Originalno i kreativno

To divno ručno oslikavanje... ta divna kriva crta...

Akademska slikarica Vanesa Turčinhodžić Prijić

Priča o uspjehu akademske slikarice Vanese Turčinhodžić Prijić jednostavno se trebala dogoditi. Kada se spoje neosporan trud i ogroman talent, tako to obično biva. život sam posloži karte u najbolju moguću kombinaciju.

Ova Rovinjanka završila je školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, a zatim i diplomirala slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji. – Nakon Italije bilo mi je prirodnije vratiti se Zagreb. Dugo sam radila kao grafički dizajner u marketinškim agencijama, a u sklopu tog posla bavila sam se i ilustracijom te ubrzo shvatila kako je zadovoljstvo koje me ispunjava kada ilustriram knjigu nemjerljivo s ponekad suhoparnim grafičkim poslom.

Ljubav za ilustracijom spojila je s opčinjenošću prugicama i ručnim radom

Nekoliko godina ilustrirala sam za jedan lifestyle časopis, a izlagala sam i u sklopu Biennale ilustracije, međunarodne izložbe originalnih ilustracija knjiga ili časopisa za djecu, mlade i odrasle te originalnih novinskih i reklamnih ilustracija. S vremenom je ljubav prema ilustraciji prevladala i od strasti postala životni poziv. Našla sam idealan spoj onoga što mogu i znam raditi i nazvala ga Kriva crta.

Prvi put predstavila sam Krivu crtu u sklopu sajma Dan D, a krajem prošle godine, kao član HDLU Zagreb, izlagala sam na božićnom sajmu na Artomatu – priča Vanesa čiji je brend u kratkom vremenu postao omiljen među ljubiteljima originalnih stvarčica. – Ljubav za ilustracijom spojila sam sa opčinjenočću crno-bijelim prugastim stvarima te guštom izrade vlastitih ruku djelo. Naime, dosadile su mi neizbježne ravne linije, što u grafičkom dizajnu, što na printu na tkanini i pokućstvu.

Željela sam i šalicu i haljinicu i torbu na linije, ali ne ravne, već krive, a željela sam i da budu upotpunjene nekim detaljem. Tako sam krenula oslikavati tkaninu te iz iste krojiti i šivati jedinstvene komade odjeće, pa staklo i keramiku, zatim stolariju… Bliski ljudi su reagirali s oduševljenjem pa sam u Krivu crtu uvrstila i izradu ilustracija kao naljepnica za zid i printa na platno. Nedavno sam u ponudu uvrstila i notese čije su stranice različite. Izrađujem i keramički set nazvan “doručak Kriva crta”.

Sastojat će se od tanjurića, zdjelice i šalice u malim serijama. Naravno, kako sve ručno izrađujem, neće biti identičnog komada, a to mi se i najviše sviđa – sa smiješkom kaže Vanesa, koja za oslikavanje tekstila koristi boje za tekstil na bazi vode, a za materijal odabire mako koji se sastoji od 95 % pamuka i 5 % elastanskog vlakna i koji, tvrdi, izvrsno pada uz tijelo i oko njega. – Kod oslikavanja keramike i stakla koristim boje za keramiku koje se fiksiraju na višoj temperaturi i koje kod nježnog održavanja i ručnog pranja mogu izdržati zub vremena.

Glinamol je izvrstan za izradu nakita, a kako sam u fazi izrade malog seta keramike, namjeravam napraviti i nakit od iste. Također, koristim se i kompjutorskom grafikom, pri čemu nastaju ilustracije za zid (zidne naljepnice) i ilustracije koje nudim kao print na platno, a i ilustrirani blokovi manjih formata koje odnedavno imam u ponudi – objašnjava i dodaje kako ne može opisati riječima koliko uživa u ručnom oslikavanju.

A oslikava gotovo sve. – Od tkanine ručno oslikavam i šijem tunike, šalove, haljinice i suknje. Majice klasičnog kroja su npr. s printom. Ručno oslikavam keramičke/ porculanske/staklene uporabne predmete,kao i nakit – kaže slikarica i napominje kako je cijeli taj posao zahtjevan u smislu trajanja vremena izrade, a najviše vremena oduzima joj izrada haljinica i tunika.

To su, objašnjava, velike površine pa se ne može u kratkom roku završiti ono što se zamislilo, za razliku od, primjerice, oslikavanja keramičkih predmeta koje se oslikaju kroz par sati. A kakvi su planovi za budućnost? Vanesa radi na tome da Krivoj crti nađe prostor u kojem bi sav “opus” došao do izražaja. Do tada, dio stvari možete nabaviti u Klotu, Masarykova 14, Zagreb, a za sve ostalo Vanesu potražite na facebook profilu Kriva crta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:04