Profil

PETRA BOJOVSKI Pogledajte sanjive ilustracije mlade umjetnice iz Rijeke

Ukrase i djela koji će krasiti naš dom uvijek biramo s pažnjom, čekajući često da nas pojedini predmet zaista oduševi prije nego što ga dodamo svojoj kolekciji dragih detalja. Nedavno nam je za oko zapela jedna kreativka koja svoje radove predstavlja pod imenom Fantastična i čija su djela sanjiva i ćudljiva, nježna, a opet snažna. Fantastična je jedan veliki skup ideja koje se svakim danom isprepliću i spajaju te tako tvore različite ilustracije, skulpture i modne dodatke. Drugim riječima Fantastična je, u neku ruku, alter-ego Petre Bojovski, studentice kiparstva na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Zamolili smo Petru da nam približi svoj rad i pojasni nam što je nadahnjuje i potiče da stvara.


Petra, pojasnite nam koje teme obrađujete svojim ilustracijama.

Teme u ilustracijama su različite, ovisi radim li ilustraciju slobodno, za sebe ili po narudžbi. Serija ilustracija na starom recikliranom papiru temeljena je na aktovima, dok su ostale rađene po narudžbi za knjigu s kratkim pričama i teme su različite, ovisno o priči itd.


Gdje nalazite inspiraciju za njihov dizajn?

Inspiraciju pronalazim svuda oko sebe. Nekada će to biti osoba koja je prošla pokraj mene na Korzu, nekada knjiga iz povijesti umjetnosti za vrijeme ispita ili jednostavno razgovor za vrijeme kave s prijateljicama. Kod ilustracija koje su rađene po narudžbi inspiraciju dobijem čitanjem materijala za koji radim, proučavanjem svih detalja i bitnih dijelova koji čine priču, a sve ostalo prepustim mašti. Ideje su uvijek tu, samo treba pronaći načine kako ih realizirati, a kako sam se u školovanju upoznala s mnogo materijala, najzabavniji je dio rada kako ih iskombinirati u stvaranju.


Kako izgleda postupak osmišljavanja i izrade jedne ilustracije?

Najčešće se dogodi da imam više ideja za jednu ilustraciju, u tom slučaju napravim nekoliko skica te tako iskombiniram sve u jedan rad. Nakon toga prazan crtež upotpunjujem bojom. Sve su ilustracije rađene kombiniranom tehnikom - crtanjem, slikanjem, kolažiranjem itd. Koje ću sve tehnike koristiti najčešće odlučujem tijekom izrade ilustracije. Rijetko se dogodi da koristim iste boje i tehnike koje sam zamislila na početku izrade ilustracije, najčešće radim po osjećaju. Ovih sam dana počela izrađivati i linoreze koje ću u ilustracijama kombinirati s crtežom i ostalim tehnikama.


Gdje se vaši radovi mogu kupiti?

Radove izlažem na Facebook stranici te ponekad sudjelujem i na sajmovima. Do sada su to bili riječki artBazaar i Špancirfest u Varaždinu.


Osim ilustracija izrađujete i torbe. Koliko vam je ilustracija važna kod osmišljavanja modnih dodataka?

Ilustracije su često dio mojih ruksaka. Dosta stvari kojima se bavim se na prvu razlikuju, ali za mene su sve one povezane i međusobno se nadopunjuju.


Koji su vam planovi za budućnost?

Trenutačno nemam neke strogo određene planove za budućnost, ali najbitnije mi je da mogu ostvariti ono što želim. Smatram da sam jako sretna jer imam tu mogućnost i dovoljno strpljenja da mogu uživati u onome što radim. Sve me to ispunjava i na kraju dana znam da sam svoje vrijeme potrošila na nešto što me zanima i čime se želim baviti.



Hvala, Petra!

Petrine radove možete potražiti na Facebook stranici Fantastična.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:00