Male promjene, velika razlika

Dva lica jedne lijepe kuhinje

 

Ponekad doista zadivljuje velika razlika koju mogu činiti male izmjene poput novog sloja boje, materijala i ukrasa u prostoru. Kuhinja na fotografijama tako je doživjela čak dvije preobrazbe i to pomoću ta tri glavna elementa, a rezultat je u oba slučaja bio atraktivan prostor koji bismo poželjeli imati i u svome domu. Obje verzije osmislila je dizajnerica interijera Mette Helena Rasmussen za svoj stan u Kopenhagenu jer se nije mogla odlučiti za izgled koji joj se više sviđa.

U prvoj verziji zidovi kuhinje obojeni su u bijelu boju s hladnijim, plavim podtonom. Izvorni pod od pluta uklonjen je, a drvene daske koje su se nalazile ispod izbrušene su i obojene u sivo.

Sirova boja dasaka od koje je izrađena velika otvorena polica ostavljena je u svom prirodnom stanju kako bi unijela toplinu u prostor. Viseća biljka kod prozora detalj je u boji i dodatno ističe prozračnost prostora. Uz prozor je smješten lijepi stolac brenda Normann Copenhagen s drvenim nogama i bijelom sjedalicom koji svojim izgledom odgovara jednostavnom stilu kuhinje.

Iako je isprva ideja bila postaviti veliki zatvoreni ormar za stvari uza zid, dizajnerica je odlučila stvoriti police od različitih drvenih kutija te ih ostaviti otvorene kako bi prostoru dodala malo osobnosti i stvorila razigrani izgled zida. Budući da je dizajnerica ujedno i kolekcionarka lijepog posuđa, otvorene police omogućile su joj da izloži svoje najljepše komade i istakne njihove različite boje i teksture.

Na drugom kraju kuhinje stvoren je udobni kutak za doručak s klupom koja u sebi skriva i prostor za odlaganje stvari. Okrugli stol kupljen je na buvljaku, a moderna svjetiljka koja se spušta sa stropa dizajnerski je komad danskog brenda Darø.


Druga verzija kuhinje puno je dramatičnija, s upečatljivim zidom boje ugljena i odličnim bijelim visilicama koje unose teksturu u prostor.


Pod je obojen u svjetliju nijansu sive boje, a police su dobile bijeli premaz zbog kojeg keramika i dekoracije koje su ovdje posložene još više dolaze do izražaja.

Još jedna promjena uvedena u prostor je izgled blagovaonice u kojoj se prije nalazila lijepa galerija s više manjih komada, a sada je ukrašena s tri velika umjetnička djela tamnijeg kolorita. Uz tepih s uzorkom, meke dekice i jastučiće te dva manja stolića stvoren je dojam prostora za odmaranje, a ne isključivo funkcionalnog prostora za objedovanje. Koja vam se verzija više sviđa?

Izvor: Inside Out

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 05:40