mjesta vrijedna posjeta

13 fascinantnih svjetskih muzeja

 

Ah ta divna putovanja! Obilazak grada, degustiranje lokalne hrane, fotografiranje uz slavne spomenike i neizbježan obilazak muzeja aktivnosti su u kojima većina nas uživa kada se uputi izvan granica svog grada i države. Naše je iskustvo još potpunije kada naletimo na zanimljivi muzej koji pomiče granice i iznenađuje, a nakon razgledavanja odlične izložbe našoj sreći nema kraja. U nastavku stoga pogledajte čak 13 muzeja i parkova čiji će vas postav zaintrigirati i razveseliti!

Tvornica boja, San Francisco, SAD

Objavu dijeli Faith (@theverka)

Genijalni muzej "Tvornica boja" u San Franciscu cijelom svojom unutrašnjosti slavi boju u svim njenim nijansama i tonovima, s razigranim postavom koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Podvodni muzej u Cancúnu, Meksiko

Ronioci, ovoj je pravi muzej za vas! Podvodni muzej Cancún sastoji se od tri galerije prepune skulptura koje možete istraživati samo ako ste certificirani ronioc, a krajem se nalaze i predivni koraljni grebeni kao šećer na kraju!

Messner Mountain Museum Corones, Italija

Objavu dijeli Laura Masi (@ruberry)

Reinhold Messner sagradio je šest muzeja u Italiji koji su svi posvećeni strastima ovog slavnog talijanskog planinara. Messner Mountain Museum Corones je jedan od njih, a možda čak i najimpresivniji jer se nalazi na jednom od vrhova talijanskih Alpi s pogledom na čarobnu panoramu koja oduzima dah.

Park Grutas, Litva

Park Grutas prepun je starih sovjetskih kipova koji su raspoređeni po ovom prostranom parku. Nadrealno iskustvo šetnje parkom u kojem vas prati pogled golemog kipa Staljina služi kao lekcija iz recentne svjetske povijesti.

“Höhenrausch”, OK Centar za suvremenu umjetnost, Linz, Austrija

Objavu dijeli Dani (@dani_frisch)

Gotovo svake godine OK Centar za suvremenu umjetnost u Linzu pretvori svoj krov i krov susjedne crkve u pomno promišljenu izložbu na otvorenom. Tako su se do sada posjetitelji mogli penjati po tornjevima, hodati po rubovima krova i zaviriti u katedralu s visine, otkrivajući pritom izvrsne primjerke moderne umjetnosti.

Muzej prekinutih veza, Zagreb

Inovativni postav ovog zagrebačkog muzeja nastao je kao rezultat dramatičnog prekida jednog umjetničkog para. Bivši ljubavni partneri Olinka Vištica i Dražen Grubišić, odlučili su se riješiti stvari koje su preostale nakon njihove propale veze i time su započeli rastuću kolekciju ovog muzeja koja danas uključuje ostatke ljubavnih veza s različitih strana svijeta koje slave ljubav, ali i prekide koji su se jednostavno morali dogoditi.

Muzej Viktorija i Albert, London

Muzej Viktorija i Albert možda nije najluđi ili najneobičniji muzej na ovom popisu, no svakako ga vrijedi posjetiti jer se u njemu nalazi najveća kolekcija dekorativnih umjetnosti i dizajna na svijetu. Od antičkih skulptura pa sve do para Doc Martens cipela, postav ovog muzeja prepun je zanimljivih iznenađenja.

Hotel The Walled Off, Betlehem, Palestina

Objavu dijeli Alice (@alice_denny)

Možda jedan od najslavnijih uličnih umjetnika na svijetu, neuhvatljivi Banksy, početkom ove godine otvorio je umjetničku galeriju/hotel nazvan The Walled Off Hotel uz sigurnosnu barijeru na izraelskoj Zapadnoj obali osnosno na samoj granici između Izraela i Palestine kako bi ukazao na konflikt koji još uvijek traje. Posjetitelji koji odsjednu u prostoru mogu uživati u njegovim umjetničkim djelima koja čine prostor jedinstvenim.

Galerija Saatchi, London

Objavu dijeli Liv Mepham (@livmepham)

Galerija Saatchi u Londonu cijele je godine vrijedna posjeta jer se u njoj održavaju zanimljive izložbe vodećih modernih umjetnika koje potiču posjetitelje na razmišljanje.

Momofuku Ando muzej instant ramena, Ikeda, Japan

Sam naziv govori vam sve. U Japanu zaista postoji muzej posvećen japanskom specijalitetu, bogatoj juhi koja se naziva ramen, i to njegovoj instant verziji koja je često temelj prehrane studenata i zaposlenih ljudi koji ne stignu kuhati. Šarena ambalaža u kojoj dolazi ova delikatesa samo je djelić postava u sklopu kojeg možete i isprobati neke varijante ovog jela.

Muzej stare i nove umjetnosti (MONA), Hobart, Australija

Hobart je mali gradić u Tasmaniji i da nema ovog muzeja vjerojatno ga mnogi ne bi ni posjetili. No, kolekcionar umjetnosti i vlasnik ovog muzeja David Walsh pobrinuo se da posjet građevini sa začuđujućom arhitekturom i kreativnim umjetničkim postavom bude iskustvo koje ne želite propustiti!

Park leptira, Kuala Lumpur, Malezija

Iako se tehnički ne radi o muzeju, ovaj je predivni park definitivno vrijedan posjeta. Zamislite samo, prilikom posjeta ovom parku okruženi ste s preko 5 tisuća živućih leptira čija su delikatna krila poput pravih malih umjetničkih djela! Osim leptira, u parku se nalaze tisuće egzotičnih biljaka i brojni vrtova kojima se možete prošetati.

"Otok Muzej", Naoshima,, Japan

Objavu dijeli Yuki (@dotpumpkin)

Japanski otok Naoshima je sam po sebi poput golemog muzeja suvremene umjetnosti na otvorenom. Umjetnička djela raštrkana su po njegovim ulicama i brežuljcima, a na otoku se nalazi i nekoliko izvanrednih muzeja moderne umjetnosti. Ovaj je otok destinacija koju morate uključiti na raspored svog putovanja po Japanu!

Izvor: Travelettes

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:31