ENERGETSKA OBNOVA

Zbog novih pravila subvencije na čekanju

Poziv za obiteljske kuće neće se raspisati do kraja godine?

Direktiva EU ne prepoznaje fizičke osobe kao prijavitelje, a dok se čekaju izmjene sporne uredbe, neki su kriteriji javnog poziva definirani i objavljeni

Nakon javnog poziva za energetsku obnovu višestambenih zgrada te javnih zgrada odgojno-obrazovnih djelatnosti putem sredstava EU, zainteresirani vlasnici obiteljskih kuća ipak će subvencije morati čekati još neko vrijeme.

Naime, iako je raspisivanje javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća najavljivano još prošle godine, čini se da neće biti objavljeno ni ove. Razlog je to što EU ne prepoznaje (su)vlasnike kuća, odnosno fizičke osobe kao prijavitelje i korisnike sredstava, a sve dok se ta uredba ne izmijeni, javni poziv je na čekanju.

UDRUŽENE ČLANICE - Kako bi Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja moglo krenuti u raspisivanje poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća potrebna je promjena jedne uredbe EU. Riječ je o uredbi koja ne predviđa mogućnost da korisnik sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, iz kojeg su osigurana sredstva za energetsku obnovu obiteljskih kuća, bude fizička osoba. Izmjenu navedenog članka, kojom bi se fizičkim osobama omogućilo korištenje sredstava EFRR-a, tražilo je više zemalja članica. Očekuje se da bi Europski parlament mogao usvojiti ovu uredbu krajem godine, a odmah potom uslijedila bi i objava poziva - kažu u Ministarstvu.

Što se tiče uvjeta javnog poziva, oni još nisu do kraja definirani, no neki su podaci ipak poznati, kao što je povećanje postotka uštede energije za grijanje sa 30 na minimalno 50 posto, što je uvjet i kod višestambenih zgrada, te planirani iznos prve alokacije od 228 milijuna kuna, što je, procjenjuje se, dovoljno za obnovu više od 2000 obiteljskih kuća.

U svakom slučaju, javni natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada objavljen krajem prošle godine pokazao je i neke druge uvjete, koji će se vrlo vjerojatno odnositi i na obiteljske kuće s obzirom na to da je riječ o programu koji se financira novcem iz fondova EU, a propisani se uvjeti ne mogu mijenjati bez dogovora s Europskom komisijom. Tako bi iznos sufinanciranja, kao i kod višestambenih zgrada, mogao iznositi 60 posto, za razliku od dosadašnjih poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća, sufinanciranih nacionalnim sredstvima, na kojima je stopa sufinanciranja iznosila do 80 posto ovisno o tome gdje se kuća nalazi. No, konkretne brojke u Ministarstvu ne iznose.

SUSTAV BODOVANJA - Novi poziv bit će sufinanciran isključivo sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a stopa sufinanciranja ovisit će i o socijalnim kriterijima na čijoj se razradi upravo radi, a sve kako bi se omogućilo građanima da dobiju što višu stopu sufinanciranja. Naravno, sve je potrebno iskomunicirati i dogovoriti s predstavnicima Europske komisije - kažu u Ministarstvu.

S obzirom na uvjet o ostvarenju minimalno 50 posto uštede energije, bit će potrebno kombinirati mjere, kao što su zamjena prozora, obnova pročelja, poboljšanje toplinskih svojstava stropa, poboljšanje energetske učinkovitosti opreme za grijanje... Naime, sustav bodovanja bolje će tretirati prijavljene projekte koji će osiguravati veću uštedu energije.

Također, kao i u javnom pozivu za obnovu zgrada, kada su upraviteljima zgrada i predstavnicima suvlasnika zgrada na raspolaganju bili djelatnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, vlasnicima obiteljskih kuća pružit će se tehnička pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 21:36