ekologija i dizajn

Izvrstan projekt Polluted Water Popsicles

Troje studenata fakulteta National Taiwan University of the Arts iz Tajvana osmislilo je izvrstan umjetnički projekt u sklopu kojeg su izradili 100 sladoleda na štapiću i to od zagađene vode iz tajvanskih jezera, rijeka, luka i plaža kako bi osvijestili javnost o golemom problemu koje predstavlja zagađenje vode. Okus ovih sladoleda nije ono što privlači pozornost!

Naime, sladoledi od zagađene vode sadrže odabrane uzorke smeća iz kanalizacije koji su prvo zamrznuti, a potom očuvani u poliesterskoj smoli. Svi su sladoledi umotani u atraktivno dizajniranu ambalažu koju su osmislili upravo ti mladi dizajneri kako bi dodatno istaknuli kontrast između lijepog i problematičnog vezano uz okoliš. Ovaj projekt na zanimljiv način ukazuje na jedan od najvećih problema s kojima se suočavamo u suvremenom svijetu.






Svaki sladoled na štapiću prikazuje šokantnu zagađenost vodenih površina uzrokovanu naglim gospodarskim rastom pa tako svaki sladoled sadrži komadiće plastike i metala, kao i brojne druge štetne materijale i tvari koji se mogu naći u vodi. Za svoj projekt studenti su nominirani i za nagradu Young Pin Design Award te su privukli puno pažnje kako u svojoj zemlji, tako i globalno jer se s ovim problemom suočavaju sve države svijeta. Odličan primjer ekološki osviještenog dizajna!




Izvor: Designboom

Naslovna fotografija: @ bebeelai

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:45