Od ideje do prototipa za samo 5 sati

Nakon završetka fakulteta nisu uspjeli pronaći posao u struci, pa su odlučili stvar preuzeti u svoje ruke

Na Tjednu dizajna Zagreb, koji smo posjetili prošli tjedan u Laubi, primijetili smo jedan štand koji se isticao svojim proizvodima. Riječ je o slovenskom brendu AKLIH, a kako kasnije doznajemo, priča je jako zanimljiva. Sve stvari na njihovu štandu izrađene su 3D printerom. Riječ je o dvije lampe, hranilici za ptice, stalcima za kišobrane te zvučniku i pojačivaču zvuka. Iza svega stoje tri simpatična i radišna kreativca. Domen Gregorič i Jan Ravbar diplomirali su na Akademiji za dizajn u Ljubljani, a Grega Logar trenutno zaključuje doktorat na Fakultetu za elektroniku. Kako su se okupili i kako je sve počelo pričaju nam dok mi radimo nered na njihovu lijepo uređenom štandu. – Zanimanje za dizajn kod svih nas je počelo već u srednjoj školi. Nakon završetka fakulteta tražili smo tvrtke za koje bismo radili, ali s obzirom na to da ih je kod nas jako malo koje dizajniraju i izrađuju svoje proizvode, nismo baš imali uspjeha u traženju posla. Kako smo svi radišni, nismo htjeli čekati da posao sam dođe, već smo odlučili početi sami razvijati svoje proizvode. Jako nam je važno da svaki dan naučimo nešto novo i da razvijamo svoje znanje. I tako smo nabavili 3D printer. Mislimo da je 3D printer Božje djelo – smije se trojac.

Naziv brenda AKLIH je zapravo staroslavenska riječ, a znači precizan, detaljan ili izbirljiv

Prednosti i mane
Dizajneri najviše vremena provode dizajnirajući i razvijajući svoje proizvode, ali bave se i dizajnom i oblikovanjem proizvoda za naručitelje. Mnogo vremena provodimo i u radu s 3D printerom pa nas je zanimalo koje su prednosti, a koje mane tog naprednog stroja.
– Prije deset godina mladim dizajnerima bilo je užasno teško napraviti proizvod koji su dizajnirali jer je za izradu bilo potrebno naći tvrtku koja izrađuje takav proizvod, ili kalup koji košta 5000 eura ili nešto treće. Sa 3D printerom prototip možeš napraviti za nekoliko sati. Iako 3D tisak omogućava puno brže prototipiranje ideja, spor je za izradu serije proizvoda, a to je i prilično skupo. Kako bilo, mi i dalje držimo stranu printeru i tvrdimo da i radniku treba dosta vremena za izradu, a u nekim slučajevima zamišljena stvar teško se može izraditi ručno, dok kod 3D printa gotovo nema ograničenja, kažu dečki i dodaju da, primjerice, svjetiljku CUP 3D printer izrađuje oko pet sati.

Domen Gregorič i Jan Ravbar diplomirali su na Akademiji za dizajn u Ljubljani, a Grega Logar trenutno zaključuje doktorat na Fakultetu za elektrotehniku

Znanje je najvažnije
Gledajući zaista prekrasne predmete za dom, primjerice lampu KIKLA, shvaćamo da je u pitanju puno više od stiskanja tipke na nekom printeru da se dobije ovakva stvar, tu je kabel, prekidač, žarulja…
– O puno detalja treba voditi računa. Većina proizvoda počinje, naravno, kao ideja pa se razvija dalje u renderingu ili modeliranju. Služimo se raznim tehnikama, od skiciranja ideja, renderinga, 3D modeliranja, 3D tiskanja ideja… S modelima si pomažemo 3D printerom, ali neke modele ili dijelove za postojeće stvari radimo i ručno. Nije nam problem niti koristiti oruđe u radionici ili brusiti, variti, piliti i slično – kažu.
Neobično ime studija – AKLIH – staroslovenska je riječ koja znači precizan ili izbirljiv.
– Svidjela nam se riječ jer nismo htjeli engleski naziv, dobro se izgovara na svim govornim područjima, a i internetska domena je bila slobodna, što je ravno čudu – smiju se dizajneri.
I za kraj, simpatičan trojac dijeli s nama planove, ideje i želje za budućnost.
– Želimo i dalje razvijati i stjecati nova znanja jer je samo znanje na kraju najvažnije. Mi smo uvijek spremni na suradnju s tvrtkama koje imaju viziju za razvoj novih proizvoda – zaključuju.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:36