NIJANSE SUNCA

Uredite dom narančastom bojom

Ovo su najbolje kombinacije boja sa sunčanom narančastom.

Manje agresivna nego crvena, a jednako upečatljiva, topla i uzbudljiva, narančasta može biti nezgodna za korištenje u interijerima te ju trebate pravilno dozirati za najbolji efekt. Neovisno o nijansi ova boja dominira prostorom te može biti s jedne strane šokantna, a s druge strane sofisticirana i elegantna. Kako se ne biste mučili s kombiniranjem boja, u nastavku vam donosimo palete koje izvrsno pristaju s narančastom bojom.

Udobna spavaća soba na fotografiji odličan je primjer uravnotežene kombinacije tamnih i staloženih boja s dinamičnom narančastom uz dodatak neutralnih nijansi poput bijele i sive. Temelj ove palete je zagasita zelena boja s plavim podtonovima koja je tamna, ali atraktivna. U prostoriji je korištena na zidu i izgleda izvrsno, a budući da je riječ o velikoj površini dizajneri su odabrali detalje koji svojom bojom odvlače i preusmjeravaju pozornost na ostatak uređenja. To je postignuto upečatljivim narančastim noćnim ormarićem i tkaninom s uzorkom koja je postavljena na zaglavlje kreveta. Ostatak je prostora uređen s neutralnim nijansama sive i smeđe te pokojim detaljem boje starog zlata.

Dnevna soba na fotografiji poziva na druženje u okružju toplog doma. Zagasita narančasta koja se javlja na velikim kaučevima dominira prostorom, ali ne vrišti kao što bi to bio slučaj da je odabrana intenzivna narančasta boja. Sofisticiranija je i ozbiljnija, a u ovom je prostoru osvježena pomoću tamne tirkizne i ledene plave. Hladna siva i topla bež boja iskorištene su da se dodatno modernizira uređenje prostorije.

Dnevna soba na fotografiji samo je naizgled uređena u jednostavnoj paleti boja, a što ju dulje proučavate to ćete otkriti sve više suptilnih nijansi. Mješavina uzoraka i površina crne boje stvaraju glamurozni, ali i urbani izgled prostora. Narančasta i plava su komplementarne boje pa stoga predstavljaju spoj koji uvijek funkcionira. Dizajneri su u ovoj konkretnoj prostoriji odabrali bogatu mornarsko plavu za impozantni kauč, a u prostoru su iskorištene i boje poput senf žute i ledeno plave koje prostor učine još zanimljivijim.

Interijer na fotografiji odličan je primjer kako s narančastom ne mora uopće biti problem ukrasiti svoj prostor. Jednostavno počnite s neutralnom osnovom, što je uvijek dobra ideja kada ukrašavate s intenzivnijim bojama, te dodajte nekoliko upečatljivih komada da zaokružite uređenje. Na fotografiji su dizajneri odabrali tamnu narančastu za ključni komad u boravku, a potom su dodali taburee u kombinaciji ružičaste i plave boje kojima je u prostor dodan element uzorka i grube, pletene teksture.

Najsofisticiranija paleta na ovom popisu krasi dnevni kutak koji možete vidjeti na fotografiji, a uključuje komade presvučene raskošnom baršunastom tkaninom plavoljubičaste i bordo boje, dok se narančasta javlja na zavjesama i to u svojoj svijetloj verziji boje breskve kako ne bi prevladala interijerom. Umjesto toga, ona nježnija boja služi pomaže da glavne boje dodatno dođu do izražaja.

Prigušene boje glavni su adut ove dnevne sobe koja svojim uređenje pomalo podsjeća na interijere koji su bili popularni u sedamdesetima pa je kao stvorena za prave ljubitelje tog razdoblja. Zidovi boje lavande, tople nijanse žute koje se javljaju u detaljima i kauč boje breskve upotpunjeni su komadima crne i smeđe boje, a prostor je topao i zanimljiv.

Najupečatljivija narančasta do sada korištena u navedenim primjerima jarka je narančasta koja se javlja na zidovima spavaće sobe na fotografiji i pravo je oličenje energije. Ova nijansa je samo za hrabre, a najbolji način kako ju ublažiti je nezaobilazna bijela boja. U prostoru se javljaju i intenzivna ružičasta te sunčana žuta koje čine prostoriju još vedrijom, ali odlično usklađenom.

Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 18:42