Savjeti stručnjaka

Pet osnovnih pravila za odabir kupaonskih pločica

U potrazi ste za novim kupaonskim pločicama?

Odabir pločica za kupaonicu nije nimalo jednostavan zadatak. Svi mi imamo u glavi sliku kako bi trebala izgledati naša idealna kupaonica. Međutim, kada se nađemo u salonu keramike, uglavnom nas sve odmah zbuni široka ponuda pločica pa sve što smo mislila da znamo, uglavnom padne u vodu. Iako je svaka kupaonica priča za sebe, postoje generalna pravila koja vam mogu pomoći da lakše donesete odluku.

1. Ako imate manju kupaonicu ili toalet odaberite pločice standardnih dimenzija: 30×60, 60×60 ili 30×90 cm u kombinaciji s mozaikom. Iako s estetske strane velike pločice mogu biti zanimljiv odabir za malu kupaonicu, velika im je mana što ćete prilikom rezanja najvjerojatnije imati više polomljenih pločice koje nećete moći iskoristiti, i u konačnici ćete potrošiti veću količinu pločica, što znači i veći financijski izdatak.

2. U kupaonici se najčešće kombiniraju dvije vrste ili dvije boje pločica, zbog čega vrlo zanimljivo može izgledati ako podne pločice stavite na zid.

3. Ako se odlučite za neutralne osnovne pločice, dobro bi bilo da se u kupaonici pojavi neki detalj poput mozaika ili dekora koje će vizualno razbiti monotoniju. Ako pak imate zanimljiv i atraktivan kupaonski namještaj, ovi detalji možda i neće biti potrebni.

4. Pločice mogu biti sjajne, polusjajne ili mat. Kada kupujete pločice vodite računa da sjajne, odnosno, polirane pločice ne postavljate na pod, bez obzira da li je riječ o kupaonici ili kuhinji zbog klizanja. Ako želite tuš-kabinu, obavezno odaberite protuklizne pločice za pod.

5. U posljednje su vrijeme vrlo popularne male fuge na pločicama koje možete imati isključivo ako odaberete laserski rezane pločice s ravnim rubom. Ukoliko pločice imaju zaobljeni rub, fuga će biti nešto šira, od 2 do 3 mm.

Trendovi u keramici

Nakon što ste saznali osnova pravila za odabir pločica, vrijeme je da vam kažemo par riječi o samom odabiru konkretnih pločica. Naravno, izbor će najviše ovisiti o vašem osobnom ukusu, ali opet, neke provjerene kombinacije i trendovi mogu vam olakšati odabir idealnih pločica za vašu kupaonicu.

Korištenje pločica manjih dimenzija umjesto mozaika

Dok se neke kompanije takmiče koja će napraviti pločice što većih dimenzija, drugi su proizvođači svoju proizvodnju usmjerili na keramiku manjih formata. Zbog efektnog izgleda i relativno povoljne cijene, često ih možete vidjeti u različitim uslužnim objektima poput restorana, kafića ...

Dekorativne pločice treba postaviti na dominantno i vidljivo mjesto u kupaonici i kombinirati ih s pločicama većih dimenzija. Ovom se kombinacijom postiže trenutno vrlo popularan retro izgled. Osim toga, ova je kombinacija financijski puno povoljnija.

Patchwork

Trend u dizajnu keramike jeste upotreba manjih pločica različitih uzoraka čijim slaganjem se dobiva zanimljiva struktura popularno nazvana, patchwork. Tako se u neutralnim i pastelnim nijansama interpretira vrlo popularan dizajn starih keramičkih pločica, ali u suvremenom duhu.

Pločice s teksturom drva

Ne možete pogriješiti ako odaberete keramičke pločice koje svojim izgledom oponašaju parket ili brodski pod. Osim za kupaonicu ili kuhinju, možete ih postaviti i u dnevnu zonu. Samo pripazite, ne stavljajte ih na pod kuhinje ako se nastavljaju na parket dnevnog boravka. Dvije različite strukture drveta jedna pored druge nikada ne izgledaju dobro. Parket pločice su dobar izbor jer se lako kombiniraju sa svim drugim osnovnim pločicama ili mozaikom. Ovdje nema greške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 02:10