svestrani zidni ukras

6 pogrešnih mitova o tapetama

Tapete su u jednom trenutku postale predmet brojnih pogrešnih pretpostavki, zbog kojih se mnogi još ustručavaju odabrati ih kao dekorativan detalj.

Iako su godinama vladale interijerima, tapete su u jednom trenutku postale predmet brojnih pogrešnih pretpostavki, zbog kojih se mnogi još ustručavaju odabrati ih kao dekorativan detalj, mogu u potpunosti preporoditi prostor. Današnje tržište tapeta sve je bogatije, a internet nam je omogućio da iz sigurnosti svojeg doma, bez žurbe i nervoze, biramo između bezbroj uzoraka i cjenovnih rangova tapete koje ćemo voljeti i kojima ćemo stvoriti upečatljivo uređenje. Tapete su trend koji će uvijek imati svoje poklonike, no kako bismo uklonili sumnje koje možda imate o ovom svestranom zidnom ukrasu u nastavku pročitajte šest mitova o tapetama koji su upravo to, mitovi, neopravdani strahovi i sumnje koje više nemaju veze sa stvarnosti.


Mit: Tapete je teško postaviti i skinuti.

Istina je da postavljanje i skidanje tapeta može biti nezgodno, no kako biste izbjegli buduće frustracije, jednostavno odaberite pravu vrstu papira! Tapete s vinil premazima lako je postaviti, izdržive su i često su samoljepljive, čime se eliminira nered koji može prouzročiti nanošenje ljepila. Tapete od tkanina kvalitetnije su, no malo se teže postavljaju jer zahtijevaju preciznost kako bi se njihov uzorak poklapao. Brine li vas skidanje tapeta, odaberite papir koji se jednostavno može oguliti u velikim komadima, a za sobom ne ostavlja trag. Danas postoji toliko različitih vrsta ovog ukrasnog materijala da je samo potrebno malo proširiti svoju potragu kako biste pronašli lijepe tapete jednostavne za korištenje.


Mit: Jednom kad odaberete stil, zapeli ste s njim.

Tapete same po sebi nisu vječne, a zahvaljujući sve većem broju privremenih tapeta koje možete skidati i stavljati bez puno muke nema potrebe za strahom da će jedan odabir obilježiti vaš prostor zauvijek. Praktične privremene tapete idealan su način kako, primjerice, uljepšati svoj unajmljeni stan bez brige da ćete izgubiti polog. Ako vam se taj potez svejedno čini riskantnim, tapete možete nalijepiti na pozadinu ormara ili police za knjige pa tako kada budete odlazili iz stana, svoju ćete tapetu jednostavno ponijeti sa sobom, a svejedno ćete prostor na neki način ukrasiti.


Mit: Tapete nisu ekološki prihvatljive.

Danas postoji cijeli niz ekoloških tapeta koje imaju nisku razinu hlapljivih organskih spojeva (VOC) i pritom su oslikane prirodnim bojama, što ih čini odličnim odabirom za dječju sobu. Pregršt šaljivih i veselih tapeta jamči da će vaši mališani živjeti u šarenom i vedrom kutku vašeg doma koji će poticati njihovu maštu i kreativnost.


Mit: Tapete nisu dobra opcija za kuhinju ili kupaonicu.

Još jedan mit jest da tapete ne idu u kupaonicu ili kuhinju, iako bi efekt jakog uzorka u vlažnoj prostoriji poput kupaonice bio fantastičan, samo treba odabrati tapete otporne na vodu. Ako ste i dalje zabrinuti zbog vlage, odaberite samo jedan zid koji ćete na ovaj način ukrasiti kako biste testirali tapete. Odaberite veliki cvjetni uzorak ili snažnu geometriju koja će se posebno isticati i prostor će vam odmah izgledati zanimljivije.


Mit: Tapete su preskupe.

Tapete se najčešće pakiraju i prodaju u rolama, zbog čega se mogu činiti skupima. Kako biste izbjegli suvišno trošenje novca na dodatne role, pažljivo izmjerite svaku svoju prostoriju prije naručivanja tapeta. Utvrdite visinu i širinu svakog zida pomoću metra i pomnožite iznose kako biste dobili točnu površinu svojih zidova. Zaokružite rezultat kako biste si dali prostora za eventualne pogreške. Često se kod prodavača za mali novac mogu naručiti i male količine tapeta u obliku testnih primjeraka, što vam može biti odličan materijal za manje projekte uređenja.




Mit: Tapete čine uređenje zastarjelim.

Svi se sjećamo starinskih i pomalo otužnih tapeta koje su naše bake imale u svojim domovima, no dizajn ovog ukrasnog elementa dramatično je napredovao od tih vremena. Jaki i moderni uzorci nisu ni blizu kičastim tapetama koje su nekada bile popularne. Dodajte svojoj prostoriji izražajnost odabirom crno-bijelih tapeta u jakom grafičkom uzorku ili pak upečatljivu teksturu upravo pomoću dekorativnih tapeta. Naravno, danas postoje i brojni iznimno moderni cvjetni uzorci pa ako ih želite uključiti u svoje uređenje, primijenite ih na samo jedan zid, dok ćete ostale obojiti u komplementarne boje kako biste ih međusobno povezali. Nemojte zaboraviti, manje je često više.

Izvor: Wayfair

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 09:09