Inspiracija na dlanu

Uredite stan s lakoćom!

S užitkom listate Dom i dizajn i gledate naše galerije? Imate mnoštvo ideja kako biste željeli urediti svoj životni prostor, ali ne znate odakle početi? Ako još uvijek niste sigurni koji vam se stil najviše sviđa ili se ne želite odlučiti samo za jedan, možda čak odgađate svoj pothvat uređenja iz straha da ne pogriješite. Nema razloga za brigu. Prilikom upuštanja u avanturu uređenja stana, potrebno je imati nekoliko stvari na umu i sve će sjesti na svoje mjesto.


Pokušajte osmisliti svoj idealni prostor unaprijed.

U svojem pretraživanju bespuća interneta sigurno često naletite na interijere, palete boja ili slike koje vas nadahnjuju i oduševljavaju. Spremite ih na jedno mjesto na računalu i ubrzo ćete prikupiti ideje koje biste mogli primijeniti i na vlastiti interijer. Odabirom slika koje prikazuju različite aspekte interijera, od osnovnih do sporednih boja, uzoraka i materijala, pa sve do umjetničkih slika ili dekoracija, možda otkrijete da vam se zapravo više sviđa boho stil umjesto minimalizma, industrijski stil umjesto luksuznih i bogatih interijera ili potvrdite svoju odbojnost prema tamnom namještaju.


Sažmite svoju inspiraciju na konkretne elemente.

Nemojte dopustiti da vaša gomila inspirativnih slika raste do beskonačnosti. U jednom je trenutku potrebno proći kroz kolekciju ideja i isprintati ili izrezati ono što vas zaista oduševljava. Nakon što ste proveli jedan period dodajući ideje, došlo je vrijeme da ih počnete oduzimati dok vaš cilj ne bude jasan. Tada ćete znati sviđaju li vam se više metalne barske stolice ili masivno drvo. Volite li bijelu ili vas zapravo privlače žarke boje. Time ćete si olakšati odabir i bit ćete odlučniji prilikom kupnje.


Krenite u lov uz dobru dozu strpljenja.

Sada kad ste utvrdili što želite, potrebno je početi istraživati. Strpljenje je vrlina, a ovo je jedna od situacija u kojima se morate oboružati upravo strpljenjem. Uzmite si vremena i proučite kataloge velikih tvrtki s namještajem, no nemojte zaboraviti i na stare komade koje možda možete osvježiti novom tkaninom ili premazom boje, čime ćete ga uskladiti sa svojim ciljem po pitanju unutarnjeg uređenja. Obiđite buvljake i manje trgovine jer nikada ne znate gdje se skriva vaš idealni stolić i pratite kada se u gradu održavaju sajmovi rukotvorina jer se možda baš tamo nalazi umjetnina koja će zaokružiti vaš prostor.


Ne zaboravite da ne mora sve biti odmah gotovo.

Odlučite li se za veće intervencije poput ponovnog bojanja zidova, praktičnije je da to odradite odjednom. No ako ste se već naumili preurediti stan, vjerojatno ćete imati poriv sve odjednom završiti, pokupovati sve što vam se na prvu svidi ili se upustiti u velike troškove. Dobro planiranje izvrsna je prilika da rasporedite troškove, a možda čak i ulovite svoj novi najdraži komad namještaja na rasprodajama. Postupnim sakupljanjem zaista ćete stvoriti dom u kojem ste svaku stvar odabrali s ljubavlju, imajući na umu cijelu sliku prostora i kako će se svaki od tih predmeta uklopiti u vaš životni prostor. Nemojte se obeshrabriti jer vas ovaj tren živcira stari kauč na kojem sjedite, potrgana polica na zidu ili tamni namještaj. Pustite da se vaš interijer razvija zajedno s vama i vašim interesima te ga ispunite stvarima koje vas usrećuju kad ih upotrebljavate.


Dobru zabavu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 04:44