WORLD DESIGN RANKINGS

Kako rad domaćih dizajnera kotira u svijetu

Vodeći su SAD, Kina i Turska, a Hrvatska je zauzela 36. mjesto

U tijeku su prijave na natječaj za A’Design Award za period 2016./2017., a rezultati ocjenjivanja žirija i nova rang-lista bit će objavljeni 15. travnja.

Proteklu godinu Hrvatska je prema listi World Design Rankings završila na 36. mjestu od 88 ocijenjenih zemalja. Riječ je o listi koja se izrađuje od 2010., a svake godine pokazuje poziciju neke države u odnosu na ostatak svijeta prema tome koliko su njezini dizajneri za svoj rad osvojili međunarodnih nagrada A’Design Award.

Moderne štapove za pomoć pri hodanju pod nazivom Marlene and Maurice osmislila je Diana Sokolić

Cilj je rangiranja pružiti podatke o godišnjim doprinosima zemalja globalnoj kulturi dizajna. Nagrada se dodjeljuje u čak 100 različitih kategorija, a najveći broj prijava tijekom godina je zabilježen u kategorijama dizajn interijera, dizajn namještaja, dekoracija i predmeta za dom, dizajn ambalaže, grafički dizajn i vizualne komunikacije, arhitektonska rješenja...

Projekt Vrecha autorice Ane Golubić Brozović

ČAK TRI NAGRADE

U proteklom ciklusu koji obuhvaća radove iz 2015. i 2016. godine A’Design Award osvojila su čak tri hrvatska dizajnera, i to Ana Golubić Brozović za projekt Vrecha, Marita Bonačić za uređenje interijera radionice i trgovine nakitom od koralja Clara Stones u Dubrovniku i Diana Sokolić koja je osmislila moderne štapove za pomoć pri hodanju naziva Marlene and Maurice. Poziciji Hrvatske na 36. mjestu su pak pridonijele nagrade koje su od 2010. ukupno osvojili arhitektonski studio Proarh, Luka Balić, Matteo Mirko Cetinski, Mateja Kuhar, Renato Pongrac, Ivana Cvetković Lakoš, Matej Carić, Edita Barabas i Vlatko Bogović.

Uređenje interijera radionice i trgovine nakitom od koralja Clara Stones u Dubrovniku potpisuje Marita Bonačić

SLABOSTI I PREDNOSTI

Iz podataka se također može isčitati i koje su prednosti, slabosti i mogućnosti svake zemlje. Tako se za Hrvatsku navodi da je napredna u zelenom, te dizajnu namještaja te arhitektonskim projektima, dok se kao kategorije u koje bi trebali ulagati spominju modni i dizajn ambalaže. Na vodećoj poziciji se na kraju 2016. našao SAD, čiji su dizajneri od 2010. osvojili 396 nagrada. Na drugom je mjestu Turska s ukupno 297 nagrada, a na trećem se mjestu našla Kina sa 266 nagrada. Do desetog mjesta pozicije su zauzeli Hong Kong, Italija, Tajvan, Velika Britanija, Japan, Brazil i Njemačka.

U tijeku su prijave na natječaj za A’Design Award za razdoblje 2016./2017., a rezultati ocjenjivanja i nova rang-lista bit će objavljeni 15. travnja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 23:37