praktična rješenja

Pomični zidovi u interijeru

Pomični zidovi odlično su arhitektonsko rješenje, podjednako primjenjivo u malim stanovima kao i u kućama, a mogu imati više različitih praktičnih namjena u našem prostoru. U malim prostorima pomažu stvoriti osjećaj privatnosti odjeljivanjem pojedinih zona, a istodobno omogućujući vlasnicima da po potrebi rastvore svoj prostor kako bi se on doimao većim i prozračnijim. Pomični zidovi u kućama, pogotovo kada su u obliku velikih staklenih stijena, brišu granice između vanjskog i unutarnjeg prostora te stvaraju povezanost s okolnom prirodom pretvarajući ju u dio doma.

Stan Darlinghurst s fotografije dizajnirao je arhitekt Brad Swartz s pomičnim zidom koji odvaja spavaću sobu od kuhinje i boravka. Njegovi dijelovi također se mogu pomicati, otkrivajući prostor za odlaganje stvari ili pak televizor.

U rezidenciji Millenium koju je projektirala tvrtka JSA Projects Architect postavljen je velik reflektivni pomični zid kojim se sakriva umivaonik u prostoriji, a njegova zrcalna površina u kombinaciji sa svjetlom u unutrašnjosti stvara dojam većeg prostora.

Pomični zidovi koji se otvaraju poput harmonike mogu biti odličan način za skrivanje određenih zona poput kuhinje, čime se prostor za život u tren oka može pročistiti.

No, pomične zidove može se pretvoriti i u posebno upečatljiv detalj uređenja, pogotovo ako za njih odaberete neku žarku boju, laserom izrezane plohe ili površine s izraženom teksturom.

Dizajn skrivene kuhinje Molteni &C Dada uključuje pomične zidove koji izgledaju kao kuhinjski ormarići, a zbog toga sama kuhinja izgleda kao da je ugrađena u zidnu nišu.

Kada su izvedeni tako da izgledaju kao klasični zidovi, mogu se koristiti za neprimjetno skrivanje prostora za odlaganje i oblikovanje prostora.

Pomični zidovi odlični su za izdvajanje prostorije poput dječje sobice, praonice ili smočnice, a kada su izvedeni od drva, stvaraju udobnu atmosferu u prostoriji.

Osim odvajanja jedne manje prostorije pomoćnim zidovima možete od jedne prostorije stvoriti dvije bez puno muke, što je posebno korisno kada se jedan od stanara želi odmoriti, a drugi su još aktivni.

Pomični zidovi omogućuju da se brzinski privremeno razdijeli prostor bez velikih izmjena osnovnog tlocrta kuće ili stana.


Pomicanje čitavog zida po ugrađenim šinama na podu omogućuje prilagodbu prostora u malim stanovima i njegovu prenamjenu tijekom dan ovisno o potrebama stanara, a predstavlja zanimljivo rješenje problema male kvadrature.

Kada se radi o pomičnim vanjskim zidovima koji su izvedeni od neprozirnog materijala, riječ je o odličnom načinu čuvanja privatnosti i stvaranja dodatnog sloja izolacije prostora, a njima se uspješno može regulirati količina svjetlosti koja dopire u prostor.

Staklene stijene na ovom primjeru uvlače se u bočne zidove, čime se prostorija otvara prema ostatku prostora, no ovi se zidovi po potrebi mogu i zatvoriti kada se želi stvoriti malo privatnosti i mira. Stakleni zidovi koji se mogu pomicati izvrstan su odabir i za kuće s dvorištem jer se time omogućuje otvaranje unutarnjeg prema vanjskom prostoru.





Zatvoreni i dalje omogućuju pogled na zelenilo koje okružuje kuću, a kada su otvoreni, priroda postaje dio unutarnjeg uređenja našeg doma.

VIDEO Uradi sam rustikalna klizna vrata

Izvor: Trendir

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:06