Dom tročlane obitelji

ADAPTACIJA VRIJEDNA 80.000 KUNA Stan od 60 kvadrata na zagrebačkoj Trešnjevci

Dosadio vam je izgled stana i želite unijeti efektne promijene koje će mu vratiti prvobitan sjaj, a da pritom ne bankrotirate? Niste jedini. U sličnoj se situaciji zatekla i tročlana obitelj iz Zagreba. Simpatičan par sa sinom srednjoškolcem odlučili su stan koji se nalazi u najgušće naseljenom dijelu zagrebačke Trešnjevke, u Počiteljskoj ulici svega 200 metara udaljenom od Trešnjevačke tržnice, osvježiti dio stana u kojem provede najviše zajedničkog vremena.

Prostor u kojem žive već desetak godina sastoji se od 3 manja stana na istom katu i kompletno su ih uredili prilikom useljenja. No, kako im je tijekom vremena dosadio postojeći izgled, na preporuku prijatelja odlučili su pozvati arhitekta Roberta Gradečkog iz ureda Gradečki projekt d.o.o. da im osmisli novi koncept prostora. I nisu požalili. Već pri prvom posjetu u ugodnom razgovoru arhitekt i vlasnici su se složili oko desetak prostornih problema, koje je bilo potrebno riješiti.

- U zatečenom stanju postojalo je puno problema, poput lošeg rasporeda i uskih prolaza koji otežavaju komunikaciju, ali i loše usklađene boje zidova i namještaja. Također, lak na parketu je s vremenom dobio žuti odsjaj, a investitorica više nije željela teksturu hrastova drva - prepričava nam arhitekt Robert Gradečki koji je prihvatio projekt i krenuo u realizaciju jednog dijela životnog prostora.


Naime, prostor u kojem obitelj živi zauzima cijeli kat zgrade, a sastoji se od dva dvosobna stana i garsonijere i ukupne je površine 160 četvornih metara. No, primarni prostor projektiranja i renoviranja za koji je obitelj angažirala tvrtku Grodečki projekt d.o.o., odnosio se samo na 60 četvorna metra i uključivao je hodnik, dnevni boravak, blagovaonicu, lođu i kuhinju - priča nam arhitekt te dodaje kako je glavni zadatak bio presložiti stan i dobiti bolje uporabne površine, koje će u konačnici izgledati skladno.


Najteži dio tog zadatka bila je postojeća kuhinja izrađena od lakiranog medijapana u visokom crvenom sjaju. Iznimno skupu kuhinju obitelj je kupila prilikom useljenja u stan i još je bila u odličnom stanju te je nije bilo razumno mijenjati, pa smo prilagođavali ostatak stana njezinom izgledu. Osim toga, investitor je audiofil i izumitelj (preradio je VW Bubu na električan pogon uz pomoć prijatelja!) i želio je neko kvalitetno idejno rješenje za uživanje u glazbi pa smo osmislili multimedijalni zid za središnji dio stana te ugradili "patent" u svaki komad namještaja - s osmijehom nam prepričava arhitekt.



Problem boje parketa i namještaja

- Zadatak nam je bio pomiriti uzorak drva na hrastovu parketu i namještaju, s elementima kuhinje u visokom crvenom sjaju. Upravo zato smo u svim elementima kombinirali iverale i medijapan u teksturi crno smeđeg hrasta, s pločama bijelog i crvenog visokog sjaja. Hrastov parket smo bojali i lakirali ekološkim lakom kako bismo smanjili doživljaj teksture drva, a ton približili ostatku stana.


Sav namještaj je dizajnirao arhitekt, a izradila ga je stolarska tvrtka Faletom. Multimedijski zid dnevnog boravka ima RGB LED traku za ambijentalnu rasvjetu, a za zvučnike su izradili stalak u istom materijalu kao što je komoda. U ormarić pored trosjeda ugradili su klizni dio za kuhinjske elemente, koji su savršeno spremište za novine i knjige, dok je šank po mjeri ugrađen u lođu, a sadržava ugradbeni hladnjak za vino te police. Najviše su ponosni na središnji ormar koji je izveden kao dvostruki, što znači da klizna staklena vrata skrivaju unutarnje ladice, pa zapravo vlasnici neće imati problema s prašinom na knjigama i dekoracijama, te iste ne rade veliki disbalans u prostoru jer staklena vrata reflektiraju unutrašnjost stana.


VRIJEME IZVOĐENJA RADOVA I CIJENA

I za kraj, izvođenje radova s izradom sveg namještaja trajalo je samo 18 dana, a radove su započeli s izmještanjem rasvjetnih tijela, promjenom svih utičnica i prekidača. Parket je popravljen injektiranjem ljepila i smole, bojan i lakiran, a zidovi su gletani i bojani, nakon čega je uslijedila montaža namještaja.

Sigurno vas zanima koliki su u konačnici bili troškovi preuređenja? Ukupni troškovi preuređenja, sa svim radovima, uslugama i opremom iznosili su oko 80.000 kn.

Foto: Kristijan Gradečki

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 16:19