NEHRĐAJUĆI ČELIK, DRVO I OPEKA

Upečatljive industrijske kuhinje za moderne interijere

 

Industrijski stil uređenja interijera obilježavaju praktični prostori s izražajnim teksturama, a kada je riječ o kuhinjama vraćamo se osnovama i pokušavamo rekreirati izgled restoranske kuhinje. Nadahnuti urbanim prostorima, preuređenim skladištima i tvornicama ističemo arhitektonske značajke poput gole opeke, vidljivih drvenih ili čeličnih greda te industrijske rasvjete.




Pažnja se u industrijskim kuhinjama usmjerava na zidove od sirovih materijala ili pak izložene opeke koja može biti i obojena kako se dodatno istakne divna tekstura podloge. Prirodne materijale poput drva i mramora kombinira se sa sjajnim površinama od nehrđajućeg čelika, a dojam je igra između toplog i hladnog. Čelične radne površine ili fronte ormarića izdržljive su i lako se čiste, a odaberete li tučeni metal za detalje dobit ćete izgled prostora u kojim se već živi. Mrežasti okviri i police za odlaganje stvari ili pak rasvjeta s metalnim sjenilima unose još jedan element industrijskog šarma u interijer.




Industrijska rasvjeta, bilo da se radi o spašenoj staroj rasvjeti ili pak o imitaciji, predstavlja financijski prihvatljivo rješenje za uređenje, a što je komad istrošeniji, to će izgledati bolje. Ovakve prostore najčešće obilježavaju tamne i zemljane boje kojima kontrast rade smirujuće svjetlije nijanse korištene kako bi se uravnotežilo cijelo uređenje. U industrijskim kuhinjama naglasak se stavlja na praktičnosti i jednostavno održavanje pa ne iznenađuje da se u njima javlja nehrđajući čelik kao jedan od osnovnih materijala, kako na kuhinjskim aparatima i frontama, tako i na radnim površinama.




Ako imate dovoljno prostora, uložite u kuhinjski otok koji vam može služiti i kao mjesto za brzinski obrok, dodatna radna površina te prostor za odlaganje stvari. Kako biste od njega stvorili efektan detalj pažljivo odaberite stolice koje ćete uz njega postaviti ili pak otvorite njegove stranice da se vidi sadržaj polica. Poželite li još dodatno ukrasiti svoj prostor poslužite se detaljima poput crne ploče za ispisivanje poruka, popisa namirnica i recepata, starih kućanskih aparata koji izgledaju upečatljivo, uokvirenih postera i pokoje biljke kojima će te unijeti malo boje još u prostor. Kod odabira namještaja razmotrite postavljanje otvorenih polica i to u kombinaciji metalnih držača i drvene površine ili pak, za lakše održavanje, odaberite nehrđajući čelik.




Izvor: Decoist

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:28