Made in Croatia

Bezvremenski nakit Ivane Bačure

Ako ste imali prilike nedavno prošetati Radićevom ulicom u središtu Zagreba, sigurno ste primijetili dućančić na kućnom broju 20 s izlogom prepunim predivnog srebrnog nakita. Čak i ako se niste do sada odvažili ući, možda vas ovaj razgovor s Ivanom Bačurom, njegovom vlasnicom i dizajnericom tog čarobnog nakita potakne da uđete i u svoj život unesete malo pozitivne energije koja se krije u svakom komadu nakita, izrađenom s puno ljubavi i pažnje. Ivana Bačura jedna je od onih kreativki koja živi svoj posao i obožava svaku minutu. Svijet gleda kroz dizajn nakita, a nadahnuće crpi u svemu što je okružuje.



Brend Ivane Bačure obuhvaća prstene, narukvice, naušnice, ogrlice i broševe, komade koje izrađuje u gotovim kolekcijama ili, pak, kroz personalizirane narudžbe klijenata. Visokokvalitetni nakit izrađuje od srebra s detaljima od sintetskog emajla u boji, a bazira se na geometrijskim oblicima koji u procesu ručne izrade dobivaju toplinu koja ih omekšava i čini posebno lijepim. U svakom komadu nakita suprotstavljaju se klasično i suvremeno, stvarajući tako bezvremensku kombinaciju koja prkosi prolaznosti modnih trendova. Ivana izrađuje nakit kakav i sama nosi pa je stvorila prepoznatljiv izgled koji se lako sjedinjuje s drugim stilovima, postaje dio osobe koja ga nosi i čini je sretnom.



Od malih nogu zainteresirana je za nakit, svoj izričaj Ivana je počela formirati na odjelu dizajna metala u Školi za primijenjene umjetnosti. Prirodni put kojim se razvijao njezin osobni stil utjecao je i na izgled nakita koji izrađuje, a koji svojom jednostavnom, a elegantnom estetikom privlači sve više pažnje. Svoj prvi dućan Ivana je otvorila 2006. godine u Dubrovniku, a ubrzo je uslijedila i suradnja s brojnim muzejima i inozemstvom. Otvaranje vlastitog izložbeno-prodajnog prostora u Zagrebu bio je njezin san koji se napokon ostvario u listopadu 2016., kada je otvorila vrata male galerije u Radićevoj ulici, neposredno nakon Krvavog mosta.

"Otkako sam otvorila vrata svojeg prostora, ona su uvijek otvorena, a lica koja dočekuju kupce su prijateljska pa se svi osjećaju dobrodošlo, što mi je izrazito važno. Osim klijentica koje otprije poznaju i vole moj rad, iz dana u dan nam dolaze nove klijentice, ali i turisti u obilasku Zagreba", objasnila nam je Ivana.




Njezin kreativan proces jednostavan je, a ipak promišljen i sa svakim komadom nakita drugačiji. Kada smo je upitali da nam malo pojasni, odgovorila nam je: "Posvećujem se dizajnu nakita cijeli dan, cijelu noć, dišem ideje. Rekla bih da nemam neka stroga pravila kojih se držim, već samo krenem raditi i ruke same ideju iz moje glave pretvore u djelo. Moram priznati da ne stanem sa započetim radom sve dok ne izbacim to što sam zamislila". Pritom je posebno inspirira sam proces izrade pojedinog komada, odnosno dvojbe kako nešto izvesti, kao i prepreke i izazovi s kojima se susreće pri oblikovanju materijala kako bi finalni oblik komada nakita zaista bio vječan.



Za kraj smo je upitali kako vidi trenutnu situaciju na tržištu i razveselio nas je njezin odgovor:

"Trenutnu situaciju na tržištu vidim jako pozitivno. Usprkos recesiji kupci prepoznaju bezvremensku vrijednost mojeg dizajna i same kvalitete proizvoda te trud i znanje koji su uloženi u cjelokupnu proizvodnju. Ljudi se sve više okreću malim kvalitetnim proizvođačima jer ih masovna loša instant proizvodnja više ne zadovoljava te shvaćaju da su dobili i više od prave vrijednosti za svoj novac".


Nakit Ivane Bačure možete pronaći u galeriji u Radićevoj 20 u Zagrebu ili naručiti preko njezine Facebook stranice Ivana Bačura Handmade Jewellery. Želimo Ivani svu sreću u daljnjem radu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 19:43