rustikalno i industrijski

Bakrene cijevi kao šarmantan detalj uređenja

Minimalističke slavine u obliku cijevi koje su prije bile čest prizor u podrumima starih kuća i vrtovima postale su popularan dekorativni element u sklopu industrijskog i rustikalnog stila. U industrijskom uređenju prostora, koje i inače uključuje uporabu metala, izložene cijevi koje putuju zidovima i potom prelaze u slavine u kuhinji ili kupaonici pretvaraju se u neočekivan, ali izvrstan detalj čiji izgled ne narušava nego oplemenjuje uređenje. Izložene cijevi postavljene uz neutralni zid bijele, sive ili crne boje svojom će se sjajnom površinom posebno istaknuti, a pritom će prostoru dati šarm prošlih vremena. Ovaj se trend odlično nadovezuje na sve češću uporabu bakra i bakrenih predmeta u domu, s kojima se hladni prostor čini puno toplijim, a jednostavan interijer zanimljivijim.

Kupaonica i kuhinja su prostorije u kojima izložene bakrene cijevi posebno dobro izgledaju. U kupaonicama valja imati na umu da je bakrene cijevi najčešće potrebno pričvrstiti na zid prekriven pločicama pa će vašem vodoinstalateru biti potrebna bušilica s posebnim nastavkom. Potrebno je rupe bušiti polako, i to pomoću svrdla s tvrdim vrhom namijenjenim bušenju keramike kako bi se izbjeglo pucanje pločica i nepotrebna oštećenja. Ovisno o materijalu zida, trebat će vam i primjereni ulošci za dobro učvršćivanje cijevi.





Razmatrate li ovaj detalj za svoj dom, imajte na umu da bakar s vremenom reagira na kisik pa ćete ga morati redovito čistiti ako želite zadržati njegovu sjajnu površinu. Mješavina limuna i soli prirodno je sredstvo za čišćenje kojim možete održati ljepotu svojih bakrenih elemenata. Želite li izbjeći čišćenje, trebali biste nanijeti sloj laka na cijevi prije njihova postavljanja.

Također treba napomenuti jednu korist koja je ujedno i mana ovog elementa - izložene cijevi puno ćete lakše popraviti dođe li do njihova pucanja, a vaši će zidovi ostati cijeli. S druge strane, moguća šteta od vode bit će veća jer dogodi li vam se puknuće vanjske cijevi između vašeg prostora i vode koja nadire neće se nalaziti prepreka u obliku zida pa će šteta nastati puno ranije. No ne možete poreći da njihov rustikalni izgled daje posebnu draž prostorijama. Pogledajte u nastavku lijepe primjere ovog dekorativnog detalja!













Izvor: Remodelista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 17:33