HDLU ZAGREB

Multimedijalni projekt Nikola Tesla: “Mind from the Future”

Izložba koja vodi posjetitelja kroz um genijalca. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Zagreb 25. studenog – 20. ožujka

Nikola Tesla: Mind from the Future" naziv je izložbe koja će se otvoriti 25. studenog u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika, i trajat će gotovo četiri mjeseca, do 20. ožujka sljedeće godine, a riječ je o projektu koji je nastao u suradnji Helene Bulaja Madunić i producenata Real grupe.

Direktor je projekta Sascha Machiedo, koji iza sebe ima iskustvo rada na međunarodnim izložbama. Helena Bulaja Madunić povjesničarka je umjetnosti koja je našu pažnju privukla početkom dvijetisućitih projektom "Priče iz davnine", hvaljenom interaktivnom interpretacijom priča Ivane Brlić- Mažuranić, Joško Marušić je tada pisao kako je ovaj projekt "najbolje što se dogodilo u hrvatskoj kinematografiji u zadnjih deset godina".

Ona je i autorica filma pod nazivom "Mehaničke figure – Inspirirani Teslom", u tom filmu o Tesli među ostalim govore Marina Abramović, jedna od trenutačno najutjecajnijih umjetnica svijeta, potom jedan od znamenitih montypythonovaca Terry Gilliam, pjevačica Laurie Anderson, da spomenemo samo najzvučnija imena, redatelj Jim Jarmusch...

Kružni će se prostor galerije transformirati u Hotel Budućnosti, po uzoru na nikad realizirani Gaudijev projekt “Hotel Attraction”, u kojem živi Teslin um, ali i mnogi drugi Teslini i naši suvremenici

Svi su oni, naime, nekom trenutku svoje karijere bili inspirirani Nikolom Teslom. A sam film je inicijalno među ostalim inspiriran i anegdotom o prvom Teslinom izumu, motoru koji je pokretalo šesnaest hrušteva, a koji je napravio kao devetogodišnjak.

Sam Tesla je kasnije rekao kako je radio "prvim instinktivnim impulsom koji ga je kasnije potpuno zaokupio, a to je da se iskoristi prirodna energija koja bi služila čovjeku" te je "to i učinio, uzevši hrušteve, koji su u njegovom kraju bili prava pokora".

Projekt nastao na temelju ovog filma koji je punih jedanaest godina putovao svijetom, a sve će konkretno izgledati ovako, kako nam najavljuju: "Prostor HDLU-a postaje prostorna galerijska instalacija kojom se posjetitelje želi i fizički provesti kroz Teslin um.

Kako bi se to postiglo, kružni će se prostor galerije transformirati u Hotel Budućnosti, po uzoru na nikad realizirani Gaudijev projekt "Hotel Attraction“, u kojem živi Teslin um, ali i mnogi drugi Teslini i naši suvremenici" te dalje: "Multimedijska izložba predstavit će Teslin životni put, od rođenja pa sve do refleksija u suvremenom svijetu na potpuno novi način, prikazujući jednu nikad istraženu perspektivu".

Hotel Attraction trebao je biti sagrađen u New Yorku, naime, na mjestu gdje je kasnije nastao World Trade Center, a riječ je lokaciji gdje se svojedobno nalazio i prvi Teslin ured. Da je hotel sagrađen, bio bi viši od 360 metara, viši dakle i od Empire State Buildinga u istom gradu, no 23 godine kasnije. Prijedlog datira u 1908., no tada su mnogi smatrali da je nerealan za to doba.

Ponovno je otkriven tek jednim istraživanjem 1956. godine, a nekoliko je verzija koja jedna drugoj proturječe zašto se od hotela odustalo. Idejno, to je bila futuristička arhitektura, na crtežu se može vidjeti da je izgledala poput rakete, bio je to zasebni organizam u kojem bi stanovali tadašnji vizionari koji su putovali svijetom.

Osim spomenutog hotela koji će biti na donjoj etaži galerije, slijede i ostale dionice izložbe, među kojima su npr. putovanje kroz Teslin um i kroz Teslin san, tamo su zamišljene pak filmske freske iz dokumentarca, kroz poglavlja, u kombinaciji videa, scenografske umjetnost i sl.

Hotel Attraction trebao je biti sagrađen u New Yorku, naime, na mjestu gdje se svojedobno nalazio i prvi Teslin ured. Osim hotela koji će biti na donjoj etaži galerije, slijede i ostale dionice izložbe, među kojima su npr. putovanje kroz Teslin um i kroz Teslin san

Izlagat će umjetnici inspirirani Teslom, kipari: Vitar Drinković, jedan od najzanimljivijih autora svoje generacije, Ida Blažičko (autorica sjajnih javnih skulptura), kipar zrelije generacije Mile Blažević, slikarice Patricia Purgar, Alma Trtovac...

Međunarodni tim izložbe čine Max Pinucci i Elena DeglˈInnocenti te njihov tim iz toskanskih studija za dizajn i interaktivno propovijedanje MBVision te Animation Lights Project, kao i španjolski autor i kustos Miguel E. Delgado, inače jedan od glavnih kustosa najveće biografske izložbe o Nikoli Tesli, postavljene u Madridu 2014. godine.

Za inovativni elektromagnetski vizualni identitet izložbe zaslužan je umjetnički kolektiv Organizam, u čijem sastavu djeluje dizajnerski studio Babushke pod vodstvom Marije Juze i Bernarde Cesar. Kazivačica Iva Silla, ilustratorica Hana Šoštarić, arhitektica Dinka Pavelić, spisateljica Nada Horvat, redatelj Lovro Krsnik, fotografski studio Romulić-Stojčić, također su dio tima.

Izvor: Magazin Like!

Foto: Croatia Week, Izvor/autor: Marko Fuček

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 22:46