Šarmantan stan u Zagrebu

37 kvadrata uređeno po pravilima feng shuija

 

Šarmantan stan od samo 37,5 četvornih metara u koji vas danas vodimo pronašli smo u zagrebačkoj Vojnovićevoj ulici i s guštom ga razgledali te saznali sve o projektu njegova uređenja i opremanja.

- Stan je organiziran kao open space, znači dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja su jedna cjelina. Spavaća soba, pak, napravljena je u kutu stana koji nema prozora, ali je nadsvjetlom dobiveno svjetlo i svježi zrak. Vrata za sobu su smještena na kutu koji je odrezan tako da ne zatvara prostor dnevnog boravka.

DOBRA ENERGIJA

U sobi je krevet veličine 160 x 200 te dva noćna ormarića, dok su svi ormari smješteni u otvorenom prostoru i nisu uočljivi jer su bijele boje te visokog sjaja bez ručki za ormare. Kupaonica je veličine 5 kvadrata s velikom tuš-kabinom 120 x 80 cm - nabrajaju vlasnici Zdravka i Davor Svetličić, dodajući kako je stan kupljen ove godine.

Bračni par je, naime, prodao apartman na moru koji su koristili samo dva tjedna godišnje te su dobiveni novac odlučili uložiti u stariji stan u centru Zagreba kako bi ga renovirali i pripremili za dnevni najam.

- Zgrada je napravljena 1958. godine. Odlučujući faktor prilikom kupnje bio je unutrašnji osjećaj i dobra energija tog stana. Stan je bio star i bila je neophodna adaptacija, ali je bio šarmantno uređen u shabby chic stilu. U vrijeme renoviranja u našoj kući se našlo više medvjedića koji su poslužili prilikom fotografiranja da daju toplinu i šarm apartmanu koji je tako spontano dobio ime A Teddy Bear flat in the heart of Zagreb. Stan je uređen po feng shuiju jer se ja iz hobija time bavim - priča vlasnica.

Stan je kompletno adaptiran. Promijenjeni su prozori, vrata, sve instalacije, srušeni su zidovi, a od dvije prostorije napravljena je jedna.

PRIVATNOST I MIR

- Kupaonica je prvotno bila jako mala jer je u njoj bila samo mala kada i WC školjka bez lavaboa. S obzirom na to da smatramo da je to jedna od važnijih prostorija u stanu i da mora imati prostranu tuš-kabinu, tako smo i napravili i povećali je. Kako je stan mali, htjeli smo ga vizualno napraviti većim.

Prvo smo srušili sve zidove i umjesto odvojene kuhinje i blagovaonice htjeli smo napraviti odvojenu spavaću sobu koju smo smjestili u kut tako da je gotovo neprimjetna, a opet pruža privatnost i mir za spavanje.

Pregrade smo radili od knaufa. Na pod smo stavili tamniji laminat da dobijemo dubinu u prostoru te da istaknemo bijeli namještaj - ističe vlasnica i dodaje da je stan prethodno podvrgnula detaljnoj feng shui analizi koja je pokazalo kako je za dobru energiju potrebno da u njemu dominantne budu tri boje - zelena, smeđa i bež.

- Sav veći namještaj je rađen po narudžbi, a mi smo ga prije sami nacrtali i dizajnirali. Stol smo djelomično vješto skrili u kuhinjski otok koji se jednostavno može izvući, po potrebi, za više ljudi.

DVIJE LADICE

Ploča od stola i od kuhinjskog otoka je rađena po našim mjerama od sirove bukve kao kontrast laminatu. Mnogi su reagirali da je neobično u mali prostor staviti kuhinjski otok, ali eto, mi smo iskoristili činjenicu da stol ionako mora stajati na tome mjestu pa smo to zajedno ukomponirali - komentiraju i dodaju kako razliku stola i pulta popunjavaju dvije šarmantne ladice.

Dnevni boravak tj. garnitura za sjedenje je smještena u dva metra širine i da bi dobili dubinu i vizualno povećali prostor, bračni par je sam zalijepio fototapete koje su unijele toplinu i živost u stan. Kutna garnitura je rađena također po mjeri te se lako i brzo može pretvoriti u bračni krevet.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 12:18