Međunarodni sajam

Jubilarna 40. Ambienta

Budući dizajneri pokazali su maštu i sjajne radove

Jubilarna 40. Ambienta, međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije, ove je godine na 32.000 četvornih metara izložbenog prostora okupio čak 275 izlagača iz 28 zemalja. Na sajmu, su svoje proizvode, osim domaćih, predstavili i izlagači iz Čilea, Etiopije, Perua, Singapura, Malezije, Kostarike, Kine… I ove je godine Ambienta objedinila dvije osnovne tematske cjeline, i to namještaj – za stanovanje, opremu za kuhinje i kupaonice, uredski namještaj i namještaj za opremanje objekata, te proizvode i opremu za unutarnje i vanjsko uređenje – vrata, prozore, kamine, tepihe, parkete,vrtni namještaj, keramiku i rasvjetu. Osim izlaganja namještaja i ostale opreme, sajam prate bogati stručni program te razne prezentacije i izložbe.

Najviše pažnje zasigurno su privlačili mladi kreativci, učenici srednjih strukovnih škola koji su svojim kreativnim i originalnim idejama oduševili posjetitelje sajma. Među njihovim radovima našli su se razni stolići, poput staklene plohe koja je postavljena na vješalice, zatim lego stolić, ali i zanimljiva drvena fotelja napravljena kao kutija šibica.

Čak 275 izlagača iz 28 zemalja predstavlja svoje radove na sajmu

Osim serijski proizvedenog namještaja, na sajmu je bilo zanimljivo vidjeti i unikatni drveni namještaj koji proizvodi Ariš. Riječ je o ručno izrađenom namještaju od pomno izabranog i do 500 godina starog hrastova drva. – Iako za izradu kreveta ne treba više od dva dana, ono što ga čini specifičnim jest traženje drva.

Riječ je o masivnim komadima namještaja koji teže nekoliko stotina kilograma. Namještaj se izrađuje po narudžbi, a uglavnom se naručuje za konobe i kleti – kaže proizvođač. Još jedno izložbeno mjesto privuklo je pažnju svojim šarenilom. Riječ je o namještaju i igračkama za djecu, koje su izradili u Ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom Super Nova. Ustanova zapošljava 60 zaposlenika, od kojih je 40 osoba s posebnim potrebama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 16:15