Popularna turistička ruta

VIDIKOVAC KOJI IZGLEDA KAO DA LEBDI Novo mjesto za odmor s predivnim pogledom

Duž zapadne Norveške obale, koja je popularna turistička ruta, postoji novo mjesto za odmor s predivnim pogledom.

Na 700 metara nadmorske visine nedavno je podignut vidikovac Utsikten, što na norveškom znači "pogled". S ove novoizgrađene betonske konstrukcij, koju su osmislili arhitekti Peter Zumthor i Reiulf Ramstad, pruža se nevjerojatan pogled na planine Gaular i duboko urezane klance u njezinom podnožju.

Struktura je vidikovca u osnovi formirana kao platforma u obliku trokuta, čija se dva kraka izdižu formirajući tribine na kojima se može sjediti, dok treći krak lebdi nad liticom.

Iako je platforma debljine 80 centimetara, kako zbog svoje forme tako i zbog okruženja u kojem se nalazi, djeluje jako lagano… kao da lebdi!

Prije samog početka izgradnje, arhitekti su uz pomoć dizalica i špaga napravili model u omjeru 1:1 na samom terenu. Tek nakon toga su krenuli u digitalno modeliranje vidikovca, što im je pomoglo da iskoriste sav potencijal lokacije, kako prenosi Designboom.

Platforma je izvedena u betonu, s grubom završnicom, a tokom vremena bi trebala dobiti i prirodnu vegetaciju koja će biti dio ovog vidikovca.

Foto: Jiri Havran

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:36