PREDAVANJE

Kuća za uživanje oštre hladnoće

Neven Mikac Fuchs, arhitekt i član Norveškog udruženja arhitekata, 11. travnja u 19 sati u Oris Kući arhitekture u Zagrebu održat će predavanje o Inverted House, projektu koji potpisuje Škola arhitekture i dizajna u Oslu, u suradnji s Kengo Kuma & Associates. Za idejno rješenje kuće za goste na japanskou otoku Hokkaido, Škola arhitekture i dizajna nagrađena je prvom nagradom na natječaju s temom “kuća za uživanje oštre hladnoće”.



U travnju 2015. godine Škola arhitekture i dizajna u Oslu nagrađena je prvom nagradom na arhitektonskom natječaju kojega je organizirala Fundacija LIXIL JS. Tema natječaja bila je Kuća za uživanje oštre hladnoće. Rezultat je mala kuća za goste u divljini otoka Hokkaidoa, koja pruža unutrašnju održivost. Suptilnom kontrolom arhitektonske okoline, maksimalno se povećava učinkovitost arhitektonskih elemenata.


Neven Fuchs Mikac

Arhitekt i član Norveškog udruženja arhitekata i izvanredni profesor na Fakultetu arhitekture i dizajna u Oslu (AHO). Nakon diplome Građevinskog Fakulteta u Zagrebu 1973, diplomirao je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1975. Bio je asistent profesora Mladena Vodičke i Aleksandra Dragomnanovica od 1976. do 1983. godine.

Za rad o finskoj modernoj arhitekturi dobitnik je stipendije za istraživanja od Muzeja finske arhitekture u Helsinkiju. Radio je u uredu Alvara Aalta u Helsinkiju. Od 1979. do 1982. godine bio je radni član Međunarodnog laboratorija arhitekture i urbanog dizajna (ILAUD) pod vodstvom Carla de Carla, Peter Smithsona i Aldo van Eycka u Urbinu i Sieni.

Asistent profesora Sverrea Fehna na Školi arhitekture i dizajna u Oslu (AHO) od 1983. do 1994. godine. Od 1994. do 2008. bio je asistent profesor na predmetu Arhitektonsko projektiranje 3, na AHO. Od 2008. godine izvanredni profesor na AHO i vodi Master Studio za Suvremeni Arhitektonski Projekt. 1998 godine osnovao je vlastiti arhitektonski ured ONE u Oslu. Gostujući profesor, predavač i kritičar na mnogim svjetskim školama arhitekture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:26