Etnografski muzej

Izložba “Glavatari, ZOO zid: za suvremene lovce na kreativno”

Sjajna umjetnička djela kreativke Ane Grzunov

U Etnografskom muzeju otvorena je izložba “Glavatari, ZOO zid: za suvremene lovce na kreativno”. Mlada kreativka Ana Grzunov spojila je svoje dvije velike ljubavi, prema umjetnosti i prema radu s djecom, te su tako nastala njezina neobična umjetnička djela.

U slobodno vrijeme Ana Grzunov opušta se izradom glavatara čije će kapitalce Etnografski muzej izložiti kao doprinos svojoj izložbi “O životinjama i ljudima“, čija je tema buran i neraskidiv odnos između ljudi i životinja.

PAPIR

- Glavatari su ručno rađeni, unikatni ukrasi za zid, izrađeni od recikliranih, ekoloških materijala i postavljeni na drvenu podlogu. Kaširani papir starih novina, prirodno ljepilo od brašna i vode, pamuk i koji metar gušta, sve je to Glavatar - objašnjava Ana Grzunov tehničku stranu svojih izložaka.

No, idejno su glavatari, dodaje ona, njezin odgovor trofejnom lovu i suvremena alternativa tradicionalnim lovačkim trofejima. Životinje koje, umjesto puškama i trofejima, lovi idejom, maštom i kreativom. Glavatari su mnogima poznati s Tjedna dizajna, a “vise” i na zidu Laboratorija zabave među čijim je osnivačima i Ana Grzunov.

DOŽIVLJAJ ŽIVOTINJA

- Glavatari su tu da nas trznu u razmišljanju kako danas doživljavamo životinje - dodaje Ana Grzunov.

U muzeju ih je izloženo 17, između ostalih i njezin najdraži, “Zeleni”, koji je najveći: visok je 60 centimetara, s rogovima od oko metra.

- Tu je i moj prvi glavatar koji je ružan, više sliči na jednoroga, ali je smiješan - kaže autorica. Izložba je otvorena do 8. listopada.

Foto: Damjan Tadić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:33