poticaj na promjene

7 odličnih dokumentaraca

...koji će promijeniti način na koji promatrate svijet

Živjeti svjesno i savjesno u današnjem užurbanom i materijalističkom svijetu nije uvijek jednostavno, pogotovo ako uzmemo u obzir kako je lako upasti u zamku nepromišljene kupovine, zavodljivih društvenih mreža i natjecanja s drugima iz svoje okoline. Kako bismo prekinuli taj začarani krug moramo se educirati, čitati knjige, časopise i blogove te gledati edukativne i inspirativne video sadržaje koji će nas potaknuti na raspravu o budućnosti. Posebno zanimljiv i koristan sadržaj svakako su dokumentarci koji istražuju uvijek aktualne teme poput odnosa prema novcu, razvoja tržišta, održive mode i hrane, kao i alternativnih načina života.

Iz goleme ponude pametnog sadržaja vrijednog naše pažnje izdvojili smo sedam dokumentaraca koji će promijeniti način na koji promatrate svijet oko sebe. Iako su većinom temeljeni na situacijama koje proživljavaju građani SAD-a, ovih sedam zanimljivih dokumentaraca istražuje principe minimalizma, održivosti, štedljivosti i vrednovanja pravih stvari u životu, koncepte koji su univerzalni i primjenjivi u svim situacijama neovisno o tome gdje živimo. U nastavku možete pronaći najave i snimke ovih edukativnih dokumentaraca koji će vas potaknuti na razmišljanje, savjesnu kupovinu i na uvođenje pozitivnih promjena u vaše živote.

TINY: A Story About Living Small - International from TINY on Vimeo.

Tiny: A Story About Living Small

Ovaj dokumentarac ne bavi se samo sve popularnijim trendom gradnje slatkih malih kuća nego ukazuje na potrebu za otpuštanjem suvišnog nereda u životu i usvajanjem jednostavnosti.

Living on One Dollar

Inspirativni dokumentarac Living on One Dollar pomoći će vam da osvijestite koliko toga u životu zapravo uzimamo zdravo za gotovo. Film prati putovanje četiri mladića koji odlučuju živjeti sa samo jednim dolarom dnevno kako bi ukazali na stvarnost u kojoj živi većina našeg svijeta te time potaknuli pozitivne promjene.

The True Cost

Danas kupujemo odjeću sve češće, a brza moda koju neprestano konzumiramo rezultat je napornog rada brojnih slabo plaćenih radnika koji žive i rade u često nehumanim uvjetima. Ovaj će vam dokumentarac dati puno tema za razmišljanje, a vaš će vam ormar i novčanik biti zahvalni na pametnijem ulaganju u odjeću.

Real Value

Od stanja u kojem se nalazi naš okoliš pa do globalne ekonomije, neumjerena konzumacija dostupnih resursa u današnjim razmjerima ne može ostati bez katastrofalnih posljedica. Real Value podsjetit će vas da nije sve u materijalnim stvarima te da je naša svrha mnogo dublja.

Sustainable (Documentary Trailer) from Hourglass Films on Vimeo.

Sustainable

Posvećen proizvodnji cjelovitih i održivih prehrambenih namirnica, dokumentarac Sustainable potaknut će vas da bolje promislite o tome odakle dolazi hrana koju jedete i pokušate biti aktivnije uključeni u njezino stvaranje.

Heal Your Self

Svrha hrane koju jedemo jest da bude gorivo za naša tijela i pomogne mu da samo sebe zaliječi. S obzirom na količinu kemikalija koje unosimo u sebe preko hrane, a ne radi se isključivo o umjetnim šećerima i brojnim aditivima, ne čudi da smo sve deblji i bolesniji. Heal Your Self uvjerit će vas da spustite tu čokoladicu i posvetite se potrazi za zdravijim alternativama.

Minimalism

Od stanja u vašem ormaru pa sve do zasićenosti elektronikom i virtualnim sadržajima, u našim životima vlada kaos što ga često nismo ni svjesni sve dok se malo ne odmaknemo i shvatimo koliko smo bombardirani proizvodima, informacijama i poticajima koji uzrokuju žudnje. Zanimljiv dokumentarac koji predstavlja različite pristupe minimalizmu vrijedne razmatranja.

Izvor: Because I'm Addicted

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:20