Borovo, ponos Hrvtaske!

Nakon Voguea o najpoznatijim hrvatskim tenisicama Startas piše i The New York Times!

Nakon prestižnog modnog časopisa Vogue, koji je hrvatske startasice izdvojio u moru vrhunskih proizvoda kao modni dodatak za sve ljubitelje razigrane retro stila, vukovarska tvrtka Borovo doživjela je spominjanje svog najpopularnijeg proizvoda i na internetskoj verziji uglednog časopisa The New York Times.

Zanimljivu povijest rasta i širenja kompleksa Borovo u Vukovaru možete pročitati u članku: Slavonsko naselje svjetskog standarda.

Na svojim stranicama The NY Times ukazao je na dojmljivu priču koja stoji iza šarenih i nadasve udobnih tenisica brenda Startas tvrtke Borovo, koja je dočekala širenje svojih proizvoda na golemo američko tržište. Proizvodnju Startas tenisica Borovo je počelo 1976. godine i ubrzo je ova praktična obuća postala dio standardne opreme ne samo školaraca nego i radnog naroda kojem je bilo iznimno važno imati kvalitetnu obuću. Proizvodni sustav Borova u jednom je trenutku bio toliko jak da je tvrtka bez problema 1987. godine sponzorirala održavanje međunarodnog sportskog događanja Univerzijade u Zagrebu.

Početkom 1990-ih, tijekom Domovinskog rata, počela je stagnacija i devastacija Borova i proizvodnja je u ratom zahvaćenom Vukovaru morala stati. Pravi oporavak tvrtke počeo je tek 2007. godine s redizajnom Maura Massarotta i njegovim projektom oživljavanja startasica "Long Live Startas", koji je krajem 2008. nagrađen posebnom nagradom Grand Prix Hrvatskog dizajnerskog društva. Time su se ponovno pokrenuli proizvodni tokovi Borova koje ima još daleki put za prijeći da bi dostiglo svoje nekadašnje brojke od 22 milijuna proizvedenih komada obuće godišnje.

U svom članku novinarka The New York Timesa Christine Ajudua razgovarala je s poduzetnikom Robertom Grgurevom, koji je trenutačno predsjednik brenda Startas u SAD-u i koji je istaknuo da će trebati više generacija da se Borovo oporavi, no da je ponovna izgradnja brenda Startas veliki korak naprijed u tom pothvatu. Osim na hrvatskom, Borovo svoje Startas tenisice prodaje na američkom, kanadskom i francuskom tržištu te u odabranim dućanima diljem Europe.

Izvor: Startas

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:32