dva stana u jednom

Da svaki student može živjeti ovako, studiranje bi bilo lako

Stan za dvoje studenata, brata i sestru, kojima roditelji žele priuštiti što ugodnije i ljepše godine studiranja

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

U onim ne tako davnim danima našeg studiranja, kada su nam govorili da je najljepše upravo studentsko doba, mi jednostavno to nismo vjerovali. Kako nam može biti najljepši period onaj u kojem si stalno neispavan, okružen stresom, predavanjima, kolokvijima i najvećim studentskim neprijateljem, mitskim pitanjem „koliko još ispita do kraja“? Kako to obično biva, prekasno smo počeli cijeniti ljepotu studentskog života.

Upravo je ovaj projekt obavijen temom studentske ljepote, zbog čega nam je izuzetno drag. Središnja misao je baš taj period učiniti još ljepšim, zanimljivijim, lakšim i praktičnijim. Nešto što svi koji smo prošli loše, neugodne i nepraktične stanove za vrijeme studiranja (i općenito) možemo razumjeti.


Često se stanovima za studente pristupa sa „to je ionako samo za studente“ razmišljanjem, s čime se nikako ne slažemo. Status studenta ne mora nužno podrazumijevati lošu stambenu situaciju. Upravo smo na ovom projektu to htjeli dokazati. Pokazati kako s relativno malom investicijom, puno mašte i snalažljivosti možemo nefunkcionalne kvadrate pretvoriti u višenamjenske studentske odaje.


U ovom stanu nije sve moralo biti točno zacrtano, klasično i trajati „zauvijek“. Kuhinja nije morala biti najkvalitetnije izrađen dio stana. Dnevna zona nije nužno trebala biti središte projekta. Kauč ne mora trajati još desetljećima. I ne treba biti klasično oblikovan. Otpornost na habanje, trajnost radne ploče, tip perilice i veličina frižidera nisu bili glavni predmet našeg projekta.

Naravno, sve su to bitne stavke kod smišljanja svakog novog životnog prostora. Ili reanimacije postojećeg. I nikada ih ne zanemarujemo. Omjer cijene i kvalitete nam je jedna od primarnih stvari na pameti, no ponekad je kompletan naglasak na jednostavnosti, prolaznosti, nečemu privremenom , lako promjenjivom i prilagodljivom.

Upravo je iz tog razloga ovaj dom poseban. Jer je studentski. Stan za dvoje studenata, brata i sestru, kojima roditelji žele priuštiti što ugodnije i ljepše godine studiranja. Projektiranjem i dizajnom ovog interijera prisjetili smo se vlastitih studentskih dana. Štoviše, dobili smo mogućnost i veliko zadovoljstvo prepustiti se mašti, kreativnosti i inspiraciji. Predložiti ono o čemu smo možda i sami, kao studenti arhitekture, maštali.


Baš kao što su potrebe studenata često međusobno oprečne i prevrtljive , takav je i ovaj stan. Privatan prostor i druženje se unutar ovih zidova nadopunjuju. Jednostavnost i boje se isprepliću. Otvoren i zatvoren prostor postoje istovremeno. Jer mladim ljudima istovremeno treba ugodan prostor za samovanje, ali i dovoljno velik za druženje. Vlastiti prostor u kojem će provesti dane i tjedne nad knjigama. I u tren oka ga pripremiti za okupljanja i slavlja.


Stari raspored stana je klasičan primjer loše raspoređenih kvadrata. Preveliko predsoblje, jedna prevelika, druga premala spavaća soba, nedostatak zajedničkog prostora. Izrazito zatvoren i nimalo funkcionalan tlocrt s premalo svjetla, ponajviše u centralnom dijelu stana.

U bilo kojem drugom slučaju zasigurno bi najprije tražili optimalno rješenje za dnevni dio stana. Sobe bi najvjerojatnije stavili u drugi plan. No ovdje su potrebe, a i želje stanara potpuno drugačije. Naglasak je na noćnoj zoni. Na spavaćim sobama. Na privatnosti. Rekli bi čak na zasebnim apartmanima u istom stanu.

via GIPHY

Drugim riječima, stvorili smo dva stana u jednom. Svaki student ima svoje privatne odaje. Koje, zahvaljujući svojim velikim dimenzijama i fleksibilnom namještaju, u jednom trenu mogu iz spavaonice postati učionica ili pak mjesto za druženje i goste.

Ulazni prostor i nekadašnje predsoblje postaju dnevni, zajednički prostor. Kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak, prostor za druženje i za goste - 4 u 1.

Najveća specifičnost ovog stana su ormari. Osmišljeni su kao velike zidne „tajne niše“ koje sakrivaju kuhinju, prostora za vešeraj, spremišne ormare te sam ulaz u kupaonicu. Ona je pak sada smještena u vlastitu „nišu“ odnosno sakrivenu prostoriju čime je izdvojena i ne stoji na putu nekim eventualnim, budućim preinakama u stanu.

via GIPHY

Kompletan namještaj je također prilagođenim studentskoj temi. Izrađen je po mjeri, od OSB ploča. Materijal je financijski prihvatljiv, efektan i daje poseban ugođaj stanu. Naglasak je na bijeloj boji i šarenim detaljima. Svaki komad namještaja ima dvostruku funkciju, ovisno o prilici i potrebi.

Kuhinja je ujedno i spremišni prostor. Sadrži i nišu za vešeraj , izvlačnu dasku za peglanje, krije ulaz u kupaonicu te se s bočne strane kuhinje izvlači ploča za šank. Time se stvara blagovaonska zona. Kuhinjski ormari se protežu čitavom dužinom i visinom zida kako bi se maksimalno iskoristio prostor Na taj su se način svi ormari „stopili“ sa zidom. Predsoblje je u potpunosti iskorišteno, hodnika nema, spavaće sobe su prostrane, prepune prirodnog svijetla i mogu ugostiti više osoba.

via GIPHY

Kauč, sastavljen od paleta, može postati krevet za goste. Istovremeno služi kao prostor za pohranu knjiga. Klupica za sjedenje sadrži spremišne ormariće na kotačićima. Njihovim se kombiniranjem i slaganjem, po potrebi, stvara stolić u dnevnom boravku. Drugim riječima, sve je funkcionalno i fleksibilno. Financijski prihvatljivo. Zanimljivo. I šareno. Sve što studentima i treba.

Kako rastemo i razvijamo se, tako se mijenja i naš dom. Možda će kroz nekoliko godina ova šarena studentska priča u toplu obiteljsku. Nadamo se da ćemo i tada imati priliku poigrati s platnom po ovim zidovima.

Do tada želimo našim, kao i svim ostalim studentima sretne i uspješne ispitne rokove, puno strpljenja, kave i koncentracije i šaljemo svima već tradicionalan, ovog puta pomalo nostalgičan, ali šaren i veseo pozdrav sa zelenog Ribnjaka,

Vaš tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 07:29