Atraktivni svjetski primjerci

IMPRESIVNA IGRA SVJETLA I BOJA U CRKVAMA I KATEDRALAMA Ovo je 16 najljepših građevina s vitrajima koje barem jednom u životu treba vidjeti!

Impresivni vitraji koje pronalazimo u crkvama diljem Europe i svijeta fasciniraju nas jer stvaraju predivnu igru svjetla, sjene i boje, kakvu ne viđamo često u prostorima u kojima svakodnevno boravimo. Korišteni još od srednjeg vijeka, vitraji sa svojim upečatljivim šarenim izgledom predstavljaju iznimno dekorativan detalj, i to ne samo u obliku prozora različitih oblika, nego i kao stropovi ili ostakljene kupole koje zadivljuju. Te su kompleksne tvorevine izrađene od komada obojenog stakla koje na mjestu drži olovna struktura. Iako su česta pojava u crkvama i džamijama, nisu rezervirane samo za religijske objekte. Arhitekti ih vole koristiti i u svjetovnim građevinama u kojima su tradicionalan, ali zapravo neočekivani element uređenja. U nastavku pogledajte atraktivne svjetske primjere prostora u kojima upravo vitraji privlače pozornost. Od gotičkih katedrala pa sve do umjetničkih galerija i koncertnih dvorana, infuzija boje pomoću vitraja zaslužna je za stvaranje posebne atmosfere u tim javnim prostorima.

Katedrala u Brasíliji, Brazil

Metropolitansku katedralu u Brasíliji posvećenu Djevici Mariji projektirao je slavni brazilski arhitekt Oscar Niemeyer. Njezina specifična struktura sagrađena je od armiranog betona, a stakleni krov stvara efekt otvorenog neba. Sama staklena kupola djelo je umjetnice Marianne Peretti 1990. godine, a njezina golema staklena površina predstavlja valove od plavog, zelenog, bijelog i smeđeg stakla.

Katedrala u Aachenu, Njemačka

Gradnja ove građevine, koja je danas pod zaštitom UNESCO-a, započela je 796. godine i trajala je sve do srednjeg vijeka. Nakon što su izvorni vitraji bili uništeni u Drugom svjetskom ratu, 1414. godine dizajneri Walther Benner i Anton Wendling osmislili su nove prikaze koji popunjavaju prozore visoke gotovo 25 metara.

Crkva sv. Josipa, Le Havre, Francuska

Neogotička crkva sagrađena je u 1950-ima u ovom francuskom lučkom gradu u počast 5 tisuća njegovih građana koji su poginuli tijekom Drugog svjetskog rata kada je grad bio gotovo uništen. Arhitekt Auguste Perret projektirao je crkvu s tornjem visine čak 106 metara obloženim vitrajima.

Kapela Sainte-Chapelle, Pariz, Francuska

Gotička kapela u Parizu smještena na otočiću Ile de la Cité sagrađena je po nalogu kralja Luja IX. Kapela je ukrašena sa 15 vitraja u brodu i apsidi koji prikazuju više od tisuću biblijskih likova. Vitraji su nedavno restaurirani, a proces čišćenja prozora pomoću lasera trajao je sedam godina i stajao 10 milijuna dolara.

Thanks-Giving Square, Dallas, SAD

Godine 1977. arhitekt Philip Johnson osmislio je spiralnu bijelu kapelu u središtu mirne oaze centra grada Dallasa. Ornamentalna struktura dovršena je ukrasnim prozorom nazvanim "Glory Window" koji se sastoji od 73 panela od obojenog stakla i koji je izradio francuski umjetnik Gabriel Loire.

Metropolitanska katedrala sv. Sebastijana, Rio de Janeiro, Brazil

Četiri velika prozora od obojenog stakla koji se protežu u visinu od otprilike 60 metara dodaju toplinu u inače jednostavnoj crkvenoj građevini čija struktura podsjeća na košnicu. Crkva je dovršena 1976. godine, a projekt potpisuje Edgar Fonseca. U crkvu stane oko 20 tisuća ljudi, a ispod njezine površine nalazi se Muzej sakralne umjetnosti.

Kulturni centar u Chicagu, Chicago, SAD

Predivna kupola od obojenog stakla koju je osmislio američki dizajner Louis Comfort Tiffany, slavan po svojim mozaicima i dekorativnim svjetiljkama, nalazi se u Kulturnom centru u Chicagu i jedna je od najvećih takvih kupola na svijetu, s promjerom od 11,5 metara. U ornamentalnom okviru od željeza nalazi se oko 30 tisuća komadića stakla u obliku ribljih ljuskica. Kupola je dovršena 1897. godine kada je zgrada otvorena kao prva javna gradska knjižnica.

Džamija Nasir al-Mulk, Shiraz, Iran

Dovršena krajem 19. stoljeća, ova džamija u južnom Iranu zadivljuje svojim kompleksnim prozorima od obojenog stakla, pločicama bogatih boja, izrezbarenim stupovima i raskošnim tepisima. Zbog njezina položaja ranojutarnje svjetlo stvara kaleidoskopski efekt duginih boja u unutrašnjosti zgrade koja je uspjela preživjeti brojne potrese zahvaljujući fleksibilnim drvenim sponama u zidovima građevine.


Kapela King's College, Cambridge, Engleska

Godine 1446. kralj Henrik VI. postavio je kamen temeljac ove monumentalne engleske gotičke kapele koja ima najveći lepezasti svod na svijetu. Čak 26 panela od obojenog stakla postavljeno je gotovo stoljeće kasnije, za vrijeme vladavine kralja Henrika VIII.


La Sagrada Familia, Barcelona, Španjolska

Možda najpoznatije djelo arhitekta Antonija Gaudija, ova katalonska modernistička katedrala koja dominira panoramom Barcelone sadrži zadivljujuće prozore od obojenog stakla s apstraktnim prizorima u duginim bojama. Početak gradnje ove sakralne građevine bio je 1882. godine, a njezin dovršetak planira se tek 2026. godine, točno stoljeće nakon Gaudijeve smrti.

Galerije Lafayette, Pariz, Francuska

Jedna od najpopularnijih destinacija za shopping u Parizu, ova luksuzna galerija u 9. pariškom arrondissementu dovršena ju 1912. godine. Golema kupola koja je visoka čak 43 metra možda je najpoznatija i najdojmljivija značajka ovog prostora, a dizajnirao ju je francuski staklar Jacques Gruber.

Gran Hotel Ciudad de Mexico, Mexico City, Meksiko

Elegantna trgovina s predivnim stropom od Tiffany stakla sagrađena je 1899. godine, no pretvorena je u luksuzni hotel prije Olimpijskih igara 1968. godine. Stakleni strop sa živahnom paletom tirkizne i zlatne boje osmislio je francuski staklar Jacques Gruber.

National Gallery of Victoria, Melbourne, Australija

Prostrana umjetnička galerija koju je naručila australska vlada projekt je arhitekta Roya Groundsa. Otvorena 1968. godine, u to je vrijeme ova galerija imala najveći stakleni strop u svijetu. Pet godina izrađivao ga je australski umjetnik Leonard French, a uključuje staklene panele uvezene iz Belgije i Francuske.

Katedrala York Minster Chapter House, York, Engleska

Chapter House kao dio jedne od najvećih gotičkih katedrala u sjevernoj Europi sadrži impresivnu kolekciju srednjovjekovnog obojenog stakla, što uključuje i prozore s jednim od najranijih prikaza arhitekture. Izrađen u kasnom 13. stoljeću, jedan od geometrijskih staklenih panela predstavlja scenu mučeništva Thomasa Becketa pod crkvenim krovićem.

Notre Dame, Pariz, Francuska

Osim što je jedan od najpoznatijih primjera gotičke arhitekture, crkva Notre Dame sadrži neke od najljepših vitraja na svijetu. Golema rozeta na slici bila je poklon kralja Luja IX., a dizajnirali su je Jean de Chelles i Pierre de Montreuil. Postavljena je 1260. godine, promjera je oko 12 metara i sadrži 84 panela podijeljena u četiri kruga.


Palau de la Musica Catalana, Barcelona, Španjolska

Katalonski arhitekt Lluís Domènech i Montaner dovršio je 1908. godine ovu koncertnu dvoranu s čeličnim okvirom i trodimenzionalnim prikazom sunca izvedenim od stakla. Pod zaštitom UNESCO-a od 1997. glazbena dvorana sadrži i brojna druga umjetnička djela, no stakleni strop taj je koji, osim predivne glazbe, osvaja njezine posjetitelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:33