Wienerberger Brick Award 2016.

Čak tri hrvatska predstavnika konkurirala za važno priznanje

Dodijeljene nagrade Wienerberger Brick Award 2016.

Na natječaj je prijavljeno 600 projekata vezanih uz inovativne objekte od opeke iz čak 55 zemalja

Za prestižnu arhitektonsku nagradu Wienerberger Brick Award koja se dodjeljuje inovativnim objektima od opeke ove se godine natjecalo 600 projekata iz 55 zemalja. Cilj je bio pokazati kako se raznoliki i raznovrsni proizvodi mogu koristiti za zidove, fasade, krovove i popločavanje te općenito gradnju atraktivnih kuća, zgrada i ostalih objekata. Među natjecateljima za tu vrijednu nagradu bila su i tri hrvatska predstavnika: biro Dva arhitekta iz Zagreba, biro MVA Mikelić Vreš iz Krapinskih Toplica i biro Radionica arhitekture iz Vukovara. Iako nisu uspjeli osvojiti nagrade, sama pozivnica na taj događaj bila je velika stvar i priznanje za njihov dosadašnji rad.

Pet kategorija

Novčani fond od 31.000 eura proteklog je tjedna podijeljen među pobjednicima u 5 kategorija. Pobjednik u kategoriji Urban Infill, u kojoj je cilj bio urbani neiskorišteni prostor popuniti stambenim objektom, odnio je arhitektonski ured Harquitectes iz Španjolske. U kategoriji posebnih rješenja nagradu su odnijeli Austrijanci, točnije Baumschlager Eberle Lustenau. U kategoriji stambenih objekata slavio je arhitektonski ured Tropical Space iz Vijetnama. Nagrada za najbolji objekt za javnu uporabu pripala je belgijskom arhitektonskom uredu Dehullu Architecten. Pobjednik kategorije ponovno iskorištenih objekata je SuperLimão Studio iz Brazila. Također, valja napomenuti da je dodijeljena i posebna nagrada, koja je pripala Duplex Architekten AG iz Švicarske, za projekt Cluster House, u kojem je objedinjeno više domova pod jednim krovom.

Energetska učinkovitost

Wienerberger je najveći proizvođač opeke u svijetu i vodeći na tržištu crijepa u Europi. Građevinski materijal i sustavna rješenja od opeke predstavljaju zdrav, ekonomičan i energetski učinkovit način života i time pridonose provedbi energetski učinkovitih građevinskih pojmova kao što su niska potrošnja energije, pasivne ili solarne kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:43