minimalistički, a ipak životan

10 bezvremenskih predmeta skandinavskog dizajna

Funkcionalan, ali topao, minimalistički, a ipak životan, moderni skandinavski dizajn sadrži organsku kvalitetu u svojem izgledu koja ga čini tako popularnim pa ne čudi da ga ljubitelji kvalitetnog dizajna odavno s užitkom uklapaju u različite stilove uređenja. Pojedini vrhunski komadi skandinavskog dizajna već su desetljećima omiljeni zbog svog jedinstvenog izgleda te su nadahnuli beskonačan broj kopija, a u nastavku možete vidjeti njih deset koji odolijevaju zubu vremena i zaista su primjer bezvremenskog stila.



Kobenstyle set za kuhanje (1954.), Jens Quistgaard

Laganiji od lijevanog željeza, jeftin i atraktivnog izgleda, Kobenstyle set za kuhanje od emajliranog čelika osmislio je danski dizajner Jens Quistgaard, a proizvodi ga popularni brend Dansk. Domišljati dizajn ovog seta uključuje kreativna rješenja poput poklopaca zdjela koji funkcioniraju kao dodatni podlošci za stol!

Tulipan stolica (1955. - 1957.), Eero Saarinen

Finski dizajner Eero Saarinen osmislio je svoju slavnu Tulipan stolicu sa širokim kružnim podnožjem za kompaniju Knoll, i to kao dio veće kolekcije namještaja pod nazivom Pedestal.


Visilica PH Artichoke (1958.), Poul Henningsen

Izvorno dizajnirana za restoran u Kopenhagenu, ova visilica izvedena je tako da ne možete vidjeti izvor svjetlosti iz nijednog kuta gledanja, što znači da njezina svjetlost nikad ne zasljepljuje. Svjetiljka ima čak 72 "lista" koja oblikuju njen izgled, a isprva je njen naziv na danskom značio šišarka.

Unikko (1964.), Maija Isola

Prepoznatljivi dizajn maka nastao je 1964. godine i to kao djelo dizajnerice Maije Isole koja je za tvrtku Marimekko osmislila ovaj snažan uzorak u trenutku kada su u trendu bili realistični cvjetni uzorci. Njen je mak postao prepoznatljivo obilježje cijele tvrtke i još uvijek je rado viđen uzorak na predmetima za dom.


Model 45 Easy stolica (1945.), Finn Juhl

S naslonom i sjedištem bez pravih potpornih okvira, ova je stolica u vrijeme svog nastanka bila revolucionarno djelo. Njezin su dizajn omogućile nove tehnike spajanja komada tikovine koje je prvi put upotrijebio upravo danski arhitekt Finn Juhl. Fluidne i elegantne linije ovog stolca dandanas pozivaju da se u njega udobno smjestite i uživate.


Slavina i detalji za kupaonicu Vola (1969.), Arne Jacobsen

Ovi se dizajnerski komadi još proizvode, a njihov izgled potpisuje slavni arhitekt Arne Jacobsen, koji je od tvrtke Vola dobio narudžbu da osmisli slavinu koja će u potpunosti sakriti njene mehaničke dijelove. Dizajn koji je Jacobsen osmislio bio je nešto posve novo u to doba, a pritom ga je njegov elegantan izgled učinio iznimno popularnim.


Majmun (1951.), Kay Bojesen

S pomičnom glavom i rukama ovaj je mališan pun osobnosti krasio dječje sobe u brojnim sretnim domovima.

Kartio stakleni predmeti (1959.), Kaj Franck

Kartio na finskom znači stožac, što je oblik koji obilježava izgled svih dijelova ovog staklenog seta. Finski dizajner Kaj Franck svođenjem svakodnevnih predmeta na samo najjednostavnije i najosnovnije oblike stvorio je bezvremenski dizajn koji je uvijek aktualan.


Y ili Wishbone stolica (1949.), Hans Wegner

Sa zakrivljenim naslonom i polukružnim vrhom te potpornjem koji nalikuje na dvokraku prsnu kost ptica, ova se stolica danas proizvodi od svih mogućih vrsta drva i primjer je vještine oblikovanja danskog dizajnera Hansa Wegnera.


Stolac Model br. 60 (1932.-1933.), Alvar Aalto

Jedno od najpoznatijih djela finskog arhitekta i dizajnera Alvara Aalta lakiran je stolac od svijetlog drva breze koji se može iskoristiti kao stolac ili dodatni stolić, a čiji dizajn obilježavaju savijene noge u obliku slova L koje pružaju čvrst potporanj samoj površini za sjedenje.

Izvor: Food52

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 04:42