Venecijanski bijenale

Zadivljujuća skulptura argentinske umjetnice Claudije Fontes

Venecijanski bijenale, međunarodna izložba vizualnih umjetnosti koja se ove godine održava od 13. svibnja pa sve do 26. studenoga, privlači zadivljujući broj posjetitelja u Veneciju koja za vrijeme ovog multimedijalnog događanja živi suvremenu umjetnost. Izložba pod nazivom "Viva Arte Viva" okuplja umjetnike iz čak 85 zemalja koji su svoja djela izložili u brojnim nacionalnim paviljonima diljem grada.


U Argentinskom paviljonu smještenom u zgradi Arsenala tako se, primjerice, nalazi ova golema skulptura umjetnice Claudije Fontes zvana The Horse Problem. Skulptura uključuje lik djevojčice koja nježno dodiruje golemog bijelog konja zaustavljenog u zraku u divljem pokretu tijela, a oba su lika okružena sa 400 odlomljenih komada bijelog kamena raštrkanih oko te dvije središnje figure. ž

Odabir kompleksa Arsenala, prvog proizvodnog pogona za masovnu proizvodnju u svijetu, za smještanje ovog rada nije bez simbolike jer gradnja ove građevine od drva, cigala i željeza ne bi bila moguća bez pomoći konjske snage.

Umjetničko djelo koje se sada u prostoru nalazi ukazuje na skriveni utjecaj koji je ta veličanstvena životinja imala na grad, a umjetnica se ovim likovima koristi i kako bi istražila razvoj nacija tijekom povijesti, posebice njezine vlastite države Argentine. Prema riječima kustosa ovog dijela izložbe Gabriela Giorgija, isticanjem sudbina ljudi i konja čiji su životi isprepleteni i prožeti izrabljivanjem od trenutka kad su konji pripitomljeni, ova skulptura u trenutku nudi drugačiji način kako reinterpretirati povijest, odnosno mogućnost da se stvori alternativna narativa za budućnost naše vrste. Rad ove umjetnice možete pogledati do 26. studenoga u venecijanskom Arsenalu.


Izvor: This Is Colossal

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:03