ELEGANTNI PREDMETI OD METALA

Sofisticirana kolekcija hrvatskog dizajn-brenda VAU

 

Novi hrvatski dizajn-brend VAU lansirao je sofisticiranu kolekciju uporabno-dekorativnih predmeta od masivnog metala, namijenjenu darivanju te personalizaciji poslovnih i privatnih prostora. Dizajn kolekcije potpisuje interni dizajnerski tim brenda koji vodi kreativna direktorica Marija Ružić Vukmanić. Ostali članovi su produkt dizajnerica Petra Vrdoljak i produkt dizajner Ivan Vukmanić.

Funkcionalnost svakodnevnih predmeta oni su zajednički utjelovili u novoj formi bezvremenske estetike. Kolekcija se sastoji od sljedećih proizvoda: otvarača za pisma Curve, otvarača za boce Triangle, svijećnjaka Circular, pritiskivača papira Merkaba, organizatora 12.3 za sitne predmete, Abacusa, lančića Oroborus, privjeska za ključeve Cube i privjeska-otvarača Dyad. Prvi put predstavit će se međunarodnoj javnosti početkom iduće godine na sajmovima Maison&Objet u Parizu te Ambiente u Frankfurtu.

- Koncept dizajna svih ovih proizvoda zasnovan je na univerzalnim simbolima koji se protežu kroz sve aspekte života od prirode, umjetnosti i duhovnosti do geometrije, poput koncentričnih krugova, piramida, zlatnog reza i kontrasta-dualnosti. Ideja je bila razviti funkcionalne proizvode univerzalne estetike i kvalitetno proizvedene kako bismo potaknuli življenje usmjereno na vrijednost trenutka, njegovanje svakodnevnih rituala koje smo ili zapustili ili kroz njih prolazimo nesvjesno. Vjerujemo da energija prostora i predmeta u njemu utječe na nas, stoga smo se inspirirali univerzalnom simbolikom. Ona pretočena u dizajn predmeta, osim inicijalne funkcionalnosti, dodatno u prostor i među ljude prenosi sklad i svoju bezvremensku ljepotu - objašnjava Marija Ružić Vukmanić.

Tako je, primjerice, svijećnjak Circular oblikovan u formi koncentričnih krugova, vrlo poznati uzorak koji se nalazi u oku, godovima ili valovima kada bacimo kamenčić u vodu. Oni predstavljaju širenje prirode, ali istodobno predstavljaju i ulazak prema sredini, prema centru. Mi smo kod svijećnjaka u središte stavili svjećicu, plamen, koji može simbolizirati tu prvu iskru iz koje se sve širi. S druge strane, forma otvarača za pisma Curve poigrava se odnosom drške i oštrice, naglašavajući dualnu prirodu postojanja, oštru i mekanu, geometrijsku i fluidnu, u njihovu međusobnom skladu. Možda je najzagonetniji dizajn onaj otvarača za boce Triangle, i to u formi uspravnog trokuta koji simbolizira stabilnost i uzemljenost, a ujedno je i skulptura i praktičan alat.

- Abacus je, pak, najizražajniji komad kolekcije i ujedno najsloženije proizvodnje jer se sastoji od najviše elemenata. Sam po sebi, abakus vizualno predočava složene matematičke zadatke, dok se preslagivanjem kuglica taktilno doživljavaju brojevi te stvaraju numerološke i vizualne strukture. Dizajnirali smo okvir Abacusa u otvorenoj formi te se ona simbolično širi u prostor, čime smo naglasili razmišljanje izvan okvira. Abacus ima 100 kuglica, koje ovdje nijansirano mijenjaju ton, prelazeći iz srebrne obrade u zlatnu. Za kuglice smo razvili poseban proces izrade kako bismo dobili fine prijelaze tonova.

Samo premještanje kuglica pomaže u računanju, a ima i smirujući učinak. Proizvodi su naglašene materijalnosti. Izrađuju se od prirodnih materijala visoke kvalitete, kao što su masivan metal i koža, da bi se finalno površinski dovršili ručno u našoj tvornici. Prilikom darivanja proizvod je moguće i personalizirati - istaknula je Marija Ružić Vukmanić.

Pokretač i proizvođač kolekcije zagrebačka je kreativna tvornica PES koja već 25 godina razvija premium promotivne proizvode od metala, ostvarujući većinu prometa izvozom na zapadnoeuropska tržišta. Ohrabreni potvrdom svoje kvalitete na inozemnom tržištu, u čemu im je izrazito pomogao dizajn, PES se okrenuo stvaranju vlastitog brenda VAU, afirmirajući time svoj odjel dizajna, inženjere i majstore.

- Kolekcija nastaje od masivnog metala kombinacijom tradicionalnih i modernih tehnologija, a dorađuje se finom ručnom obradom iskusnih majstora. Namijenjena je ljudima koji svoj prostor žele učiniti ugodnijim te ulažu u privatne i poslovne odnose - dodaje Ružić Vukmanić.

Proizvodi brenda VAU dostupni su u internetskoj trgovini Vau.hr, trgovini Muzeja za suvremenu umjetnost u Zagrebu i dizajn-shopu Take Me Home u Tomićevoj 4 u Zagrebu.

Ovaj dizajn-brend rijedak je hrvatski primjer investicije male tvrtke proizvođačkog karaktera u vlastiti brend. Ako je slutiti prema upravo im dodijeljenim nominacijama za nagradu German Design Award 2018., čiji će dobitnici biti objavljeni u listopadu, VAU će sasvim sigurno na međunarodnom tržištu osnažiti prepoznatljivost hrvatskog produkt dizajna i proizvodnje.

Foto: Marija Gašparović / VAU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:59