Made in Croatia: Ana i Veljko Armano Linta

Probudi dijete u sebi. Složi puzzle i napravi stolić
Profil
Info:
sklopivi stolići napravljeni od medijapana
Autorica i koautor:
Ana i Veljko Armano Linta
Cijena:
na upit
Kontakt:
www.armanolinta.hr

Što se dogodi kada se dvoje mladih kreativaca zaljubi? Vjenčaju se, logično. Osnuju svoju tvrtku, još logičnije. A onda se publika zaljubi u njihove proizvode. Upravo takva priča veže Anu i Veljka Armano Linta koji su nam s ponosom pokazali svoje unikatne i zanimljive stoliće od medijapana. Ana će uskoro diplomirati na studiju dizajna u Zagrebu, a Veljko je arhitekt.

Stolići su zapravo i prvi projekt produkt dizajna njihove tvrtke Armano Linta. Riječ je o drvenim stolićima, a njihova posebnost je u tome što su nastali od jedne ploče. Na ploči se, naime, rade karakteristični rezovi koji su ujedno i spojevi. – Dakle, iz jedne ploče s jednim rezom se dobiju i noge i ploča stola koji se kasnije na principu utora stavljaju jedni u druge i tvore stolić. Prednost je to što nema nikakvih spojeva u smislu metalnih dijelova, šarafa i to što su napravljeni iz jedne ploče bez otpada.

Također, vrlo se lako sastave i rastave pa ih ljudi mogu koristiti kada im trebaju, a kada im nisu potrebni, jednostavni su za pospremanje i zauzimaju minimalno mjesta – objašnjava Ana. Boja stolića koju koriste je natur, a dio njih je premazan bojom za školske ploče, što je već neko vrijeme popularno među djecom, ali i odraslima. Što se tiče ideje, došla je nekako spontano. Dizajn je Anin, a Veljko je koautor. Za svojeg supruga Ana kaže kako joj je bio velika podrška kad god je posrtala i bila nesigurna sama u sebe. – Bez Veljka ovi bi stolići ostali nacrtani na papiru negdje u mojoj sobi.

Na sreću, nije tako, pa je prvi nastao u svibnju ove godine, ali ideja se kuhala još od jeseni. Razmišljali smo o raznim stvarima, poput statike, veličine… – kaže simpatična Ana. Razmišljali su na način što sve mogu napraviti s pločom, a da se sve iskoristi. – Sve je išlo jedno za drugim. Ideja se polako razradila na način da se zarežu karakteristični rezovi koji osiguravaju da spoj kasnije funkcionira, a sam oblik ploče da bude skroz proizvoljan. Važno je samo da osnovni rezovi budu na pravim mjestima – objašnjava Ana. Prototipe su radili sami i time su shvatili da je to potpuno “do it yourself” varijanta jer doslovno je potrebna samo pila i šmirgl papir.

– Planiramo stoliće izložiti na Izložbi hrvatskog dizajna u Zagrebu na jesen, a pozvani smo i u Skopje gdje ćemo obići neke njihove tvornice. To ne znači da ćemo odmah pronaći proizvođača, ali bi nam bilo drago kada bi nam uspjelo – kaže Ana i dodaje kako ih neće moći proizvoditi sami jer im odnosi jako puno vremena, a trebaju se posvetiti i drugim stvarima. Upravo zato traže obrtnika koji bi preuzeo dio posla jer interes za stolićima je sve veći. No, tu ne staju njihovi planovi… U budućnosti planiraju proizvoditi veći namještaj, stolove i stolce, ali baviti se i ostalim poslovima koje uključuje tvrtka Armano Linta, koja se osim dizajnom, logično, bavi i arhitekturom.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:38