U južnom dijelu makarskog primorja

Arhitektonska ljepotica koja već godinama ostavlja bez daha prolaznike

 

IME: kuća The Spot
PROJEKT: arhitekt: Ivo Vitić, idejni projekt (1963.)
INTERIJER: Grupa studio (2014.)
KONTAKT: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U Zaostrogu u južnom dijelu makarskog primorja, smjestila se prava arhitektonska ljepotica koja već godinama ostavlja bez daha prolaznike, kako domaće, tako i strane. Svima je jasno već na prvi pogled. Ona nije napravljena tek toliko da se napravi još jedna kuća za stanovanje. Ovdje je prste umiješao netko tko razumije struku. I to dobro.

– Kuća je idejno djelo arhitekta Ivana Vitića, jednog od stvaraoca hrvatske poslijeratne moderne. Uvijek korak ispred svojeg vremena, autor je čijim su se genijalnim djelima inspirirale mnoge generacije arhitekata i studenata arhitekture sve do današnjih dana – kažu vlasnici, dodajući da je ova kuća savršen primjer Vitićeve interpolacije suvremene arhitekture jasnih kubičnih volumena u srednjodalmatinski ambijent koji se prostire na dvije etaže s više od 300 četvornih metara, na čak 1000 četvornih metara okućnice s vrtnim terasama. Impresivan objekt pod nazivom The Spot posljednji je neposredno uz kilometar dugu plažu, na posjedu s puno privatnosti, intimom i mirom, ali istovremeno vjerojatno s najljepšim otvorenim pogledom na čarobne otoke Pelješac, Korčulu, Hvar i Brač te veličanstvenim Biokovom u zaleđu.

Prirodni izvor čiste planinske vode nalazi se samo minutu hoda od kuće. Jednom riječju, idila. Čista idila. Glavni i pomoćni ulaz kuće vode iz dvorišta u prvu etažu s tri spavaće sobe s pogledom na more i kupaonicom, pomoćnim prostorijama, vinskim podrumom i raskošnim hrastovim stubištem koje, pak, vodi na kat. Na gornjoj etaži dominira prostran dnevni boravak od preko 50 četvornih metara, s velikom lođom koja se nadvija nad mediteranski vrt i koja ima širok, neprocjenjiv pogled. Dnevni boravak spojen je s kuhinjom i blagovaonicom, a na toj su etaži i dvije spavaće sobe te kupaonica.

Iz suvremene kuhinje, kao i iz dnevnog boravka i blagovaonice, izlazi se izravno na niz kaskadnih terasa opremljenih vrtnim garniturama. Kuća je dakle iz 60-ih godina prošlog stoljeća, ali je sasvim renovirana ove godine. Napravljene su manje građevne preinake radi bolje protočnosti i komunikacije u prostoru, postavljene gotovo sve nove instalacije, osvježena je izvorna, ručno rađena stolarija i hrastovi parketi, ponovno su oličeni zidovi, nove su kupaonice i kuhinja, provedena je nova vanjska rasvjeta okućnice, osvježen eksterijer, od pročelja i ograda do hortikulture… – nabrajaju vlasnici koji ni pri uređenju interijera nisu htjeli odstupati od autentičnosti koju kuća zasigurno nosi s obzirom na godinu gradnje i arhitektonski potpis.

– Autentični birani komadi namještaja i opreme s dizajnerskim potpisom iz onog vremena i oni suvremeni, današnja vrhunska tehnologija u interijeru, eksterijer u mediteranskom raslinju sa zasebnom ljetnom kuhinjom s roštiljem i blagovaonicom te zatvoreni bazen sa saunom koji je u gradnji, čine ovu kuću posebnom. Ona je osim toga klimatizirana. Ima centralno grijanje, rolete na prozorima se podižu uz pomoć daljinskog upravljanja i cijela je kuća ozvučena vrhunskim wireless HiFi sustavom Sonos.

Također, dvije zatvorene garaže i pet parkirališnih mjesta su u ograđenom kompleksu vile – otkrivaju vlasnici uvodeći nas u glavnu prostoriju kuće koju čine dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja. Te prostorije međusobno kružno komuniciraju kao jedna prostrana cjelina. Cijeli je prostor, kažu vlasnici, osunčan od ranog jutra do kasnog poslijepodneva, bez obzira na godišnje doba. Prevladavaju crna, bijela i siva boja u spoju s parketom i namještajem od hrastovine. Garnitura za sjedenje s trosjedom je tako pozicionirana da gleda prema lođi i moru. Sjedeću cjelinu upotpunjavaju autentični drveni stolci iz sedamdesetih godina, stolac Božidara Murkovića iz 1957. godine i stol Alanda Paola Pive za proizvođača B&B Italia (1980.).

Na zidovima su širom kuće razni printevi, grafike studija Šesnić&Turković, fotografije Domagoja Stunića, potpisana djela Ede Murtića i Ive Vitića. U blagovaonici, pak, najveći dio zauzima restaurirani stol za blagovanje Stol Kamnik s finskim Fanett stolcima Ilmari Tapiovaare. Stol je postavljen između kuhinje i lođe, s pogledom na more, na dnevni boravak, kuhinju i zaleđe kuće s biokovskim masivom. Ono što je nas najviše ostavilo bez daha jest sjajna kuhinja, prolazna, svijetla i prozračna, okupana dnevnim svjetlom sa svih strana.

Prostorom dominiraju dvije velike radne površine od prirodne hrastovine te kuhinjski elementi s integriranim perilicama za posuđe i rublje, obiteljskim hladnjakom, mikrovalnom pećnicom i posebnom ugradbenom pećnicom iz sedamdesetih godina. Drvena radna površina u nastavku prelazi u niski šank s dva restaurirana industrijska stolca iz zagrebačke tvornice tekstila Kamensko. Keramički sudoper je postavljen pod prozorom koji gleda na zaleđe kuće s dvorištem i voćkama limuna, mandarina i začinskim biljem, s impresivnim biokovskim masivom u pozadini.

Posuđe je nadohvat ruke na policama iznad radne površine, a donji elementi s velikim ladičarima služe kao skrivena smočnica. Na katu se nalaze čak dvije spavaće sobe od kojih obje imaju pogled na more, a kuća ima i dvije kupaonice, svaku na svojoj etaži. Kupaonica na katu je između dvije spavaće sobe i sadrži dva umivaonika, kadu, bidet i školjku iz 1960-ih poznatog talijanskog proizvođača keramike. Potpuno je u crno-bijelim tonovima, dok je kupaonica u prizemlju u žutom mozaiku kao hommage staroj kupaonici, s walk-in tušem.

– Nama su najljepši dijelovi kuće prirodne vrtne terase koje potpuno okružuju kuću sa svih strana, a prostiru se na više od 600 četvornih metara hortikulturalne okućnice, u različitim nivoima, opremeljene udobnim, kvalitetnim garniturama za odmor, objed i zabavu… Okružene su me diteranskim raslinjem, od začinskog bilja, preko grmova lavande i smilja, oleandara i stabala mandarina, limuna, šipka, badema i višnje, do maslina – jedne stare 800 godina. Uživamo i u zasebnoj i zatvorenoj ljetnoj kuhinji koja ima zidani kamin za pripravu ukusnih jela na roštilju i pod pekom, s autentičnim seoskim rekvizitima te malu blagovaonicu.

Pomoćni objekt je iza kuće, sa zimskim bazenom i originalnom saunom dopremljenom iz Finske te pripadajućim sanitarnim prostorom – kažu vlasnici. Jedan od najvažnijih akcenata i detalja u kući jest rasvjeta koja je organizirana detaljno, precizno i pametno. Rasvjeta u interijeru je podijeljena na radnu i ambijentalnu rasvjetu, a eksterijer decentno osvjetljavaju mali reflektori usmjereni u raslinje i suhozide.

Naglasak je na rasvjeti stolova za objed na terasama. Posebna pozornost je posvećena upravo lampama interijera tako da kuću krase rasvjetna tijela koja su vlasnici godinama skupljali i restaurirali, a datiraju iz vremena kad je i kuća nastala. Iznad stola za blagovanje vise poznate Louis Poulsen lampe danskog arhitekta Poula Henningsena, a radni stol osvjetljava stolna lampa Boomerang iz 1964. godine proizvođača Fase iz Madrida. Za radnu rasvjetu u kuhinji su korištene zidne verzije Arigato lampe Grupa Products iz Zagreba i emajlirane industrijske lampe iz jedne stare zagrebačke tvornice – kažu vlasnici dok mi s velikim uzdahom odlazimo iz ove predivne kuće koja nas je osvojila jednostavnošću, a pritom je opet sasvim drukčija od svega što smo vidjeli dosad.

Skladna u interijeru i eksterijeru, decentna, topla, profinjenja, moderna, prozračna… Sve to su riječi kojima bi se mogla opisati. Uostalom, pogledajte fotografije i uvjerite se sami. Inače, samo mali info za sve koji će biti oduševljeni ovom kućom kao i mi. Čitav niz poznatih osoba iz Hrvatske i svijeta, od biznismena do umjetnika (čija će točna imena ipak ostati u diskreciji vlasnika), dolazilo je uživati, opuštati se i družiti u ovu kuću u njezinoj pedesetgodišnjoj povijesti, a tako će se, po svemu sudeći i nastaviti…

Foto: kuća The Spot

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 23:18