Muzej suvremene umjetnosti

BRACO DIMITRIJEVIĆ, RETROSPEKTIVA Presjek najvažnijih djela konceptualne umjetnosti

Muzej suvremene umjetnosti, 27. travnja do 20. lipnja 2017. Braco Dimitrijević, retrospektiva

Izložba na dva kata izložbenog prostora predstavit će sve faze Dimitrijevićeve međunarodne karijere, još od "Slučajnih prolaznika" iz kasnih šezdesetih.

Kako se može pročitati u knjizi Suzane Marjanić o povijesti hrvatskog performansa - Braco i Nena Dimitrijević - njegova životna partnerica i povjesničarka umjetnosti - autori su i prve izložbe konceptualne umjetnosti kod nas. Izložba je održana u travnju 1971. godine u haustoru u Frankopanskoj u Zagrebu i trajala je samo tri sata.

Braco Dimitrijević umjetnik je koji ima izražen smisao za samopromociju, što ponekad zna izazvati i suprotan efekt, poput fotografija izašlih u medijima na kojima pozira sa slavnim ličnostima, a i izdao je knjigu u kojoj se obračunava sa sredinom. No, taj prvi dojam ne bi smio i ne smije umanjiti vrijednost njegovih umjetničkih djela jer upravo Dimitrijević uz još nekolicinu autora drastično mijenja umjetničku scenu novim i drugačijim pristupom umjetnosti.

Veliku retrospektivu ovog umjetnika pripremila je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, kustosica i ravnateljica ove institucije Snježana Pintarić. Izložba na dva kata izložbenog prostora predstavlja sve faze Dimitrijevićeve međunarodne karijere, od "Slučajnih prolaznika" iz kasnih šezdesetih s kojima je postao prepoznatljiv i na međunarodnoj sceni do njegovih najnovijih radova u kojima kombinira instalacije, fotografije, video, slikarstvo i skulpturu. Izlagao je i djela su mu otkupljena za institucije među kojima su Muzej Ludwig Köln, Galerija Tate u Londonu, Centar Pompidou i Muzej Orsay u Parizu, njujorška MoMA i Guggenheim muzej u New Yorku, kao i pariški Beaubourg. Retrospektivu je održao prošle godine u Galeriji moderne i suvremene umjetnosti u Torinu, a u MSU je dopunjena radovima koje Dimitrijević prvi put izlaže.

"Louvre je moj atelje, ulica je moj muzej" često je tumačio Dimitrijević. Portretima "Slučajnih prolaznika" umjetnik je glorificirao one, kako im i samo ime kaže, koji su u danom trenutku slučajno prolazili ulicom. Snimio ih je, potom bi fotografije s njihovim imenom i prezimenom postavljao uvećane do divovskih razmjera u javni prostor, na mjesta inače namijenjena političkim ili reklamnim porukama.

A upravo je ovim portretima zainteresirao međunarodnu javnost za svoj opus te su 1971., godine odmah nakon nastanka, izloženi na bulevaru Saint-Germaine u Parizu. Dimitrijević je, naime, radikalizirao tvrdnju Josepha Beuysa ustvrdivši kako je "svaki čovjek genijalan dok ne dokaže suprotno".

U djelima iz ciklusa Triptychos Post Historicus preispituje i stavlja u novi kontekst uvriježene autoritete iz povijesti umjetnosti, djela Van Gogha, Modiglianija, Margrittea, Da Vincija, Maljeviča... kombinirajući reprodukcije njihovih radova s predmetima iz svakodnevice i s voćem. Osamdesetih je godina, pak, radio instalacije u kojima pred divlje životinje postavlja umjetnička djela, a 1998. je imao samostalnu izložbu u pariškom zoološkom vrtu, koju je vidjelo, navodi se, milijun ljudi.

Braco Dimitrijević rođen je 1948. godine u Sarajevu u umjetničkoj obitelji, otac mu je slikar Vojo Dimitrijević. Prvu je samostalnu izložbu imao s deset godina. Samo pet godina kasnije, piše u njegovoj biografiji, napravio je prvi konceptualni rad - zvijezdu na nacionalnoj zastavi zamijenio je drugim simbolom. Slikarstvo je završio na zagrebačkoj Likovnoj akademiji, a potom postdiplomski studij u znamenitoj Umjetničkoj školi Saint Martins u Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:02