180 kvadrata čistog zadovoljstva

Adaptacija obiteljskog stana u centru Zagreba

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

U samom središtu centra Zagreba smjestila se naša nova obiteljsko – adaptacijska priča. Kroz ovaj projekt od 180 kvadrata čistog zadovoljstva vam imamo jako puno toga za ispričati i pokazati. Kako bi priču što bolje, detaljnije i vjerodostojnije ispričali, podijelit ćemo na dva dijela. Prva doza našeg arhitektonsko-stambenog zadovoljstva je koncentrirana na dnevnu zonu i roditeljsku opuštajuću oazu, dok će dječji dio priče pričekati sljedeći četvrtak.

Iako je stan originalno obilovao kvadratima, svakako je trebao zadovoljiti sve veće prostorne i funkcionalne potrebe velike zagrebačke obitelji. Upravo iz tog razloga je glavna tema projekta bilo upuštanje u potragu za kvadratima viška. Takva avantura nije uvijek moguća, no u ovom smo slučaju uspjeli „raširiti“ stambeni tlocrt.

Zatvaranjem dviju lođa i širenjem ulaznog dijela na zajednički hodnik, uz odgovarajuće dozvole, naš je stan porastao za gotovo 25 kvadrata. Nekada trosoban dom veoma zanimljivog tlocrta obogatili smo još jednom spavaćom sobom, dodatnom garderobom, teretanom i saunom.

Funkcionalno je podijeljen na tri cjeline – dnevnu, roditeljsku i dječju zonu, međusobno povezane uskim dugim hodnicima. Kako ti „prolazni“ kvadrati ne bi ostali neiskorišteni, hodnik smo obogatili nizom spremišnih ormara koji već pri samom ulazu nagovještavaju zrcalnu igru koja se proteže cijelim interijerom.

Dnevna zona je u svojih 50 i nešto metara kvadratnih ugostila dnevni boravak s udobnom, prostranom, bijelom garniturom u obliku slova U te blagovaonicu koju zid s kamenim dekorom.

Kuhinja smo tretirali kao zasebnu cjelinu koja je povezana s ostatkom stana staklenim pregradama - kliznim vratima te staklenim „prozorom „ između gornjih i donjih kuhinjskih elemenata. Tako prostor je vizualno još otvoreniji i veći te svakako zanimljiviji.

Osim kružne komunikacije te staklenog zida što je dijeli od ostatka stana, dodatna posebnost kuhinje je njezin šank. On je namjerno okrenuo leđa kuhinjskim elementima te se koncertirao na pogled prema gradu i zelenju.

Izduženi hodnik sa spremišnim ormarima i sakrivenim vešerajem nas vodi u roditeljsku oazu – spavaću sobu sa „walk in“ garderobom, radnom prostorijom te pravim malim privatnim wellnessom – kupaonicom sa saunom.

Stan s tri strane obiluje prirodnim svjetlom te je, zatvaranjem lođa, postao još ugodniji i svjetliji. Korištenjem ogledala, reflektirajućih materijala i isto takvih rasvjetnih tijela, zasebne zone su stilski ujedinjene.

Bjelina modernog dizajna, najevidentnija u dnevnoj zoni, je efektno razbijena zanimljivim rasvjetnim tijelima, tonovima smeđe, sive i crne boje, specifičnim teksturama stakla, kamena i drva te igrom geometrijskog dizajna primijenjenog na ogledala i namještaj po mjeri.

Ta se igra u dnevnoj zoni pojavljuje u obliku uzdužnih, uskih zidnih ogledala te bijelog ugradbenog ormara s policama pravokutnog oblika. U hodniku nailazimo na zanimljiv ritam nizanja vratiju, ogledala i spremišnih niša, dok se u roditeljskoj oazi najviše ističu klizna, staklena vrata kvadratnog uzorka.

Projektu rasvjete je posvećena posebna pažnja. Glavna rasvjetna tijela su veoma diskretna i nenametljiva, dok su ambijentalne i dekorativne lampe izuzetno upečatljive. Dali smo si oduška, jer zašto ne? Stan je sam po sebi poseban te ga je uređenje svakako trebalo pratiti u stopu.

Najzabavniji dio stana smo namjerno zanemarili. Drugim riječima, danas smo predstavili malo veću polovicu pola od ukupno 180 kvadrata ovog obiteljskog zadovoljstva. Treća, ona razigrana, dječja zona je zasad još uvijek naša mala tajna, koju ćemo vam svakako ubrzo otkriti.

Do sljedećeg otkrivanja, pričanja i predstavljanja šaljemo veoma razigrane pozdrave iz Jukićeve!

Vaši arhitekti iz 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:49