Sunčana oaza mladog bračnog para

75 kvadrata apsolutnog raja u Baškoj vodi

    AUTOR:
    • Andrea Topić

  • OBJAVLJENO:
  • 18.06.2017. u 09:50

Stan Ivana Lukića, arhitekta, i Mile Vlajčić Lukić, voditeljice Botaničkog vrta, izgleda baš onako kako biste prema njihovim vokacijama i pretpostavili. Spoj njezine ljubavi prema prirodi i njegovih preciznih projektantskih zamisli ujedinili su se u prostoru koji je prozračan i simetričan, istovremeno  i naturalistički, a prije svega jednostavan, minimalistički.



Šetnju po domu mladoga bračnog para počinjemo od dnevnog boravka, kojem je najdominantnija karakteristika izravan pogled na Brač i Hvar te vedro plavo nebo i Sunce koje kroz široka krila balkonskih vrata obasjava moderan namještaj i precizno po regalima i ormarićima kraj kauča raspoređene “asesoare”: figurice, Rubikove kocke, knjige pa i društvene igre koje svjedoče da se na trosjedu elegantnih linija često nađe mjesta za cijelu ekipu, primjećuje Andrea Topić, novinarka Slobodne Dalmacije.



 

Parket koji daje  prostoru stvara ravnotežu s bijelim zidovima na kojima su umjetničke slike malobrojne, ali pomno probrane. Stilski i tematski uklopljene u ambijent. Moderni ovalni  na tri noge, smješteni pored kauča, sklopljivi su u jedan, a svježinu prostoru daju biljke koje se nalaze uz namještaj, uglavnom smještene u uglovima prostorije.

Zasigurno najdominantniji dio doma u Baškoj Vodi u kojem Lukići žive zadnje tri godine jest stubište koje od dnevnog boravka vodi u spavaću sobu i prostoriju za rad, smještenu u galeriji iznad.

 

U 75 metara kvadratnih stale su tako, odmjereno raspoređene, dvije spavaće sobe i njima pripadajuće kupaonice.

Ono što je možda najpomnije osmišljena točka stana, i gdje se vidi pažnja s kojom je arhitekt kreirao svoj dom, osjeti se u blagovaonici. Bijela boja gornjeg dijela kuhinjskih elemenata pojačava osjećaj prostornosti tako da zid prostorije, koji je inače u većoj tami negoli ostatak sobe, od sebe odbija svjetlost čime i taj mračniji dio stana postaje prozračan.


Drugi dio kuhinje u nijansama je  hrastovine koja drži balans prema minimalističkoj  bijelila što seže s gornje strane. A dašak osobnosti blagovaonici daje na stotine magnetića sa zajedničkih putovanja koji se šarene na sivoj podlozi hladnjaka. Činjenicu da je stan u potkrovlju, iskoristili su, vidi se, po spavaćoj sobi na katu u kojoj je dominantan krovni prozor s kojeg ništa ne priječi pogled na Biokovo. Ta spavaonica osmišljena je ponovno minimalistički, u čistom bjelilu i elegantnim linijama  baš s namjerom da se pažnja promatrača skrene na pogled koji doziva.

Drugu spavaću sobu, koja je smještena na prvoj etaži, utoplili su bež nijansama usklađenim na kliznom ormaru, okviru bračnog kreveta i noćnim ormarićima, a ljubi se ta nježna bež i s dominantnim lusterom i foteljom koja puni prostor na rubu sobe.

Nastavili su nijanse bjeline na posteljini koja s namjerom prati ostatak doma.

Izvor: Slobodna Dalmacija

 

Iz drugih medija

Najnovije