MADE IN CROATIA

M Posters For Posterity, dekorativni posteri Martine Čilić

Art direktorica i grafička dizajnerica, strastveno zaljubljena u kreativne procese, iz znatiželje je krenula s izradom postera kakve nije mogla naći u trgovinama, a željela je baš takve za svoj stan

PROFIL

NAZIV: M Posters
OPIS: Isprintani i uokvireni posteri
KONTAKT: Facebook: M Posters ili Instagram: @martinacilic_

Moji privatni interesi se preklapaju ili gotovo potpuno poklapaju s poslovnima pa nikad nemam osjećaj da radim. Nije ponekad najzgodnije jer ne znam stati, ali me veseli. Uvijek je to svijet mode, interijera, dizajna, lifestylea, umjetnosti, fotografije, časopisa, putovanja, književnost i slično - priča nam Martina Čilić, simpatična mlada djevojka koja je završila i magisterij marketinške komunikacije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te radi kao konzultant za modne i lifestyle brendove.

Martina nam otkriva da je devet godina provela u marketinškim agencijama u Zagrebu kao art direktorica i grafička dizajnerica; neko vrijeme je imala i svoj mali brend majica s printom (Tinimartini) te dizajnirala tapete. Posljednjih pet godina živi u Danskoj gdje je dvije godine radila kao Image direktor u danskom modnom gigantu Bestseller. Ostalo vrijeme provela je tamo radeći freelance brand strategije, komunikaciju, content, koncepte, pisala je kolumne, stilizirala itd.

- Također sam intenzivo učila danski gotovo godinu i tada sam manje radila, no ipak mi to ostavlja dovoljno vremena s kojim sama upravljam. Jako sam organizirana i disciplinirana. Prošlu sam, pak, jesen radila kao predavač na RIT, Croatia - američki fakultet, podružnica Rochecster Institute of Technology gdje sam jedan semestar predavala New Media Design. To je bilo sjajno iskustvo. Zagreb je uvijek intenzivan: obitelj, prijatelji i društveni život, dok je u Danskoj moj život puno mirniji te mi ostavlja puno vremena da se fokusiram na stvari koje želim raditi. Trebalo mi je dugo da se na to naviknem i počnem cijeniti - kaže i otkriva nam da je pred njom novo intenzivno životno razdoblje. Uskoro se, naime, seli u Njemačku i počinje novi posao u jednom priznatom modnom brendu, čemu se jako veseli.

Mi smo pak Martinu nakratko uhvatili u Hrvatskoj kako bi nam ispričala sve o svom trenutnom najdražem hobiju - izradi postera.

- Ideja je došla spontano negdje u ožujku. Nisam imala nikakav plan, niti sam znala da će nastati te da ću krenuti s njima u produkciju, no stvarati nešto za dom činilo se neminovno. Dugo nisam radila grafički dizajn ni u kakvom obliku jer me posao odveo u modu, art direkciju, fotografiju, strategije, što sam i htjela. Međutim, nakon RIT-a vratila sam se u Dansku, odradila Fashion Week u Kopenhagenu te sam bila svježa i željna nečega novog.

Odabir boja i krivulja vuku inspiraciju iz keramike koju obožavam i drugih dragih predmeta koji me svakodnevno okružuju, kaže Martina

Najprije sam počela dizajnirati tekstil printove za potencijalnu suradnju s jednim hrvatskim modnim brendom i vidjela da me jako veseli i opušta. Svidjelo mi se ponovno stvarati i tako je krenulo. Taman sam kupila novi laptop, namjerno manji da mogu posvuda s njim, i to se pokazalo kao sjajno rješenje jer dizajniram i u krevetu. Napravila sam nekoliko postera i dosta tekstilnih uzoraka i odlučila da ću neke isprintati. Vjerojatno kao i mnogi imam problem sa svojim radom da mi nakon nekog vremena dosadi. Tako da sam ove isprintala, uokvirila, gledala dugo, imala ih doma i nisu mi dosadili. Dapače, dva sam čak sebi ostavila - priča i dodaje kako joj je glavna vizija bila napraviti nešto lijepo, nenapadno, smirujuće, ali obojano. - Recimo obojani minimalizam koji bi se lako uklopio u mnoge prostore - objašnjava.

Zanimalo nas je i kojim tehnikama se služi prilikom osmišljavanja svojih postera.

- Ovi su crtani digitalno u Adobe Illustratoru, krivulje pa i boje vuku inspiraciju iz keramike i predmeta koji me okružuju. Utjecala je, naravno, i izloženost bojama u modi i dizajnu interijera. Ja ipak gutam časopise i pišem o tome. Printani su digitalno na super kvalitetnom art papiru, Hahnemühle (200 g), u formatu 61 X 91 cm - komentira.

Njezini posteri su, kaže, namijenjeni svima kojima se sviđaju, a idealno će se uklopiti i u kućne i u javne prostore. Njihov slogan je M Posters For Posterity, što znači M posteri za buduće generacije, dakle, nema ograničenja. Trenutačno je planu posebna serija koja neće biti u prodaji, već je suradnja s arhitekticom Dubravkom Kokanović koja sada radi na projektu uređenja jednog malog boutique hotela u Zadru - objašnjava.

Postere Martine Čilić možete naručiti preko Facebook stranice: M Posters ili preko Martinina Instagrama: @martinacilic_. Cijena im je 370 kuna plus poštarina za one izvan Zagreba. Oni koji su u Zagrebu mogu ih osobno podići s mogućnošću uokvirivanja na istome mjestu, što se dodatno plaća.

A koji su planovi za budućnost?

- U planu je nova serija, vjerojatno nešto manjih formata i drugačijeg kolorita. Voljela bih proširiti suradnje s arhitektima i raditi na posebnim projektima unutrašnjih uređenja. U planu su tanjuri koji su već dizajnirani, no ne znam tajminge s obzirom na to da ću sada život dijeliti između tri zemlje. U svakom slučaju, slijedi dinamično razdoblje - zaključuje.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media, Martina Čilić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:23