MUO predstavlja...

Otvorena izložba "U pravom smjeru" autorica Nade Dogan i Isabel Jägle

Do 20. 8. razgledajte radove nastale u sklopu renovacije Zračne luke Pleso i gradnje nove Međunarodne zračne luke “Franjo Tuđman”

Izložba primjera dizajna signalizacije velikih sustava ‘U pravom smjeru’, autorica Nade Dogan i Isabel Jägle otvorena je u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt.





Izloženi radovi su nastali u dva perioda: u sklopu renovacije Zračne luke Zagreb Pleso (2008. - 2011.) i izgradnje nove Međunarodne zračne luke “Franjo Tuđman” (2014. - 2017.). Izložbeni prostor postao je “terminal”, u kojem posjetitelji mogu vidjeti prave svjetleće LED displeje, zatim modele jednog djela manjih displeja u vjernoj veličini, velike zidne grafike - naljepnice iz nove zračne luke i kao “zid piktograma” s više od 100 piktograma razvijenih za potrebe projekta.




- Koncept za izložbu napisala sam prije godinu dana, a konkretne pripreme krenule su u veljači ove godine, razrađivanjem koncepta da bi se mogao postaviti u konkretnom prostoru MUO-a. To znači doslovno uzeti tlocrte raspoloživih dvorana i razraditi svaki detalj buduće izložbe u mjerilu, a zatim sve to dati izraditi i postaviti. Vrlo kompleksan i vremenski zahtijevan posao… Ova izložba je rijedak primjer i nije mi poznato da je desetljećima unazad netko predstavio ovu temu hrvatskoj stručnoj i široj javnosti u ovom opsegu. Dakle, od logike sustava, i planiranja kretanja u prostoru, do grafičkih elemenata i rješenja, sve što čini signalizaciju i komunikaciju u prostoru, pri čemu su zračne luke posebno specifične kao najkompleksniji i najzahtjevniji sustavi, koji traže brzo i precizno kretanje i usmjeravanje velikog broja ljudi - pojasnila je Nada Dogan, nagrađivana magistrica dizajna i magistrica ing. elektrotehnike i računarstva, koja se problematikom signalizacije, vizualnih komunikacija i dizajna sustava orijentacije u prostoru intenzivno bavi gotovo 10 godina.





Kako napominje autorica, posjet izložbi bi svakako preporučila dizajnerima, arhitektima, urbanistima, menadžerima i studentima svih navedenih struka, jer neće nigdje na jednom mjestu vidjeti na ovaj način stručno i sažeto predstavljenu ovu temu, zajedno s istraživačkim procesom koncipiranja novog sustava piktograma Agram. Izložba ostaje otvorena do 20. kolovoza 2017.

Foto: Ranko Šuvar/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:25