Dizajn proizvoda

Hrvatski dizajn brend VAU osvojio tri prestižne nagrade German Design Award

VAU, nedavno lansiran brend uporabnih svakodnevnih predmeta od metala, dobio je međunarodno priznanje za dizajn i proizvodnju: – German Design Award. Ovu iznimno respektabilnu međunarodnu nagradu za dizajn dodjeljuje Njemačko vijeće za dizajn.

Odluku o nagradama donose cijenjeni međunarodni stručnjaci s područja dizajna selektirajući za nagradu proizvode čiji autentičan dizajn i kvalitetna izvedba doprinose razvoju industrije dizajna u Njemačkoj i svijetu. Međunarodni žiri stručnjaka nagradio je VAU za čak tri proizvoda iz njihove prve kolekcije. Nagrada German Design Award – Pobjednik 2018, dodijeljena je dizajnu otvarača za boce Triangle te otvaraču za pisma Curve, dok je dizajnu svijećnjaka Circular dodijeljeno Posebno priznanje – German Design Award 2018.

Nagrađeni dizajn proizvoda VAU

Otvarač za boce Triangle dizajniran je u formi uspravnog trokuta koji simbolizira stabilnost i uzemljenost, dodatno naglašenu masivnom bazom. Odnos punog volumena i praznog prostora tvori nekoliko trokuta, usklađujući funkcionalnost i estetiku. U funkciji otvarača za boce koristan je alat, a zahvaljujući skulpturalnoj formi ujedno i personalizira prostor.

Dizajn otvarača za pisma Curve ukazuje na dualnost prirode, poigravajući se odnosom mekane drške i oštrice, ovdje postavljenim u sklad. Njegova minimalistička forma pravilne je geometrije. Kvadrat prelazi u trokut uz jedini mekani detalj – krivulju koja povezuje te dvije forme.

Svijećnjak Circular dizajniran je u formi koncentričnih krugova tako da simbolizira univerzalni princip širenja prirode, iz sredine prema beskraju, a ujedno i kretanje prema središtu. U samom središtu objekta simbolički je smješten plamen, dok se oko njega nalazi dinamična kompozicija koncentričnih kružnica. Mekani krugovi u oštrim se slojevima penju prema izvoru svjetla, koncept inspiriran arhitekturom zigurata. Proizvod je dostupan u dvije veličine, s obzirom na mogućnost upotrebe dviju vrsta svijeća – lučice ili uspravne svijeće.

Cjelokupnu kolekciju potpisuje VAU dizajn tim, a inspirirana je univerzalnim simbolima koji se protežu kroz sve aspekte života. Apstraktni simboli pretočeni su u konkretne proizvode, proizvedene od masivnog metala, kombinacijom tradicionalnih i modernih tehnologija te finom ručnom obradom majstora u proizvodnji.

VAU proizvodi pozivaju nas da usporimo, uživamo u svakodnevnim ritualima, prepoznamo ljepotu malih stvari koje nas okružuju te da ulažemo u odnose koji su nam važni.

German Design Award, iznimno je cijenjena međunarodna nagrada za dizajn koju dodjeljuje Njemačko vijeće za dizajn, osnovano u 1953. godini od strane Donjeg doma njemačkog Parlamenta (Bundestag). Odluku o nagradama donose iskusni međunarodni stručnjaci s područja dizajna selektirajući za nagradu proizvode čiji autentičan dizajn i kvalitetna izvedba doprinose razvoju industrije dizajna u Njemačkoj i svijetu.

Njemačko vijeće za dizajn vodeća je njemačka institucija za razvoj dizajna u gospodarstvu i općenito njemačkoj kulturi življenja. Povijest ove institucije usko je vezana uz povijest njemačke kulture dizajna na koju je imala formativan utjecaj punih 60 godina. U tom je periodu Vijeće bilo intenzivno posvećeno izgradnji međunarodne reputacije njemačkog dizajna i njemačkih brendova.

Više o VAU proizvodima saznajte na www.vau.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:14