno negdje u vrijeme kad sam se rodio ovo mjesto je bilo poprište velikih prosvjeda za demokraciju. Stoga 1989. godina predstavlja jedan od presedana za inače miroljubivu naciju. I gotovo 30 godina kasnije Kina i dalje živi u totalitarnom ozračju koji je najizrazitiji u Pekingu. Jedan od banalnih primjera je i oduzimanje slobode korištenja Facebooka, Twittera, Googlea i svih njihovih inačica. No, to nije spriječilo domišljate kosooke da otvore više 95 milijuna Facebook profila unutar granica Kine.

3. Peking je pravo mjesto za posjet Nacionalnom parku Shidu

Ako ste zaljubljenik u prirodu i želite osjetiti svjež i diskutabilno čist zrak koji vam je oduzeo Peking, zaputite se u oazu zelenila koja će vam otkriti novo lice ove velebne zemlje. Na samo koji sat vožnje od užurbanog centra zateći ćete se u pravom malom raju. Misleći na trenutak da ste napustili Kinu, očarani prizorima kojima svjedočite, čudno krckanje ugažene plastične ambalaže brzo će vas vratiti u surovu stvarnost države u kojoj se nalazite. Iako razumijem i toleriram mnoge stvari, i dalje ne mogu shvatiti razinu svijesti ruke koja baca otpad bilo gdje u prirodu, a pogotovo unutar Nacionalnog parka. Ali Kinezi očito to razumiju na drugačiji način.

4. Peking je pravo mjesto za posjet Art districtu 798

Peking također krije i jedan drugačiji dragulj, onaj umjetnički. Kako to obično biva u velikim gradovima svugdje osim kod nas, napušteni kompleksi industrijskih pogona pretvaraju se u moderna mjesta za druženje, izlaske i modne događaje. Meni jedno od najdražih mjesta u Pekingu, u kojem možete provesti cijeli dan a da to nećete ni primjetiti. Art district 798 prava je umjetnička oaza i izložbeni prostor brojnih artista nove generacije te pravo mjesto da se provede poslijepodne daleko od gradske vreve. Prepun modernih instalacija, prava je hipster zona u kojoj se također održava i Pekinški tjedan mode.

5. Peking je pravo mjesto da se isproba avantura u Wangfujingu

Svi kažu da je otići u Peking i ne kušati pekinšku patku neshvatljivo, no što se mene tiče, otići u Peking i ne probati prave kineske knedle (ako se može tako prevesti!) još je veći propust. Želite li nešto veću avanturu za svoje nepce, tu je omiljena ulica svih turista željnih novih iskustava na putovanju - Wangfujing. Ako ste raspoloženi za malo "žešću" hranu, kao što su škorpioni, crvi, dudov svilac i razne ličinke za koja nećete ni znati što su, ovo je mjesto za vas. Većina ponuđenog jako je jeftina, tako da ćete dobiti pravu porciju visoko proteinskih sastojaka za sitni novac. Živo, sluzavo, pečeno, prženo ili kuhano, u kojem god obliku odlučili iskusiti ponudu ove ulice, definitivno će vam ostati kao lijepa uspomena na herojske trenutke.

6. Peking je pravo mjesto za dobar posao u Kini

Kako bih još jednom dočarao koliko su Kinezi bizarna nacija za nekog tko je odrastao na drugom kraju svijeta, ponovno ću iskoristiti problem gužvi u prometu. Ako mislite da su situacije koje svakodnevno radnim danom susrećete na Vukovarskoj i Savskoj cesti gužve, onda niste bili u Kini. Budući da sam u svojem životu u Pekingu često boravio u autu i znao provesti po 2 do 3 sata čekajući da izvučem život iz te vremenske rupe, sljedeći poslovni potez domišljatih Kineza ne zvuči mi toliko strano kao što će možda vama. Kako se sve s vremenom pretoči u biznis, Kinezi su se dosjetili sljedeće ideje. Posao funkcionira ovako: vi sjedite zaglavljeni u prometu i zovete službu te vam ubrzo dva djelatnika na motoru dolaze u pomoć. Jedan sjeda u auto i umjesto vas odrađuje bacanje života u nepovrat, dok vas drugi vozi kamo želite. Jednostavno i efikasno. Nekad novac ipak može kupiti sreću.

7. Dok si u Pekingu, ne budi turist

Ako dulje boravite u Pekingu, poželjno je znati brojati, s obzirom na to da svaka kupovina započinje i završava s cjenkanjem. Ovi jednostavni pokreti u brojnim situacijama objasnit će Kinezu ono što mu niste uspjeli objasniti govornim putem. Znanje engleskog jezika, naročito u Pekingu, nije česta pojava, stoga će vam ovi mali pokreti rukom biti od velike koristi. U nastavku još pokoja riječi koja će vas spasiti od moguće prevare u taksiju i spremni ste za put; kao npr. "Nihao shifu, wo qu..." u prijevodu "Dobar dan, vozaču, ja idem..." Mali znak da niste potpuni stranac u milijunskom gradu i da znate kamo idete mogla bi sačuvati pokoji yuan više u vašem novčaniku i spasiti vas od mogućih neugodnosti. Riječ "shifu" znači doslovno "gospodin", ali u modernom slengu koristi se kao način oslovljavanja vozača taksija ili starijih pojedinaca.

8. Peking je pravo mjesto za rekreaciju sa stilom

Zaboravite trenere i teretane; ne trebate novac da biste ostali u kondiciji. Ako živite u Pekingu, jedino što trebate napraviti je prošetati do obližnjeg parka ili trga i naći svoju nabrijanu grupu Kineza s ozvučenjem i baciti se na trening. I da, istina je, i da, čudno je, i da, grupe su ogromne. Dok naši umirovljenici znaju tko je Šeherezada, Kinezi znaju kako se izvrću bokovi na javnim površinama, i to kao da sutra ne postoji. Na kraju cijele priče bitno je jedino to da između vas i savršenog tijela stoji samo nekoliko tisuća začuđenih pogleda i koji okret kuka.

9. Peking je pravo mjesto za vožnju biciklom

Peking je ogroman grad koji ima tisuće zanimljivih stvari za vidjeti i doživjeti. Ako ga odlučite istražiti pješke ili podzemnom, mogli biste propustiti mnoge stvari. Budući da bi vam za istraživanje grada veličine Pekinga pješke trebalo nekoliko života, predlažem bicikl. Nakon svega napisanog o kineskom prometu, od kojeg je jedino gori onaj u Vijetnamu, ovo zvuči kao samoubilačka misija. No, ne mora biti tako. Važna je hrabrost i poznavanje nekoliko "pravila" džungle koji vladaju u tamošnjem prometu. Primjerice, to da vam vožnja biciklom daje prednost ispred pješaka, na brigu vam ostaju samo automobili, motocikli, busevi i rikše. Prometna pravila ne primjenjuju se na prometala s manje od četiri kotača, stoga se možete kretati bez obzira na semafor, presijecati kroz crveno, pokupiti pješake, ali budite oprezni jer će to raditi i ostali biciklisti. Također, vrlo je važno da se ne vozite brzo kako biste imali vremena za brz manevar jer je vrlo vjerojatna situacija da u isto vrijeme u vašem pravcu juri tricikl s pretrpanom prikolicom i automobil. Stoga će sporija vožnja i vama i njima dati vremena da sve prođe kao da se nalazite u potpuno uređenom prometu. Još jedno nepisano pravilo kineskog prometa je to da ono što se događa iza vas nije vaš problem, jedino što trebate pratiti nalazi se ispred vas i sa strane. Mimo ovoga malog priručnika trebat će vam i sreće.

10. Peking je pravo mjesto za plovidbu brodom do Ljetne palače

Iako je ovaj način dolaska uobičajen među kineskim turistima, većina stranaca ne zna da se do Ljetne palače može doći brodom kroz brojne kanale, što je daleko zabavniji način od podzemne željeznice i beskonačnog presjedanja. Kako sam spomenuo da je ovaj način popularan među Kinezima, ne očekujte romantično putovanje privatnim brodom, već ekspediciju pretrpanu do zadnjeg mjesta. Pripremite se na to da će vas gurati pokušavajući uhvatiti što više fotki u jednoj sekundi, no ako ste već dulje od nekoliko dana u Pekingu, to vam neće biti nikakva novost. Unatoč tome ovo je za mene i dalje pravi način da se uplovi u velebni kompleks Ljetne palače i otkrije pitomija strana ovoga grada.

11. Kina je pravo mjesto za šoping na Taobau

Kakav eBay? Zaboravite tu stranicu punu preskupih i zakonski reguliranih stvari. Dajte mi Taobao, kineski ekvivalent barem jednom tjedno. Za ovaj pothvat potrebna je domaća bankovna kartica i poznavanje kineskog jezika ili barem kineski prijatelj koji će to sve obaviti umjesto vas. Većina stvari toliko je pristupačna da bi vas mogla oprati božićna šoping groznica. Misterij zvan “jeftino” vjerojatno se krije u činjenici da su predmeti koje se prodaju uglavnom kopije ili artikli koji se proizvode unutar granica Kine. Nakon što ste završili naručivanje svih mogućih čudesa, preostaje vam jedino nada da će sve stići upravo onako kako je i izgledalo na slikama. A nadati se u Kini i nije baš uvijek zahvalno.

12. I iznenađenje za kraj - Kineski zid

Za vidjeti Kineski zid imate dvije opcije, otići u svemir ili posjetiti Peking. Kako ova prva tvrdnja i nije potpuno točna, a bogme još ni jeftina, ostaje vam ovo zadnje. Ako ste se ipak nekim ludim scenarijem našli u Pekingu, neshvatljivo bi bilo da ne budete jedan od 10 milijuna turista koji na godišnjoj bazi posjeti ovu atrakciju. Najpoznatiji, a time i najpretrpaniji dio Kineskog zida je Badaling. Ako Kineski zid odlučite posjetiti vikendom, moguća su česta zaglavljenja na pojedinim mjestima (op.a. pogledaj sliku dolje) pa se oboružajte strpljenjem. Ako ste planinar avanturističkog duha koji želi vidjeti pravi netaknuti Kineski zid daleko od utabanih staza, onda ovaj ulaz nije za vas. No, ako nemate načina, a ni vremena i samo ste u prolazu, i Badaling će vam dovoljno dobro dočarati povijest carske Kine. Ova više od 2300 godina stara građevina idealna je za posjet tijekom cijele godine, kad ovisno o godišnjem dobu priroda doda svoju čar ionako već predivnoj građevini.

Možda vas neće osvojiti na prvu, no Peking ima svoj šarm. Toliko velik i kompleksan da vam i nekoliko mjeseci istraživanja ne bi dalo potpunu sliku ovog mega grada. Hrana, ljudi, ulice, promet, građevine, sve to čini ovaj grad posebnim draguljem u kojem se nalazi za svakog ponešto, na vama je da zagrebete ispod površine i prepustite se ludilu kineskih ulica.

„Father of Đorđe“ by Marko Medić

Marka možete pratiti na: Instagramu, Facebooku i Blogu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 11:11