Švedska tvrtka Bolon

Fantastično dizajnirani podovi arhitekta Jeana Nouvela

Svjetski poznati francuski arhitekt Jean Nouvel, koji potpisuje brojna djela moderne arhitekture poput Instituta za arapsku kulturu i muzeja Musée du quai Branly u Parizu ili Galeries Lafayette u Berlinu te Torre Agbar nebodera u Barceloni, ostvario je suradnju sa švedskim proizvođačem tekstila i materijala za podove Bolon. U sklopu nje osmislio je kolekciju dizajnerskih podova prvi put u cijelosti predstavljenu javnosti na Sajmu namještaja i rasvjete u Stockholmu u Švedskoj, koji traje od 7. do 11. veljače.



Kolekcija materijala za podove slavnog arhitekta izrađena je od pletenog vinila s uzorkom pruga različite gustoće i osjetnom teksturom te omogućuje igru s bojom i svjetlom u uređenju budući da površina poda izgleda drugačije ovisno o kutu gledanja i svjetlosti koja pada na površinu. Nouvel ističe da se ne radi o običnom tepihu nego o pravom elementu arhitekture koji potiče vlasnika na eksperimentiranje s rasporedom u interijeru i prirodnim načinom cirkuliranja kroz prostor.


Materijal se može postaviti horizontalno, vertikalno ili dijagonalno s obzirom na položaj prozora, što omogućuje ostvarivanje različitog vizualnog u interijeru. Kolekcija je izrađena u paleti plavih, crvenih, sivih i crnih nijansi, a materijal dolazi u rolama ili u pločama veličine 50 x 50 cm. Zasad još nije poznato kada će ovaj dizajnerski detalj biti dostupan javnosti.






Izvor: Dezeen

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 01:36